Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο 10%, επί του συνόλου, διαμορφώνονταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα «κόκκινα» δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, με την αξία τους στα 14,8 δισ. ευρώ, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας, ότι «όταν αναλάβαμε το 2019, τα αντίστοιχα νούμερα στις τράπεζες ήταν 43,6% και 75,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, κατά το χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της της 86ης ΔΕΘ. Θέμα της εκδήλωσης «Ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου- Capital Marketς».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την στρατηγική ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, συμπληρώνοντας, ότι η ολοκλήρωση και υιοθέτησή του, θα την καταστήσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας. Το υπό διαμόρφωση σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πραγματοποιείται με τη στήριξη και χρηματοδότηση της ΕΕ και υλοποιείται με τη συμβολή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD).

«Η ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς κεφαλαίου, αποτελεί ισχυρό καταλύτη της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων, με προοπτική την ανάδειξη της Ελλάδας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακήςς εμβέλειας στη ΝΑ Ευρώπη», επισήμανε και ανέλυσε τις δράσεις και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, που μεταξύ άλλων στοχεύει στην εμπέδωση ορθών και αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης από τις ΑΕ εισηγμένες, και γνωστοποίησε ότι «κάτι αντίστοιχο επιδιώκουμε να κάνουμε και στις ΔΕΚΟ πολύ σύντομα».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε: «Νομοθετήσαμε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέσω της οργανωτικής της αναδιάρθρωσης, ώστε να ανταποκριθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς. Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση ψηφιοποίησης της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Όπως διευκρίνισε, «προβλέπεται η δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματική λειτουργία της εποπτικής αρχής», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δράσεις βελτίωσης του επιπέδου του χρηματο-οικονομικού αλφαβητισμού σε επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες. «Έχουμε ήδη λάβει τεχνητή βοήθεια από την ΕΕ, ώστε να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού», είπε χαρακτηριστικά και μιλώντας για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τόνισε ότι «θα είναι η ουσιαστική αύξηση και ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην κεφαλαιαγορά».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανασυγκρότηση και αναμόρφωση και η ελληνική οικονομία βαδίζει σ ένα ισχυρό μονοπάτι ανάπτυξης», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στα φορολογικά μέτρα που ήδη λήφθηκαν, με κόστος 50 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, λέγοντας ότι στόχος είναι να καταστεί πιο ελκυστική η τοποθέτηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και έτσι αυτό να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η συζήτηση με τους θεσμικούς εταίρους για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, τον αμέσως επόμενο μήνα θα δοθεί το σχετικό κείμενο σε δημόσια διαβούλευση, τον Δεκέμβριο του 2022 θα είναι έτοιμο το action plan και από τον Ιανουάριο αναμένεται η έναρξη της συζήτησης στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Λέγοντας ότι η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη στήριξή της στο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων η ίδια πρότεινε την υιοθέτηση στρατηγικής χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με την παροχή κινήτρων.

Τη θέση της ότι είναι εξαιρετικά καίριο να προωθηθεί η στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, η οποία «συνδέεται και με την εξωστρέφεια της οικονομίας», διατύπωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το 2021 αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 6 δις. ευρώ, ενώ για φέτος είπε «πάμε καλά, αν και ακόμη δεν έχουμε πιάσει τα περσινά νούμερα».

Η διευθύντρια, επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων, Andreea Moraru, στην τοποθέτησή της υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το ίδρυμα στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ο κινητήριος μοχλός των εθνικών οικονομιών». Σημειώνοντας ότι η EBRD επιχειρεί και θέλει να συνεισφέρει στη αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, η ίδια επισήμανε ότι «στη στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες οι επιχειρήσεις, είναι υψίστης σημασίας ο ρόλος των κεφαλαιαγορών». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «το μέλλον είναι οι εύρυθμα λειτουργούσες πράσινες κεφαλαιαγορές».

Μεταξύ άλλων, η ίδια σημείωσε ότι από το 1991 μέχρι και σήμερα η EBRD έχει διαθέσει 170 δισ. ευρώ για την υλοποίηση 6.400 έργων και διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα «ξεκινήσαμε να χρηματοδοτούμε το 2015 και μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει 6,1 δισ. ευρώ».

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, ο DG ECFIN Resident Adviser in Athens, European Commission, Christopher Allen, σημείωσε ότι είναι σημαντικό που εξελίσσεται με ολιστική προσέγγιση και ανέφερε ότι είναι βασικά ζητούμενα η αυστηριοποίηση των λογιστικών πρακτικών και ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου και της εποπτείας.