Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλμα 74 ευρώ ή 44% έκανε η τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τελική τιμή να ανέρχεται στα 241,71 ευρώ για σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου από 167 ευρώ που ήταν την Κυριακή 19/6. Η άνοδός της τιμής προέρχεται κατά κύριο λόγο από το φυσικό αέριο το οποίο σε διάστημα μιας εβδομάδας από τα 83 ευρώ ανά Mwh ανήλθε σε 124 ευρώ εξαιτίας των κινήσεων της Ρωσίας να μειώνει τις ποσότητες που στέλνει στην Ευρώπη επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.

Το ράλι της ανόδου της Mwh στην ευρωπαϊκή αγορά οδήγησε η Γαλλία αφού ανήλθε στα 303 ευρώ , στη Γερμανία στα 267 ευρώ . Οι υπόλοιπες χώρες εκτός της Πορτογαλίας και της Ισπανίας η τιμή της Mwh κινήθηκε υψηλότερα των 250 ευρώ. Στην ιβηρική χερσόνησο η τιμή της Mwh ήταν στα 157 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται πλαφόν στην τιμές,.

Οι τελευταίες εξελίξεις μείωσης φυσικού αερίου από την Ρωσία έχουν θορυβήσει την Γερμανία , η οποία όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία εμφανίζεται πρόθυμη να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ο οποίος θα αναπληρώσει την ενέργεια από το φυσικό αέριο. Η εγχώρια αγορά προς το παρόν κινείται με φυσικό αέριο αφού οι αντίστοιχες μονάδες θα δώσουν 77.575 Mwh . Οι ΑΠΕ είναι έτοιμες να δώσουν 54.721 Mwh . Η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων φθάνουν τις 10.000 Mwh και οι υδροηλεκτρικές μονάδες σ τις 9000.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι το Καλοκαίρι η τιμή της Mwh θα έχει ξεπεράσει τα 300 ευρώ στην χονδρεμπορική τιμή προκαλώντας νέο γύρο αναστάτωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν στην τιμή της Mwh το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό , ο οποίος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά του κόστους ενέργειας. Το πρώτο βήμα για το νέο τοπίο έγινε με την κατάθεση στη Βουλή του ΥΠΕΝ που προσδιορίζει το χρόνο αδειοδότησης των ΑΠΕ συμπεριέλαβε και το νέο μηχανισμό , ο οποίος για να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Ιουλίου θα απαιτηθούν κι άλλες υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του.

Τεράστιο ενδιαφέρον για επιδότηση POWER PASS

Τηn ίδια στιγμή σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα Power Pass από την περασμένη Παρασκευή με το συνολικό αριθμό των αιτήσεων να έχει ξεπεράσει τις 200.000 μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Επισημαίνεται ωστόσο ότι προς το παρόν η πλατφόρμα δέχεται αιτήσεις μόνο για πολίτες που ο ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1 ή 2, ενώ για τα υπόλοιπα ΑΦΜ θα ανοίγει σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Ο δικαιούχοι του πακέτου θα χρηματοδοτηθούν για το 60% της επιπλέον χρέωσης των λογαριασμών και για καταναλώσεις που στο εξάμηνο ξεπέρασαν τις 2000Kwh όταν 1800 Kwh έχουν επιδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης . Η μηναία χρηματοδότηση για το εξάμηνο Δεκεμβρίου Μαΐου έχει ανέλθει στα 755 εκατ. ευρώ με την αξία των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά να έχει ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.