Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη και τελευταία ημέρα του μεγάλου πράσινου συνεδρίου Green Deal Greece με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» που διοργανώνουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (αίθουσα «Φάρος») το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Η δεύτερη ημέρα ήταν γεμάτη ειδήσεις και σημαντικές τοποθετήσεις απο στελέχη της κυβέρνησης και ιθύνοντες της αγοράς.

Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ενώ ανέπτυξαν μια σειρά θεματικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων, το ΕΣΠΑ ως εργαλείο ανάπτυξης και συνοχής, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, η ψηφιοποίηση στο real estate, τα πράσινα κτίρια και η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η ενεργειακή μετάβαση, η ηλεκτροκίνηση και οι πράσινες υποδομές.

Γεραπετρίτης: Πράσινο συμβόλαιο για τη νέα γενιά

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή και αναφέρθηκε σε όλα τα διακυβεύματα, που διαπνέουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας , εξειδικεύοντας τις δράσεις και τα νομοθετήματα, που εγκαθιδρύθηκαν στη χώρα μας, προς αυτόν τον σκοπό.

Χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως ένα υπαρξιακό κίνδυνο: «Ο κίνδυνος που αναπτύσσεται από την κλιματική κρίση είναι πια πολύ κοντά μας. Είναι ένας υπαρξιακός κίνδυνος, ο οποίος μπορεί να μην αγγίζει τόσο εμάς, όπως δεν άγγιζε και τις προηγούμενες γενιές. Είναι όμως ένα κίνδυνος που αγγίζει τις επόμενες γενιές με πάρα πολύ μεγάλη πίεση» είπε ο κ Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι: « Ένα πράγμα χρειαζόμαστε σήμερα και σ΄αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, όλο το πολιτικό σύστημα, όλη η κοινότητα, όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες: Ένα πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενιές», προσθέτοντας ότι «οι στόχοι που θέτουμε να μην μείνουν «άυλες καταγραφές».

Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «υπό την τωρινή ηγεσία του, το ΤΕΕ έχει καταστεί όχι απλώς ένας κοινωνικός εταίρος, αλλά έχει καταστεί ένα όχημα για την ανάπτυξη των μεγάλων πράσινων πολιτικών, και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Πρωθυπουργού τον κ. Στασινό διότι «είναι ο μόνος που δεν θα μας πει όχι σε όλα αυτά τα υπερφυσικά που του ζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σκρέκας: Διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό του «Εξοικονομώ 2021»

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», ώστε να καλυφθεί έως και το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022». Ο ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για την μεγάλη ανταπόκριση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Συσκευή», εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις θα φθάσουν πάνω από 800.000, ενώ αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για τα τιμολόγια ρεύματος τόνισε ότι: «από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».

«Βάζουμε πλαφόν στις τιμές ηλεκτροπαραγωγής, το πλεόνασμα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», σημείωσε ο Σκρέκας και ανέφερε για τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ότι «από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά. Ειδικά για ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80%, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Γεωργιάδης: Ζητώ από το ΤΕΕ πρόταση για γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου ενέργειας

Τη συμβολή του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το ΤΕΕ, ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «κάθε επένδυση πλέον περιέχει όρους green deal» ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 20A21 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

Στα αρχική του τοποθέτηση έκανε μια μικρή αναφορά στα εκλογικά σενάρια, αναλυτικά είπε: «ευχαριστώ για την πρόσκληση στο συνέδριο σας. Η γενική μου άποψη είναι ότι όταν μπαίνεις στον 4ο χρόνο μιας θητείας στην ουσία μπαίνεις σε προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές και ό,τι και αν σας πω δεν θα είναι σωστό.Μας αρέσει η δημοκρατία και οι εκλογές και όποτε είναι να γίνουν θα γίνουν”. “Θα κάνω όμως έναν απολογισμό για αυτά τα τρία χρόνια που είμαι στο Υπουργείο. Επί της ουσίας ήταν μια εποικοδομητική περίοδος. Εμείς εμπιστευόμαστε το θεσμό του ΤΕΕ αλλά εμπιστευόμαστε και το πρόσωπο του προέδρου του, Γιώργου Στασινού” (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σταϊκούρας: Επτά δράσεις για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας

«Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να αναδειχθεί μέσα από τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στον διεθνή επιχειρηματικό και επενδυτικό χάρτη», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης ημέρας συνεδρίου Green Deal του ΤΕΕ για τις πράσινες υποδομές.

Όπως είπε: «παρά τις απρόσμενες, εξωγενείς, πολυεπίπεδες κρίσεις που βιώνουμε, η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης». Μάλιστα, επεσήμανε την «ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Ειδικότερα, ο υπουργός ανέλυσε τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση επτά δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, προωθώντας ως αναγκαία προϋπόθεση ένα μοντέλο υπεύθυνης επιχειρηματικής διακυβέρνησης (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις επιχειρηματικών δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ έχει φθάσει ήδη το ποσό των προεγκρίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ενώ, εκτίμησε ότι: «Όταν βγούμε από αυτή τη θύελλα θα βρεθούμε με μία οικονομία με πολύ μεγάλη δυναμική». Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης, επιπλέον 650-700 επενδύσεις βρίσκονται σε επεξεργασία και έκανε λόγο για «ποσά χωρίς προηγούμενο», καθώς το 75% είναι πράσινα ή ψηφιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός: «Η χώρα μας έχει συμφέρον να προχωρήσει στην Πράσινη Μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει εργαλεία και πόρους που δεν είχαμε ποτέ και δε θα έχουμε ποτέ στη διάθεσή μας και στόχος είναι να τους προωθήσουμε ταχύτατα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Εκτίμησε επίσης, ότι στη χώρα μας θα διατεθούν επιπλέον πόροι μέσω του REPowerEU, καθώς επίσης και δανειακοί πόροι που θα δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν δυναμικά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως είπε (δείτε αναλυτικά εδώ).

Πιερρακάκης: Έρχεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Τα καλύτερα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας είναι μπροστά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός, αποτυπώνεται ως έργο μέχρι τώρα στα 567 εκατ. ευρώ και στις 1400 υπηρεσίες του gov.gr, συντελείται γρήγορα και αυτό είναι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μόνο η αρχή.

Κατά τον Υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει πλέον στα κεφάλαια που προσφέρει το green (πράσινο) και το digital (ψηφιακό), με το ΤΕΕ να είναι σημαντικός αρωγός σε αυτά τα έργα, ενώ αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για το ‘’δίλημμα’’ που αντιμετώπισαν στο υπουργείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν οι ‘’έξυπνες’’ πόλεις. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων Θεόδωρο Λιβάνιο ως τον ‘’αρχιτέκτονα’’ του προγράμματος ‘’Ψηφιακές πόλεις’’, δήλωσε ότι για αυτό το έργο, έχουν ληφθεί συνολικά 320 εκατ. ευρώ, και από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν επιμέρους έργα και στους 432 δήμους της χώρας (δείτε αναλυτικά εδώ).

Ταγαράς: Βάζουμε τάξη στα χωροταξικά – πολεοδομικά

«Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο, στο πλαίσιο πάντα της συνταγματικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας , Νίκος Ταγαράς, από το βήμα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022». «Το ότι δεν υπήρξε τάξη στον χώρο διαχρονικά οδήγησε σε στρεβλώσεις, σε συγκρούσεις, σε χαμένες ευκαιρίες σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας, που συνέβαλαν και στα οικονομικά. Αυτό το διαχρονικό κενό ερχόμαστε να το καλύψουμε σε δύσκολες συνθήκες και μικρό χρόνο με σχεδιασμούς που δίνουν λύσεις στο χωροταξικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε , «με πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το 70% της χώρας ερχόμαστε να καλύψουμε αυτό το κενό με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σχέδια πολύ πιο εμπλουτισμένα, με περισσότερες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, οριοθετήσεις ρεμάτων κυκλοφοριακές μελέτες», τόνισε. «Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα, σε αυτούς τους χρόνους, σε τέτοια έκταση και με αυτή την χρηματοδότηση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ευχαρίστησε το ΤΕΕ για τη συμβολή του καθώς , όπως τόνισε απαιτούνται πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα για τα ΤΠΣ και τα ΕΠΣ, όγκος δουλειάς, που θα απαιτούσε πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με βάση τις δυνατότητες του ΥΠΕΝ (δείτε αναλυτικά εδώ).

Φάμελλος: Απαιτούνται συγκλίσεις για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση

Την έλλειψη δικτύων, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως βασικές προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας, επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο «Green Deal 2022».

Ο κ Φάμελλος μίλησε για πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την υπερθέρμανση στον τομέα των ΑΠΕ ενώ τόνισε ότι: «Δεν μπορείς να πετύχεις τη μεγάλη επανάσταση, που είναι η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος αν δεν είναι όλη η κοινωνία συμμέτοχη. Δεν μπορεί να μην είναι η πολιτεία μπροστά στη διαδικασία της μετάβασης. Η εξαγγελία του κ Χατζηδάκη ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θα μας δώσει τη δυνατότητα η αγορά να δώσει φθηνότερη τιμή ενέργειας διαψεύστηκε συνταρακτικά μέσα σε ένα χρόνο. Η μετάβαση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά δημοκρατίας και δικαιοσύνης και στο ενεργειακό μοντέλο, να έχουν όλοι πρόσβαση στο δικαίωμα νερού και ενέργειας και σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Πράσινα κτήρια και αστικές αναπλάσεις – Οι προοπτικές

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus» στην Αθήνα, με την ”πράσινη” επανεκκίνηση της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει μέχρι το 2050 να γίνουν παρεμβάσεις για το πρασίνισμα της ζωής των πόλεων, στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η φιλοσοφία του Βαuhaus, για τη λιτή αρχιτεκτονική και γενικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά ενέργειες για τα κτίρια, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως από αυτά, οπότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο κλιματικά ουδέτερα, για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε πόλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει μια σειρά από εργαλεία, τόσο για την ενσωμάτωση της κινητικότητας, αλλά κυρίως για τον επανασχεδιασμό της».

Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής η πολιτεία παρενέβαινε στον δημόσιο χώρο. Τώρα παρεμβαίνει και στον ιδιωτικό, καθώς υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς διαβούλευση και αφορά τις αστικές αναπλάσεις, το πως δηλαδή θα εντάξουμε καλύτερα στο σχέδιο πόλης το πράσινο, τον ήλιο, στοχεύοντας σε περισσότερη κινητικότητα και στον περιορισμό του θορύβου, της ρύπανσης και των υψηλών θερμοκρασιών» (δείτε αναλυτικά εδώ).

Παπαθανάσης: Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης

Το παρόν στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έδωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην ομιλία του ο κύριος Παπαθανάσης ανέφερε “Είναι ιδιαίτερη χαρά να συζητάμε για τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης. Μετά την πανδημία φαινόταν πως ξεκινούσε μια ήρεμη διαδρομή μέχρι που ξεκίνησε ένας πόλεμος που ουσιαστικά έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό της Ευρώπης και φυσικά της πατρίδας μας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι πρωτοβουλίες έχουμε πάρει αυτά τα τρία χρόνια. Διότι δεν είναι μόνο ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Είχαμε προβλέψει ότι το κομμάτι της πράσινης μετάβασης θα έτρεχε πολύ γρήγορα και έπρεπε και εμείς να είμαστε μπροστά. Έτσι το 2019 ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ είχε προαναγγείλει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνουμε συνομιλητές και να διαπραγματευτούμε σε διαφορετική βάση”.

“Θέλω να σας πω ότι αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση το 2019, δεν θα είχαμε πάρει αρκετά δισεκατομμύρια από αυτά τα οποία πήραμε και πρόκειται να δώσουν μία ουσιαστική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας”. Η Ελλάδα δεν είχε καλό ιστορικό απορρόφησης των προγραμμάτων, το βελτιώσαμε αυτό και μπροστά μας έχουμε μία μεγάλη πρόκληση να απορροφήσουμε, στα επόμενα 7 με 8 χρόνια, περίπου 80 δισεκατομμύρια δημόσιους πόρους κι άλλα 40 δισ. από ιδιωτικούς πόρους που θα μοχλευθούν από αυτήν την κίνηση”. Οι άξονες της εθνικής στρατηγικής είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κατάρτιση και οι ιδιωτικές που επενδύσεις που αποτελούν σημαντικό άξονα ανάπτυξης της χώρας μας” δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός (δείτε αναλυτικά εδώ).

Τσακίρης: Πιο «πράσινο δε γίνεται» το νέο ΕΣΠΑ

«Γυρίζουμε σελίδα και το νέο ΕΣΠΑ θα έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα» τόνισε ο Γ. Τσακίρης, συμπληρώνοντας «από τα 20 δις του παλιού ΕΣΠΑ πήγαμε στα 26 δις. Ήμασταν η πρώτη χώρα που το εγκρίναμε και η πρώτη που ενέκρινε τα πρώτα επιχειρησιακά προγράμματα, ξεκινώντας από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, τη δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση και συνεχίζουμε να εγκρίνουμε συνέχεια προγράμματα. Το νέο ΕΣΠΑ είναι καθαρά επενδυτικό και εστιάζει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα.» Κάνοντας απολογισμό για το παλιό ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η απορρόφηση βρίσκεται περίπου στο 75%.

«Πριν τρία χρόνια, η απορρόφηση ήταν 25%. Αυτή η διαφορά σημαίνει 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στην πραγματική οικονομία. Το ΕΣΠΑ είναι “άσπρες” δαπάνες, που πέφτουν στο ακέραιο στην οικονομία.» ανέφερε ο Γ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι υπήρξαν διαφορετικές δικλείδες για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα ξοδεύονται σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε. Χαρακτήρισε, επίσης, άκρως επιτυχημένη τη διαχείριση των πόρων στην περίοδο της πανδημίας αναφέροντας ότι με τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ και τα εγγυημένα δάνεια) ενισχύθηκαν 40.000 επιχειρήσεις (δείτε αναλυτικά εδώ).

Παπαγιαννίδης: Οι βασικοί άξονες για επενδύσεις στη βιώσιμη γεωργία

Στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, την πράσινη γεωργία και την πράσινη κτηνοτροφία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, του υπουργείου κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου Green Deal Greece 2022 του ΤΕΕ εκπροσωπώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη, μεταξύ άλλων, βασικό στόχο αποτελεί οι αγροτικές περιοχές να καταστούν περισσότερο ελκυστικές για την προσέλκυση νέων γεωργών και κτηνοτρόφων και η αντιμετώπισή τους ως επιχειρηματίες και όχι ως χειρώνακτες όπως παλιά.

Όπως τόνισε, οι πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας διέπει την αγροτική πολιτική του υπουργείου και ανέλυσε τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις, αναφέροντας τους εξής: Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των παραγωγών και του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, η συμβουλευτική υποστήριξη, η παροχή δυνατότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης, παροχή κινήτρων μέσω προγραμμάτων για επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στον μετασχηματισμό, ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας αποτελεί η ποιότητα των προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία (δείτε αναλυτικά εδώ).

Βίνης – ΕΡΓΟΣΕ: Σχέδιο για σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σιδηροδρομικό δίκτυο

Τη σημασία ανάπτυξης των σιδηροδρομικών υποδομών στην προώθηση των πράσινων μεταφορών, ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης, από το βήμα του συνεδρίου. «Με τις μεταφορές να διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, οι σιδηρόδρομοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Η ΕΡΓΟΣΕ έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης, για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ασφαλούς και περιβαλλοντικά φιλικού σιδηροδρομικού δικτύου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ (δείτε αναλυτικά εδώ).

Μπορείτε επίσης να βρείτε όλες τις ομιλίες και τις συζητήσεις του συνεδρίου ακολουθώντας το #GreenDealGreece και #GreenDealGreece2022 στα social media ή να διαβάσετε όλα τα θέματα από την κάλυψη του economix.gr κάνοντας κλικ εδώ. Διαθέσιμες είναι επίσης όλες οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου με ένα κλικ εδώ. Το βίντεο από τη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο παρακάτω.

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.