Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, η διάταξη που ορίζει ότι το ύψος των παγίων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας) που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως.

Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022 που ψηφίστηκε στις αρχές του Ιούλη με θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Β’ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ Α 129/4.7.2022)

Η νομοτεχνική βελτίωση κατατέθηκε ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για θέματα περιβάλλοντος, υπεράκτια αιολικά κλπ.

Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις που έφερε το ΥΠΕΝ στην αγορά ρεύματος για τον περιορισμό των αυξήσεων και την αποφυγή χρέωσης του μεγαλύτερου μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο (π.χ. τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου), ενώ από 1ης Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ.Σκρέκας χθες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλείνει επίσης το “παράθυρο” της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε και ψηφίσθηκε χθες, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, πολλοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τις χρεώσεις του Αυγούστου αυξάνοντας όχι μόνο τις χρεώσεις της κατανάλωσης ρεύματος (κάνοντας άσκηση πρόβλεψης για τις τιμές χονδρεμπορικής που θα αντιμετωπίσουν τον επόμενο μήνα) αλλά – κάτι που εκνεύρισε τους αρμοδίους – αύξησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα (μέχρι και 90 ευρώ) την πάγια χρέωση των λογαριασμών που είναι ανεξάρτητη από την κατανάλωση! Σε αυτά τα τιμολόγια με υψηλή χρέωση παγίων οι προμηθευτές έδιναν αναλογικά μικρότερη τιμή για την κατανάλωση ρεύματος. Και για να μην «επαναστατήσουν» οι καταναλωτές προβλέπεται σε τέτοια τιμολόγια ότι θα επιστρέφεται η πάγια χρέωση αναλόγως των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς.

Βέβαια, σύμφωνα με την φιλελεύθερη οικονομική θεωρία η καθιέρωση πλαφόν ωθεί το σύνολο της αγοράς στο ανώτερο επίπεδο που ορίζει το πλαφόν (δηλαδή εδώ στα 5 ευρώ) καθώς ακόμη και όσες εταιρείες δεν έχουν τέτοια χρέωση (ή έχουν πολύ μικρότερη) θα την καθιερώσουν στο ίδιο επίπεδο με όλους τους ανταγωνιστές τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο σύγκρισης τιμών σε αυτό το επίπεδο.

Η κυβέρνσηη κρίνει ότι με τέτοιο ύψος χρέωσης (5 ευρώ) δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού. Ωστόσο είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς θεωρεί η κυβέρνηση ότι το πάγιο μιας εταιρείας με εκατομμύρια πελάτες (όπως πχ η ΔΕΗ) και μιας εταιρείας με λίγες χιλιάδες συμβαλλόμενους (όπως οι μικρότεροι προμηθευτές ενέργειας) μπορεί να έχουν τα ίδια σταθερά κόστη εξυπηρέτησης (κόστος στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται οι πάγιες χρεώσεις).

Είναι φανερό ότι μπροστά στα πιεστικά προβλήματα μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς και τιμών ενέργειας, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοια «ιδεολογικής φύσης» θέματα και παρεμβαίνει κάθε λίγο (λιγότερο από μήνας πέρασε από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου που έφερε την αλλαγή στον τρόπο χρέωσης) για να προλάβει τις κινήσεις της αγοράς η οποία προσαρμόζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις και προσπαθεί να κερδίσει το δυνατόν περισσότερο μέσα στο πλαίσιο των διεθνών αναταράξεων.

Σκρέκας: οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως μετέδωσε χθες το economix.gr, ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ και την παρουσίαση των ρυθμίσεων που εισηγήθηκε, τόνισε ότι:

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες. Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα.

«Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτού του μηχανισμού. «Τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας του, αυτός ο μηχανισμός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ … Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες, θα αποδώσει ακόμα περισσότερο», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».

«Αυτό το έκανε η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα να συμφωνούν ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και επιτέλους ανοίγει αυτή η συζήτηση, για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος που επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη μια μεγάλη αλλαγή. «Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός, τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι οι πάροχοι ανακοίνωναν τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια, υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος, που «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος είχε εφαρμοστεί από ιδιώτες παρόχους που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια τους».

«Εμείς αναστείλαμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές, να ορίσουν για κάθε πρώτη του επόμενου μήνα, ποια είναι η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν. Τελικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είχαν διαφορές έως και 40% και τώρα οι πολίτες μπορούν να αποφασίζουν ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός και να επιλέγουν. Εμείς κάναμε αυτό που δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέπουμε στον καταναλωτή να αλλάζει πάροχο αζημίως», είπε ο κ. Σκρέκας που στάθηκε ιδίως στη ΔΕΗ. «Τελικά η ΔΕΗ, που την κατηγορείτε, είναι αυτή που πουλάει ακριβά ρεύμα; τώρα που είδαμε τις καθαρές τιμές; Τελικά η ΔΕΗ πουλάει ακριβά ρεύμα τον Αύγουστο; πρέπει να μας πείτε κύριοι της αντιπολίτευσης, όταν ανέβετε στο βήμα. Η ΔΕΗ πάντα προσπαθεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάντα όμως στα πλαίσια του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας.`