Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηγέτες χωρών από όλον τον κόσμο ενίσχυσαν χθες, Τρίτη, την οικονομική τους υποστήριξη και τις δεσμεύσεις τους για την προστασία της φύσης με στόχο την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης βιοποικιλότητας που απειλεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων με εξαφάνιση.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Γερμανία δεσμεύτηκε για τη χορήγηση ετησίως 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για την παγκόσμια βιοποικιλότητα –υπερδιπλασιάζοντας τις ισχύουσες δεσμεύσεις της.

Σύντομα οι ηγέτες των χωρών θα συναντηθούν στο Μόντρεαλ του Καναδά για την κρίσιμης σημασίας σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα (COP15) για να οριστικοποιήσουν και να υιοθετήσουν ένα πλαίσιο για την προστασία και την συντήρηση της φύσης.

Περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της υφηλίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον φυσικό κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η διάσκεψη του Δεκεμβρίου “χρειάζεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τις προσπάθειές μας για την προστασία” της φύσης, δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς κατά την ανακοίνωση της νέας χρηματοδότησης του σκοπού αυτού. “Με αυτή τη συμβολή θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα της COP15 για την βιοποικιλότητα”, πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δυσκολευτεί μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο.

Οικονομολόγοι δηλώνουν ότι για να αντιστραφεί η μείωση της βιοποικιλότητας ως το 2030, ο κόσμος χρειάζεται να δαπανά 967 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα έλλειμμα άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η Γερμανία δεσμεύτηκε για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα, ενώ άλλες χώρες ανακοίνωσαν νέες στρατηγικές, στις οποίες περιλαμβάνεται σχέδιο για τη βιοποικιλότητα που υποστήριξαν ο Ισημερινός, η Γκαμπόν και η Βρετανία, μεταξύ άλλων.

Το σχέδιο αυτό “ορίζει τι αναμένουμε από τις κυβερνήσεις, τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, τον ιδιωτικό τομέα, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αύξησης και της κινητοποίησης πόρων για την βιοποικιλότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο.

Αυτοί που μετείχαν στην εκδήλωση αυτή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η οποία έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεσμεύτηκαν για την προστασία και την διατήρηση τουλάχιστον του 30% του χερσαίου εδάφους και των θαλάσσιων ζωνών τους ως το 2030.

“Ο Καναδάς σημειώνει ιστορική πρόοδο για να επιτύχει την δέσμευση που έχουμε αναλάβει”, δήλωσε ο Τριντό. “Θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε παγκόσμια υποστήριξη για να επιτύχουμε τον στόχο αυτόν και να προστατευτεί η βιοποικιλότητα σε όλον τον πλανήτη”, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος περίπου το 17% του χερσαίου εδάφους της γης τελεί υπό προστασία, σύμφωνα με έκθεση του 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο μόνον το 7% των ωκεανών παγκοσμίως τελεί υπό κάποιου είδους σχέδιο διατήρησης, με λιγότερο από 3% να τελεί υπό αυξημένη προστασία.