Στην εξαγγελία για στήριξη των νέων πολιτών με δάνεια προκειμένου να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία αναμένεται να πραγματοποιήσει σε λίγα λεπτά από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δείτε εδώ το ρεπορτάζ του economix.gr)

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα αφορούν κονδύλια από τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αναμένεται να υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος της νέας στεγαστικής πολιτικής είναι να επικεντρωθεί στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να εξασφαλίσουν στο μέλλον φτηνή στέγη. Σύμφωνα με τη naftemporiki, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων που θα αφορούν την αγορά, ή ακόμα και την επισκευή της πρώτης κατοικίας νέων ζευγαριών.

Μάλιστα, οι έχοντες γνώση των εξελίξεων αναφέρουν ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις η οικονομική στήριξη που θα δοθεί θα είναι υπό μορφή κρατικής χρηματοδότησης και σε ποιες θα θεωρείται άτοκο δάνειο. Υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δοθεί ένα ποσό στήριξης έως 25.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Στην περίπτωση του δανείου θα ορίζεται μια περίοδος αποπληρωμής, που θα είναι το λιγότερο 15 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν θα λειτουργούν επιπρόσθετα με το ηλικιακό όριο που θα υπάρχει, έτσι ώστε να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια απ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Σε ειδική μέριμνα για να προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, που θα απευθύνεται όμως σε ευρύτερες ομάδες πολιτών αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση η έμφαση θα δοθεί στα νέα, ηλικιακά, ζευγάρια, και δεν πρόκειται να υπάρξει περιορισμός μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το όριο που θα τεθεί θα είναι υψηλότερο, έτσι ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερη μάζα πολιτών. Σήμερα, η επιδότηση είναι έως τα 210 ευρώ τον μήνα για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ ετησίως. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Κυβέρνηση έχει σταδιακή αξιοποίηση και των κενών ακινήτων τα οποία θα είναι στο μέλλον διαθέσιμα προς ενοικίαση. Θα προηγηθεί αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και εν συνεχεία η αξιολόγησή τους, ώστε να τεθούν προς διάθεση. Θα υπάρξουν μια σειρά από προγράμματα που πάλι θα απευθύνονται σε νέα ζευγάρια, έτσι ώστε με ένα χαμηλό ενοίκιο να τους παραχωρείται στέγη. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται όχι μόνο σε νέους που εργάζονται, αλλά και σε άνεργους. Στη δεύτερη περίπτωση, ο άνεργος – εν δυνάμει δικαιούχος, θα στηρίζεται ώστε να μπορέσει να βρει εργασία, έτσι ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στη μηνιαία επιβάρυνση ενός χαμηλού ενοικίου. Ο στόχος είναι σε βάθος κάποιων ετών, τα ακίνητα αυτά να περάσουν στην κατοχή των ενοικιαστών, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν. Θα υπάρχει μείωση του ποσού που θα προκύπτει από την αξία του ακινήτου, ανάλογη με τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Πρόκειται για μια διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης, που στοχεύει στο να οδηγήσει στην απόκτηση κύριας κατοικίας.

Η αφετηρία της στεγαστικής πολιτικής θα είναι το 2023. Τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν θα προκύψουν από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ), που βρίσκεται στη ΔΥΠΑ και διαθέτει ανάλογο αποθεματικό. Άλλωστε, υπάρχουν μηνιαίες εισφορές που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και αποδίδονται στον Οργανισμό, έτσι ώστε να μπορεί να στηριχθεί πρακτικά η συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) ώστε να υπάρξει ανέγερση κατοικιών, υπό μορφή οικιστικών συγκροτημάτων. Θα έπεται ο διαμοιρασμός των σπιτιών που θα προκύψουν, κατά το ήμισυ στους ιδιώτες που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και κατά το ήμισυ στη ΔΥΠΑ.