Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Τηλεπικοινωνιών, Θεόδωρου Λιβάνιου και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, καθώς και στελεχών της MOTOR OIL, του προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και του Περιφερειάρχη Κρήτης, υπογράφηκε την Παρασκευή στο ΙΤΕ, μνημόνιο συνεργασίας του Ιδρύματος με την εταιρεία MOTOR OIL.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για το ΙΤΕ ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που θέλουμε να δούμε ως χώρα να συμβαίνουν στον τόπο μας, όπως τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την παραγωγική αξιοποίηση της έρευνας.

Ο κ. Πιερρακάκης με την παρουσία του στο ΙΤΕ θέλησε να επισφραγιστεί, όπως είπε, η συνεργασία που υπάρχει σε μία σειρά από τομείς, «από την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών των διευθύνσεων μεταφορών στη Περιφέρεια Κρήτης και μετά σε όλες τις περιφέρειες, συνεργασίες στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς», ενώ σε ότι αφορά τη συνεργασία του Ιδρύματος με τη Motor Oil, έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική συνεργασία που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πως ερευνητικά κέντρα πρέπει και μπορούν να συνεργάζονται με μεγάλες εξωστρεφείς επιχειρήσεις της πατρίδας μας για να μπορέσουνε συνολικά να αξιοποιήσουνε την τεράστια τεχνογνωσία τους».

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας. Χρίστος Δήμος, τόνισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας «θα βοηθήσει τόσο το ΙΤΕ, την έρευνα την καινοτομία αλλά και τη Motor Oil, να συνεργαστούν ακόμα περισσότερο, να μπορέσουν να βρουν βιώσιμες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία, για την πραγματική οικονομία» ενώ συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο από τότε που εξελέγη αυτή η κυβέρνηση έγινε και η μετακόμιση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τις δομές του Υπουργείου Παιδείας στις δομές του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος είναι να δούμε πώς μπορούμε να ενώσουμε και να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Γι’ αυτό το λόγο προωθούνται σημαντικές δράσεις μέσω ΕΣΠΑ και αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις σπουδαίες επιστημονικές γνώσεις που έχουν οι επιστήμονες μας, για τα πανεπιστήμια όπως και το ΙΤΕ».

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει και νέες δράσεις που αφορούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του ιδρύματος με την εταιρεία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα υπογράφουμε αυτό το μνημόνιο , το οποίο πιστεύω ότι θα αποτελέσει την βάση για πιο μακροχρόνια πιο μακροπρόθεσμη συνεργασία» συμπλήρωσε ο κ. Ταβερναράκης.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Motor Oil, Κωνσταντίνος Χατζηφώτης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δυο ηγέτιδες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας ενώνουν δυνάμεις. Εγκαινιάζουμε μία σύμπραξη, μία σημαντική συμφωνία, η οποία μας καθιστά στρατηγικούς εταίρους στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας με πολλαπλά οφέλη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.