Οδοφωτισμός
Οδοφωτισμός
Οδοφωτισμός
Οδοφωτισμός
Πηγή Εικόνας: Photo by Alex Fu from Pexels

Σε πλήρη αναβάθμιση του φωτισμού της πόλης προχώρησε ο Δήμος Ζωγράφου, προκειμένου να πετύχει και καλύτερη ποιότητα και εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία ξεπερνά το 60%, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το έργο ολοκληρώθηκε με την ολική αλλαγή των λαμπτήρων με νέους τύπου LED, σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα περιλάμβανε και φωτισμό σε πιο σκοτεινά σημεία της πόλης, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των περαστικών.

Συνολικά αντικαταστάθηκαν 3.573 φωτιστικά σημεία και η σύμβαση περιλαμβάνει δεκαετή εγγύηση καλής λειτουργίας και συντήρησης, που βαρύνουν αποκλειστικά τον ανάδοχο, όταν πριν την υλοποίηση του έργου, τα έξοδα του Δήμου Ζωγράφου γι’ αυτές τις λειτουργίες ανέρχονταν σε 120.000 ευρώ.

Ως προς την ετήσια κατανάλωση του φωτιστικού συστήματος του δήμου, μειώνεται πλέον από 3.980.000 kwh σε 1.170.000 kwh. Το ίδιο υψηλό είναι και το ποσοστό μείωσης ελκυόμενων ρύπων, με το περιβαλλοντικό όφελος να ξεπερνά το 70%, αφού οι ελκυόμενοι στην ατμόσφαιρα ρύποι διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται από 3.939,07 τόνους σε 1.222.,95 τόνους ανά έτος.

«Με την εγκατάσταση των νέων LED, η διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου έχει ήδη εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, με ταυτόχρονη επιβράβευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο η επένδυση των 2,5 εκατ. η οποία και εξοφλείται σε ετήσιες δόσεις, θα αποσβεστεί πλήρως από το όφελος της εξοικονόμησης, που ξεπερνά το 60%, ενώ στα ταμεία του δήμου θα περισσέψουν και άλλα 5,5 εκατ. σε βάθος δεκαετίας».

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)