
Πηγή Εικόνας: Jan-Mallander from pixabayΟι χώρες του κόσμου δεν θα καταφέρουν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το 30% της βιοποικιλότητας της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων για τη διατήρηση της φύσης που δημοσιεύθηκε έναν μήνα πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα –την COP17– στην Αρμενία.
Ο στόχος «30×30», η δέσμευση να προστατευθεί το 30% της φύσης ως το τέλος της δεκαετίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς συμφωνίας για τη φύση, που θεωρείται ως το αντίστοιχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία σύναψαν οι χώρες του κόσμου το 2022 στην COP του Μόντρεαλ.
Όμως οι δεσμεύσεις δεν μετατρέπονται αρκετά γρήγορα σε πράξεις, αναφέρει η έκθεση αυτή που δημοσιεύθηκε από τις οργανώσεις προάσπισης της φύσης Campaign for Nature και Together for the Ocean.
«Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν γρήγορες πρόοδοι, αλλά ο κόσμος δεν βρίσκεται ακόμη σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 30%», σχολίασε ο Μπράιαν Ο’Ντόνελ διευθυντής της Campaign for Nature.
Οι ωκεανοί υστερούν
Περίπου το 20% των χερσαίων εκτάσεων και των εσωτερικών υδάτων ταξινομείται ως προστατευόμενες ή διατηρούμενες περιοχές, ποσοστό που θα μπορούσε να ανέλθει στο 27% έως το 2030, εάν οι κυβερνήσεις τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους.
Όμως η προστασία των ωκεανών υπολείπεται σημαντικά του στόχου, με το 10% των ωκεανών να προστατεύεται, ποσοστό που δεν προβλέπεται να φτάσει παρά το 12% ως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης.
Τα συμπεράσματα αυτά δημοσιεύθηκαν μερικές ημέρες προτού οι χώρες επανεξετάσουν τις προόδους που έχουν σημειωθεί σε παγκόσμια κλίμακα στην επίτευξη των στόχων, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία που θα διεξαχθεί από τις 19 ως τις 30 Οκτωβρίου.
Η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια, καθώς οι στόχοι απαιτούν ετήσιες επενδύσεις μεταξύ 100 και 180 δισεκ. δολαρίων, την ώρα που οι παγκόσμιες δαπάνες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 24 δισεκ. δολάρια.
«Το έλλειμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε ό,τι αφορά τους ωκεανούς, όπου χρειάζονται περίπου 16 δισεκ. δολάρια ετησίως, αλλά αυτή τη στιγμή δαπανώνται μόνο 1,8 δισεκ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις», τονίζει η έκθεση.
«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό θα χρειαστούν σημαντικά μεγαλύτερες εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων» καθώς και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ο Ο’Ντόνελ, χρήματα τα οποία θα πρέπει κυρίως να πάνε στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο ο στόχος «30×30» παραμένει «εφικτός», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε μια σειρά χωρών οι οποίες πρόσφατα επέκτειναν τις προστατευόμενες περιοχές τους, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Αυστραλία, η Κόστα Ρίκα, το Ομάν και η Νότια Αφρική.
Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στο Γερεβάν αποτελεί το κύριο βήμα για την αξιολόγηση της προόδου στο πλαίσιο της συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση της χρηματοδότησης και τη λήψη αποφάσεων.















