εξοικονόμιση ενέργειας
εξοικονόμιση ενέργειας
Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Τις εν γένει αδυναμίες της κρατικής μηχανής να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο αναφορικά με την αναβάθμιση των κτιρίων έρχεται να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία δίνοντας στην αγορά τεχνογνωσία και πιστοποιημένα υλικά για μία αποτελεσματική ενεργειακή αναβάθμιση.

Η Druckfarben μια εταιρεία με ευρεία απήχηση στο επενδυτικό και το καταναλωτικό κοινό παρότι έχει αποχωρήσει από Χρηματιστήριο Αθηνών δεν σταμάτησε να δημιουργεί και να αναπτύσσεται.

Η εταιρία bioclima αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένα δομικά συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης προσφέρουν ολοκληρωμένη λύση για την θωράκιση ενός κτιρίου καλυπτοντας ολικά σαν μανδύας τόσο σε κάθετες επιφάνειες (ClimaWall)όσο και στα δώματα (ClimaRoof).

Αποτελούν κομμάτια μιας νέας ανθρωποκεντρικής και περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής κουλτούρας που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 λόγω μειωμένης χρήσης μονάδων θέρμανσης / ψύξης. Πρόκειται για έξυπνα συστήματα, ικανά να ανταποκρίνονται στις κλιματικές και περιβαλλοντολογικές μεταβολές, καθώς περιορίζουν τους ρύπους, συμβάλλουν στην υγιεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό περιβάλλον (indoorenvironmentalquality), παρέχουν στεγανότητα, αξιοποιούν τη θερμική χωρητικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κάθε κτιρίου είτε αυτό είναι σπίτι, σχολείο, ξενοδοχείο ή ακόμα και δημοσία δομή.

Ο γενικός διευθυντής κ Δημήτριος Νικολάκης της Kraft του Ομίλου Druckfarben Hellas προσδιόρισε ότι μόλις το 6% των κτιρίων βρίσκεται στην κατάσταση Α- Β όταν στην Γ και Δ κατηγορία είναι το 29% και το 65% των κτιρίων είναι στην κατηγορία Ε και Η.

Ανέφερε ότι σε ποσοστό 63,7% καταναλώνεται ενέργεια για θέρμανση και ψύξη , το μαγείρεμα συμμετέχει με ποσοστό 17% στην κατανάλωση ενέργειας οι ηλεκτρικές συσκευές το 10% και το υπόλοιπο ποσοστό της ενέργειας αφορά τον φωτισμό την παραγωγή ζεστού νερού.

Επιπλέον οι απώλειες οροφής σε ενέργεια υπολογίζεται σε ποσοστό έως 40% , οι απώλειες τοίχου σε 30% , οι απώλειες κουφωμάτων σε ποσοστό% και του δαπέδου στο 15% ,σημειώνοντας ότι η bioclima έχει τις λύσεις και πρότεινε στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επισπεύσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με τη βοήθεια του μηχανικού για αν γλιτώσει την κατανάλωση ενέργειας έως 65% από έναν τετράμηνο λογαριασμό ρεύματος. Ο βασικός μέτοχος Καραβασίλης στο περιθώριο της εκδήλωσης διατύπωσε την άποψη ότι δεν προτίθεται να επανέλθει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα Δομικά Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA παράγονται στη νέα, σύγχρονη, αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022 και ήταν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ύψους 5,4 εκ. ευρώ, από τα οποία η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων ανήλθε σε 3,5 εκ. ευρώ. Οι νέες, υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη γραμμή παραγωγής έτοιμων τελικών επιχρισμάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής & συσκευασίας κονιαμάτων, θα εξυπηρετήσουν την υφιστάμενη προϊοντική γκάμα, αλλά και θα διευρύνουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου. Τέλος να σημειωθεί ότι περισσότερα από 3 εκατομμύρια ακίνητα είναι ενεργειακές «βόμβες» οι οποίες πρέπει απενεργοποιηθούν για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.