Τη διαβεβαίωση πως το υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει «τις δυνατότητες του για να στηρίξει τους δήμους», έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, όπου κυριάρχησε το ενεργειακό κόστος, η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται για τη θέρμανση των σχολείων με φυσικό αέριο και η εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων.

«Η Θεσσαλονίκη πραγματικά έχει μία εντυπωσιακή ατζέντα. Αξίζει, βέβαια, κανείς να αναρωτηθεί γιατί ξαφνικά η πόλη μετά από τόσα χρόνια έχει ατζέντα και τι έχει αλλάξει; Η αλήθεια είναι πως άλλαξαν δύο πράγματα: η κυβέρνηση και ο δήμαρχος», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε πως το «ενεργειακό είναι ένα πρόβλημα για όλους τους δήμους» και πρόσθεσε: «Έχουμε πει ότι θα ενισχύσουμε με πρόσθετα χρήματα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα, άμεσα, με 50 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του χρόνου με άλλα 50 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενεργειακή εξοικονόμηση και θέλουμε οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελούν ένα καλό παράδειγμα».

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και τη θέρμανση ενόψει του χειμώνα, ο υπουργός τόνισε πως «καταλαβαίνουμε τα αυξημένα κόστη στη λειτουργία των σχολείων. Έχουμε πει ότι θα δώσουμε ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας των αιθουσών που πηγάζουν από τη διευρυμένη λειτουργία των σχολείων. Θα δώσουμε, επίσης, πρόσθετα χρήματα για να καλύψουμε και τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών αιθουσών και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των δήμων. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μας για να στηρίξουμε τους δήμους και νομίζω θα τα καταφέρουμε. Έχουμε δυσκολίες μπροστά μας, όμως, ταυτόχρονα όλοι έχουμε τη γνώση, τη θέληση και την ικανότητα για να ανταπεξέλθουμε».

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, πέρα από τα αυξημένα κόστη σε ηλεκτρικό και αέριο, ενημέρωσε τον υπουργό για τα πλάνα της διοίκησης του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ατζέντα. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, βελτιώνεται σε υποδομές, υπηρεσίες, ελκυστικότητα, στον τουρισμό».

Ο κ. Ζέρβας είπε ακόμη πως οι δήμοι, φέτος, θα έχουν μεγάλη δυσκολία να κλείσουν τους προϋπολογισμούς και πρόσθεσε πως με τον υπουργό συζητήθηκαν «οι πιθανότητες ώστε, μέσω βοήθειας, να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δύσκολη χρονιά που έρχεται».