Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες, κτίριο Berlaymont
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες, κτίριο Berlaymont
Πηγή Εικόνας: Theodore Karaoulanis - theokar - Θοδωρής Καραουλάνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2021 για ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων MarieSkłodowska-Curie (MSCA). Τα 71 επιλεγέντα έργα προωθούν τη διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία με σκοπό την κατάρτιση ερευνητών και φορέων καινοτομίας και την παραγωγή νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Οι ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie προσφέρουν στο ερευνητικό προσωπικό και στους φορείς καινοτομίας από όλο τον κόσμο μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και τόνωσης της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητάς τους. Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα τους επιτρέψουν για μία ακόμη φορά να διεξαγάγουν έρευνα αιχμής και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις προς όφελος των κοινωνιών μας. Εύχομαι στις 71 κοινοπραξίες που επιλέξαμε σήμερα καλή επιτυχία στην υλοποίηση των έργων τους». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, συνολικά κονδύλια ύψους 72 εκατ. ευρώ θα δώσουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να μεταβούν στο εξωτερικό και να διευρύνουν τα δίκτυά τους, να ανταλλάξουν γνώσεις και να διεξαγάγουν έρευνα αιχμής. Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι, καθώς και τεχνικό, διευθυντικό και διοικητικό προσωπικό που συμμετέχει σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας. Μέσω των ανταλλαγών προσωπικού, οι οργανισμοί μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμπράξεις με άλλους κορυφαίους οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Τα φετινά έργα καλύπτουν 655 οργανισμούς που εδρεύουν σε 84 χώρες, μεταξύ των οποίων 118 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, και 157 εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι 71 επιλογές προς χρηματοδότηση αφορούν: Μηχανική και ΤΠΕ: 37% (26 έργα), κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες: 14% (10 έργα), περιβάλλον και γεωεπιστήμες: 13% (9 έργα), βιοεπιστήμες: 11% (8 έργα), χημεία: 11% (8 έργα), φυσική: 8% (6 έργα), οικονομικά: 3% (2 έργα), μαθηματικά: 3% (2 έργα). Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie για ανταλλαγές προσωπικού ήταν η πρώτη που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη». Από το 2014, οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie έχουν χρηματοδοτήσει 586 έργα ανταλλαγών προσωπικού (πρώην RISE).