Με τον πληθωρισμό να “δηλητηριάζει” τις οικονομίες οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Μετά από την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed, τη μεγαλύτερη από το 1994, η ΕΚΤ θα αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 0,25% και όπως δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν πιο επιθετικές από τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων οι επενδυτές αναζητούν τις επενδύσεις που θα τους προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο.

Μελέτη της Wells Fargo που εξέτασε τις πληθωριστικές περιόδους από το 2000, την κορυφαία απόδοση (41%) την παρουσιάζει το πετρέλαιο, ενώ ακολουθούν οι μετοχές αναδυόμενων (18%), ο χρυσός (16%) και οι κυκλικές μετοχές (16%).

Αναλυτές συστήνουν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού εμπορεύματα, ενέργεια και μετοχικά REITS (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν σε real estate). Ειδικότερα, κλάδοι όπως χρηματοοικονομικών, βαριάς βιομηχανίας και πρώτων υλών μπορεί να ευνοηθούν.

Real estate

Αναλυτές θεωρούν το real estate ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο οι τιμές ακινήτων σε ένα διάστημα 100 ετών συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ενίοτε τον ξεπερνούν κατά 2% έως 3% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τα ακίνητα και οι υποδομές προσφέρουν επίσης μια εναλλακτική λύση. Κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, για παράδειγμα, ο αμερικανικός δείκτης ακινήτων FTSE Nareit είχε καλύτερες επιδόσεις από τον ευρείας βάσης δείκτη S&P 500, ο οποίος περιλαμβάνει 500 μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τα εμπορεύματα

Τα εμπορεύματα έχουν ιστορικά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν θετική συσχέτιση με τον πληθωρισμό και ιστορικά ο κλάδος της ενέργειας υπεραποδίδει όταν ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι πάνω από το 2% και ακολουθεί ανοδική πορεία. Το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον ευνοεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, την αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα.

Ο χρυσός

Ο χρυσός θεωρείται ως ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις αναταραχών ενώ πολλοί το θεωρούν ως βασικό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό. Ομως έκθεση της Morningstar δείχνει ότι ο χρυσός σημείωσε αρνητικές αποδόσεις για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπως το 1980-84 (-10%) και 1988-91 (-7,6%), ενώ τα εμπορεύματα και τα ακίνητα είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Οι μετοχές

Οι μετοχές πλήττονται άμεσα από την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που “επαληθεύεται” και σήμερα, καθώς οι αγορές μετοχών παγκοσμίως δέχθηκαν ένα ισχυρό sell-off, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται ιδιαίτερα επιθετικά προκειμένου να τιθασεύσουν τον ολοένα και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι αναλυτές, για καλύτερη “άμυνα”, προτείνουν μετοχές εταιρειών σε κυκλικούς τομείς, όπως βαριά βιομηχανία και πρώτες ύλες, καθώς μπορούν να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων.

Οι επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έργα υποδομών μπορούν να είναι καλό μέσο προστασίας από τον πληθωρισμό γιατί η ροή των εσόδων τους συνήθως συνδέεται με τους δείκτες τιμών καταναλωτή.

Για παράδειγμα, οι κλάδοι κοινής ωφέλειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, συνήθως χρησιμοποιούν τιμολόγηση που συνδέεται με τον πληθωρισμό.

Ομόλογα μικρής διάρκειας

Τα μικρής διάρκειας ομόλογα προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό λόγω της λιγότερης ευαισθησίας τους στην άνοδο των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, που συχνά βλέπουμε σε πληθωριστικές περιόδους.