Καμπάνια SEV4jobs
Καμπάνια SEV4jobs

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2023 θα τεθεί επί τάπητος στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχωσής τους με εξειδικευμένο προσωπικό, προέκρινε την κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε μηχανικούς. Στη σχετική ανακοίνωση τονιζόταν ότι: «Από το σύνολο των θέσεων που θα τεθούν για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, και 351 μηχανικοί εκ των οποίων οι 156 θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων ενώ οι υπόλοιποι 195 θα κατευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Ο συνολικός αριθμός αιτημάτων που υπεβλήθησαν από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού για μηχανικούς ανέρχεται σε 434 και το ποσοστό ικανοποίησης σε 81%.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 20 μήνες έχουν ενταχθεί στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων 770 μηχανικοί, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκαν 150 πρόσθετες οργανικές θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών Δόμησης».

 

Εισήγηση για την μονιμοποίηση 276 στελεχών του τμήματος φυσικών καταστροφών του Υπ. Υποδομών

«Δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια πρακτική συνεχόμενων παρατάσεων συμβάσεων χωρίς να προχωράνε οι αντίστοιχες προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό», δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «το έκτακτο προσωπικό θα είναι πραγματικά έκτακτο ενώ εκεί που διαπιστώνεται ότι καλύπτει πάγια σταθερή ανάγκη, θα προκηρύσσονται οι θέσεις για την μονιμοποίηση τους». Παράλληλα, προανήγγειλε τη μονιμοποίηση των 276 στελεχών που εργάζονται στο τμήμα φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, ενώ μέχρι την προκήρυξη των θέσεων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτηση της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τόνια Αντωνίου, τονίζοντας την ανάγκη «μονιμοποίησης όσων εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πεδίο της αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2023, και ο ίδιος έχει εισηγηθεί να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα του Υπουργείου Υποδομών, ώστε το σύνολο των θέσεων να προκηρυχθούν ως μόνιμες θέσεις. «Από τη στιγμή που προχωράμε σε αυτό θα ανανεώσω τις συμβάσεις των συγκεκριμένων στελεχών μέχρι να ολοκληρωθεί η προκήρυξη ώστε να μην μείνει κενό το τμήμα. Στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη και θα στελεχωθεί το τμήμα φυσικών καταστροφών με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα αντιστοιχεί στις θέσεις που υπάρχουν τώρα», διευκρίνισε.

«Το κάθε υπουργείο θέτει τις προτεραιότητες του σε προσωπικό. Άρα δεν μπορεί να λέει θέλω ανανέωση των εκτάκτων και των ΙΔΟΧ εσαεί, τακτοποιήθηκα με τις ανανεώσεις αλλά δεν ζητάω μόνιμο προσωπικό γιατί μου περιορίζει ουσιαστικά τις δυνατότητες να ζητήσω επί πλέον προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά της, η κυρία Αντωνίου σημείωσε ότι «η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων των 276 στελεχών εκ των οποίων το 50% αυτών των στελεχών συμπληρώνουν τετραετία αποτελούν σαφή πιστοποίηση των πάγιων και διαρκών αναγκών που καλύπτουν».

«Το ζήτημα αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που έχουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, και συμφωνεί καταρχήν ότι πράγματι μπορεί να συμβεί ένα έκτακτο περιστατικό που να απαιτεί πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για ένα ορισμένο χρόνο. Δεν είναι όμως στη στρατηγική πολιτική του το να παραμένει ένα προσωπικό το οποίο προσελήφθη για συγκεκριμένο χρόνο για συγκεκριμένη καταστροφή, επί τέσσερα χρόνια. Η θέση εδώ του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι όταν έχω τακτικές ανάγκες τότε πηγαίνω σε μόνιμη πρόσληψη. Όταν έχω κάτι έκτακτο, πράγματι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορώ να προσλάβω προσωπικό για την αντιμετώπιση του εκτάκτου. Όχι όμως να βαφτίζουμε το τακτικό έκτακτο και ουσιαστικά να ακολουθούμε μία διαδικασία προσλήψεων που δεν είναι η προσήκουσα για το μόνιμο προσωπικό. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά με συμβάσεις διαρκώς ανανεούμενες επί 20ετία και το οποίο είναι ένα εξαιρετικό πρόβλημα», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Το θέμα της αποκατάστασης των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Είναι θετικό ότι ανοίγετε θέσεις για μόνιμο προσωπικό σε αυτή την κατηγορία. Πρέπει οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως το αναγνωρίσατε και εσείς, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, να αποκατασταθούν», σημείωσε η κυρία Αντωνίου. Πρόσθεσε δε, ότι «σύμφωνα με το μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υποδομών ήταν 4.379 πριν αναλάβει η ΝΔ και σήμερα είναι 3.800 θέσεις. «Άρα υπάρχει η δυνατότητα, με τον κανόνα μία πρόσληψη μία αποχώρηση να υπάρξουν μόνιμες θέσεις εργασίας», τόνισε.

«Ένα πράγμα που δεν κάνω ποτέ, είναι να παίζω με την αγωνία των εργαζομένων. Άλλοι μπορούν να το κάνουν. Εμένα οι κουβέντες είναι πάντα καθαρές, σαφείς και μετρημένες ώστε όλοι να ξέρουν ποια είναι η πορεία των πραγμάτων», επισήμανε ο κ. Βορίδης και προσέθεσε:

«Δεν μπορώ εγώ να προκαταλάβω την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά βάσιμα υποθέτω ότι θα κάνει δεκτή την εισήγηση μου η οποία είναι οι θέσεις αυτές να προκηρυχτούν. Να ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 και να προκηρυχθούν. Άρα θα πάμε σε προκήρυξη των θέσεων το 2022».

«Για να είμαι σαφής προς τους νυν εργαζόμενους: Αυτοί που εργάζονται τώρα και ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων τους, η προκήρυξη γίνεται με όρους ΑΣΕΠ. Επειδή πλέον έχουμε πλούσια νομολογία για το ζήτημα της ειδικής μοριοδότησης, εγώ δεν θα κάνω ειδικές μοριοδοτήσεις που θα πέφτουν στο ΣτΕ. Αν πρέπει να κάνω ειδικές μοριοδοτήσεις θα έχουν ειδική, πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που θα συνδέεται με την ήδη εμπειρία και την ειδικότητα τους στη συγκεκριμένη θέση. Εξηγημένοι για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι», κατέληξε ο κ. Βορίδης.