Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επιβεβαιώθηκε πλήρως για τον ενδιαφέρον αμερικανικών Ομίλων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Από το 2020 που ξεκίνησε ο διαγωνισμός είχε πάρει θέση για την σπουδαιότητα του λιμανιού αφήνοντας βολές κατά επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη Ρωσία.

Μετά από δύο χρόνια η Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα επισφράγισης όσων είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα όταν οι δυο βασικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που είχαν άμεσα δραστηριότητες με τη Ρωσία.

Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε άρδην το κλίμα στην Ευρώπη με τη Ρωσία να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΟΛΘ με βασικό μέτοχο τον Ιβάν Σαββίδη και ο όμιλος Κοπελούζου που συμμετείχε στην κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, δεν κατέθεσαν τελικά οικονομική προσφορά για την απόκτηση των 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε δύο (2) προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.).

Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

2. Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA

INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Κλείνει και τυπικά ο διαγωνισμός με το λιμάνι να περνά σε αμερικανικους Ομίλους και οι σχετικές προσφορές θα συζητηθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση που το τίμημα είναι μέσα στις επιδιώξεις του Ταμείου δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές διότι οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν την αποτίμηση παραχώρησης η οποία πρέπει να καλύπτεται από τις προσφορές.

Να σημειωθεί ότι οι προσφορές ήταν να κατατεθούν στις αρχές Ιουλίου αλά υπήρξε παράταση της προθεσμίας.

Η αμερικανική Πρεσβεία όπως και η παρουσία του αμερικανού γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ το καλοκαίρι στην Αθήνα σφράγισε επι της ουσία το μέλλον του λιμανιού καθώς τα αμερικανικά συμφέροντα δεν επιθυμούσαν να αφήσουν επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τέλος να σημειωθεί ότι για την Ηγουμενίτσα από τα τρία επενδυτικά σχήματα , σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνουν δύο σχηματα που θα διεκδικήσουν το λιμάνι.