Σημαντικά ευνοϊκή, καταγράφεται η συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα και εστιάζει σε πέντε τομείς, όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ), Χριστίνα Θεοφιλίδη στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Η Βόρεια Ελλάδα ως Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας: Εξωστρέφεια και Προκλήσεις».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας-ΝΒG Business Seeds, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ΟΚ!Τhess και το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum που υλοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Η εκδήλωση, αφορά τις προοπτικές της περιοχής να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από την εγκατάσταση σημαντικών διεθνών εταιρειών, τις δράσεις Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων.

«Από έρευνα της διεύθυνσης οικονομικών αναλύσεων της ΕΤΕ, προκύπτει μια σημαντική ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης στη Β. Ελλάδα που εστιάζει κυρίως στους πέντε τομείς των βιομηχανίας, τουρισμού, ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και ενέργεια», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η προαναφερόμενη έρευνα που έγινε στις επιχειρήσεις για όλη την Ελλάδα, εντόπισε ότι το 37% των βιομηχανιών στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, συγκρινόμενο με το 29% στην υπόλοιπη χώρα, γεγονός που όπως είπε «αποτυπώνει την εμφανή έντονη εξωστρέφεια στην περιοχή».

Διευκρινίζοντας ότι η Β. Ελλάδα πρωτοστατεί στα αγροτικά προϊόντα, η ίδια τόνισε ότι «η περιοχή κατέχει το 40% των εξαγωγών της χώρας σε αυτά και στα ορυκτά το 51% αντίστοιχα», ενώ όπως πρόσθεσε, «στον τουρισμό, η Χαλκιδική κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη νησιωτική Ελλάδα, σε έναν δείκτη που παρακολουθούμε και που “βλέπει” ρυθμό μονάδων τεσσάρων και πέντε αστεριών σε συνδυασμό με την πληρότητά τους».

Με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, στόχος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όπως είπε η κ. Θεοφιλίδη, «είναι να φωτίσουμε τις προοπτικές της περιοχής και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη, μέσα από την εγκατάσταση σημαντικών διεθνών εταιρειών και φορέων, μέσα από δράσεις πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των θεσμικών φορέων».

Μεταξύ άλλων, η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΤΕ για την ταχύτατη εξέλιξη στην έναρξη της λειτουργίας του ThessIntec, επισημαίνοντας ότι «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που η ΕΤΕ στηρίζει από τα πρώτα της βήματα χρηματοδοτώντας το Master plan και την αδειοδότηση. Πιστεύουμε ότι το κέντρο αυτό, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας», σημείωσε.

«Η εξωστρέφεια είναι δύναμη ανάπτυξης και φέρνει πλούτο στις χώρες», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι η καινοτομία απαιτεί έρευνα, νέες ιδέες και επιστημονική δουλειά. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια είναι έννοιες που απαιτούν τη σύμπραξη, τη συνεργασία και το συντονισμό όλων. Γιατί άλλωστε, πρόκειται για έννοιες που παράγουν όφελος για όλους» τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στον πυρήνα της πολιτική της την καινοτομία «γιατί η υιοθέτησή της σηματοδοτεί θετική εξέλιξη για το μέλλον των πόλεων μιας χώρας και των πολιτών της», ο κ. Καλαφάτης, υπενθύμισε ότι η εθνική οικονομία όχι μόνο άντεξε τις πιέσεις, αλλά κινείται ανοδικά και είναι ανταγωνιστική, οι άμεσες ξένες επενδύσεις καταγράφουν την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, οι εξαγωγές «καλπάζουν» και η ανεργία μειώθηκε κατά έξι μονάδες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα 30 έργα πνοής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που είτε υλοποιούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί στη Β. Ελλάδα και επανέλαβε τον στόχο που έχει τεθεί, «η Θεσσαλονίκη το 2030 να είναι σύγχρονη, ψηφιακή, εξωστρεφής και δυναμικά αναπτυσσόμενη, ώστε να επανατοποθετηθεί στο χάρτη του μέλλοντος».

«Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση χαρακτηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου υπογραμμίζοντας ότι «πλέον, τα τελευταία χρόνια, έχουμε απενεχοποιήσει τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας». Σημειώνοντας πως «δεν έχουμε γνώση για τη γνώση, αλλά η γνώση παράγεται για να δίνει το αποτέλεσμα εκείνο που θα γυρίζει σε όφελος απέναντι στην κοινωνία», ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε «είμαστε άρρηκτα στρατευμένοι στη λογική της διασύνδεσης με την αγορά αγοράς, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και με όλα τα οικοσυστήματα καινοτομίας».

«Για εμάς στο δήμος Θεσσαλονίκης, η καινοτομία αποτελεί βασική προτεραιότητα, γιατί σηματοδοτεί θετική εξέλιξη για το μέλλον της πόλης και των πολιτών της», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, αναλύοντας τις δράσεις και τις ενέργειες που είτε πραγματοποιούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί και είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να καταστεί η πόλη «έξυπνη» και κλιματικά ουδέτερη ως το 2030.

H Βayer, η Deloitte, η Cisco και η καινοτομία στη Θεσσαλονίκη 

   Ελληνική προστιθέμενη αξία έχει το 40% του τζίρου της BAYER Eλλάδος, μέσω των συνεργασιών που έχει αναπτύξει με ελληνικές εταιρείες, ενώ ειδικά η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας απορροφούν σημαντικό μέρος των πόρων που διατίθενται κάθε χρόνο για κλινική έρευνα και κλινικές μελέτες.

   Τα παραπάνω επισήμανε ο επικεφαλής Market Access (πρόσβασης στις αγορές) της εταιρείας, Ηλίας Κοντούδης, μιλώντας στην εκδήλωση.

   «Η Bayer, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει αναπτύξει συνέργειες με ελληνικές εταιρείες, όπως η FΑΜΑR, σε συνεργασία με την οποία παράγεται στη χώρα σημαντικό μέρος της σειράς προϊόντων “Bepanthol” ή η ELPEN, για συμπροώθηση κάποιων προϊόντων. Συνεπώς, το 40% του κύκλου εργασιών μας έχει ελληνική προστιθέμενη αξία, κάτι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία και οικονομία» σημείωσε.

   Στον δε τομέα της καινοτομίας, η Bayer Eλλάδος επενδύει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. ευρώ σε κλινική έρευνα και μελέτες, γεγονός που -όπως είπε- «όχι μόνο βοηθάει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αλλά και δίνει στους Έλληνες ασθενείς πρόσβαση σε αυτά, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά. Η Θεσσαλονίκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα έχουν κέντρα αριστείας στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα ν’ απορροφούν πολλά από αυτά τα κονδύλια».

   Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, η εταιρεία έχει αναπτύξει πολλά προγράμματα για τη στήριξη της έρευνας σε πρωτόλειο επίπεδο, αλλά και για να έρθουν οι φερέλπιδες επιστήμονες σε επαφή με το επιχειρηματικό περιβάλλον του τομέα της υγείας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε προγράμματα όπως το «Level-upG4A Accelerator», που στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και το «G4A Incubator», το οποίο απευθύνεται σε ερευνητές, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναπτύσσει συνεργασίες με διάφορους φορείς, καθώς «ένα από τα βασικότερα θεμέλια της καινοτομίας είναι η συνεργασία».   

Deloitte: Πολύ κοντά στο ορόσημο των 1000 πολύ εξειδικευμένων εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

   Ο πόλεμος ταλέντων, δηλαδή η έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου που επηρεάζει κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, ήταν ο ένας από τους δύο λόγους, που έφερε τη Deloitte στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία του πρότυπου κέντρου τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας «Alexander Competence Center (DACC)», το οποίο βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά στο να φτάσει το ορόσημο των 1000 πολύ εξειδικευμένων ανθρώπων».

   Αυτό επισήμανε εκ μέρους της εταιρείας ο consulting partner Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ως έτερο λόγο το όραμα της διοίκησης της Deloitte στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για αντιστροφή του brain drain.

   Όπως είπε, η Deloitte επένδυσε στην πόλη στο τέλος του 2017- αρχές 2018, προχωρώντας πρώτη «σε κάπως αχαρτογράφητα νερά», ενώ 4,5 χρόνια μετά όχι απλά απασχολεί σημαντικό αριθμό νέων εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά και τους προφέρει εκπαίδευση αιχμής για συμμετοχή σε μεγάλα έργα πανευρωπαϊκώς, ενώ ταυτόχρονα το DACC βοηθά τη Deloitte να ανταποκριθεί στον πόλεμο ταλέντων. 

   Πρόσθεσε ωστόσο, ότι για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με τόσο θετική προοπτική, πολύ σημαντικό είναι να γίνει δουλειά πάνω σε υποδομές, όπως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και 5G, ακόμα και οι συγκοινωνίες και η στέγαση, καθώς για να έρθει μια επένδυση σε μια πόλη δεν συνεκτιμάται μόνο το οικονομικό κομμάτι και το σταθερό φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο ή η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά και το ανθρώπινο.

Cisco: Στα «σκαριά» καινοτόμα έργα από το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 

   Περισσότερα από 5000 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ παρά τις αρρυθμίες λόγω των δύο καραντινών, έγιναν πάνω από 150 εκδηλώσεις και παραδόθηκαν περίπου 1500 ώρες μαθημάτων στις εγκαταστάσεις του.

   Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στην εκδήλωση ο Νίκος Λαμπρογιώργος, διευθυντής του DT&S της Cisco, ενώ επισήμανε ότι οι βασικοί λόγοι που ο αμερικανικός κολοσσός επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσει στην πόλη το Κέντρο ήταν εξαρχής δύο: το ανθρώπινο ταλέντο της και οι σημαντικές ερευνητικές μονάδες μέσα στα πανεπιστήμια και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η γειτνίασή της με τις χώρες των Βαλκανίων, για τις οποίες η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μπορούν να λειτουργήσουν σαν «φάρος καινοτομίας» για την περιοχή, όπως χαρακτηριστικά είπε.

   Ο κ. Λαμπρογιώργος επισήμανε ακόμα ότι η Cisco θα ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρότερα παιδιά και, κατά τη διάρκεια της επικείμενης έκθεσης τεχνολογίας «Beyond» της ΔΕΘ-Helexpo AE, θα ανακοινώσει πρόγραμμα εβδομαδιαίων επισκέψεων των σχολείων στο DT&S.

   Επιπλέον, στα «σκαριά» βρίσκονται καινοτόμα έργα: «Τρέχουμε αυτή τη στιγμή 10-15 πρότζεκτ, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το στοίχημα που έχουμε βάλει για το 2023 είναι αυτό να πολλαπλασιαστεί και να είναι καινοτόμα πρότζεκτ- «πιλότοι», που θα δοκιμάζονται στους πελάτες μας και μετά θα γίνονται έργα, που θα φέρουν τεράστια υπεραξία στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.