Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φθηνότερο κατά 25,8% θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά μετά την κυβερνητική παρέμβαση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ από τα 280 ευρώ να μειωθεί στα 80 ευρώ μειώνοντας άμεσα την τιμή κατά 20 λεπτά του ευρώ στις αντλιες των πρατηριων.

Η σχετική κυβερνητική απόφαση διασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί η μείωση διότι το διυλιστήριο θα τιμολογήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με το νέο ΕΦΚ των 80 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις με τις σημερινές τρέχουσες τιμές του πετρελαίου δίνουν ως τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί από το 1,4 ευρώ έως το 1,47 το λίτρο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να ελπίζουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές χάρη στην καθοδική τάση που διαγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Χθες η τιμή του Brent ήταν στα 94,49 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση κατά 1,75%. Η τιμή του Grude Oil ήταν στα 88 δολάρια με άνοδο κατά 1,52%.

Έμπειρο στέλεχος του κλάδου λέει ότι μέχρι τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που είναι στις 15 Οκτωβρίου σημειώνοντας ότι το διάστημα που μεσολαβεί είναι σημαντικό και δεν αποκλείει νέα υποχώρηση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού.»

Στην εξίσωση εισέρχεται και η τιμή του δολαρίου έναντι του ευρώ που στην παρούσα συγκυρία ενισχύεται το δολάριο καθιστώντας ακριβότερα τις αγορές πετρελαίου.

Σήμερα η ισοτιμία είναι ένα προς ένα ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ευρώ ήταν πιο ισχυρό έναντι του δολαρίου.

Τα νοικοκυριά με τη μείωση του ΕΦΚ κατά 200 ευρώ το χιλιόλιτρο στην αντλία και με το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αγορά πετρελαίου μειώνεται το τελικό κόστος της θέρμανσης δημιουργώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες με την έλευση του Χειμώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσε Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, αυτά αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.. Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ύψους περίπου 25 λεπτών. Το κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το επίδομα θέρμανσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι. Υπολογίζουμε σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τη δυναμική που εξελιχθεί. Στο επίδομα θέρμανσης δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας.

Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες. Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι αυτοί που είναι στον ηλεκτρισμό καταναλώνουν -κατά βάση- ως οριακό καύσιμο το φυσικό αέριο. Στη διάρκεια του χρόνου έχουμε τις άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ, τους λιγνίτες. Το φυσικό αέριο, συμπληρώνει το ενεργειακό μίγμα του ηλεκτρικού – γιατί είναι το πιο ευέλικτο καύσιμο.

Συνεπώς, όταν έρχεται η ώρα να θερμανθείς με ηλεκτρισμό, χρησιμοποιείς, στην πραγματικότητα, κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο. Και είναι πάρα πολύ ακριβό. Kαι είναι πολύ ακριβό και για την εθνική οικονομία. Δηλαδή, μας προκαλεί πολύ σημαντική ζημιά. Για να έχετε μια αίσθηση, όταν το φυσικό αέριο είναι αυξημένο κατά 10 φορές, όπως σήμερα το πρωί, θα κόστιζε εάν ήταν βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι το κόστος του φυσικού αερίου, σήμερα. Γι’ αυτό και δίνουμε αυτό το κίνητρο, σ’ αυτούς που είναι σε ηλεκτρισμό, αν είναι σε πολυκατοικίες που έχουν λέβητες και μπορούν να έχουν θέρμανση κεντρική, να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν, φέτος, αυτή τη χρονιά ειδικά, λόγω των ακραίων τιμών, πετρέλαιο.