Ευελιξία και λειτουργικότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην πρώτη θέση του διαγωνισμού καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας της ΕΥΑΘ ΑΕ, την πρόταση που υπέβαλε η τετραμελής ερευνητική ομάδα του Γ. Φυτιάνου «Envifyti» αναφορικά με το θέμα της αναζήτησης τεχνολογιών για την απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα, με δυνατότητα μάλιστα ενεργειακής αξιοποίησής του.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το MITEF Greece, για την παροχή κινήτρων σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή ερευνητικές ομάδες, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ.

«Το πρώτο βραβείο των 5000 ευρώ (με επιπλέον χρηματικό bonus 1000 ευρώ) έλαβε, στο πλαίσιο εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, η τετραμελής ερευνητική ομάδα του Γ. Φυτιάνου «Envifyti», με την πιο ευέλικτη και λειτουργική πρόταση για τις ανάγκες της εγκατάστασης της ΕΥΑΘ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, στο θέμα «πώς μπορούμε να απομακρύνουμε φορτίο οργανικού άνθρακα από τα ανεπεξέργαστα λύματα που εισέρχονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά εντός της εγκατάστασης», η νικήτρια ερευνήτρια ομάδα προέταξε την ενσωμάτωση των προτεινόμενων τεχνολογιών στις υφιστάμενες υποδομές, έδωσε βαρύτητα στο χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος και έλαβε υπόψη τους χωρικούς περιορισμούς της εγκατάστασης. Επίσης, με την πρότασή της, η νικήτρια ερευνήτρια ομάδα ανέδειξε τρόπους για την αξιοποίηση του ανακτώμενου οργανικού φορτίου, με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου, εξυπηρετώντας και τον δεύτερο «πράσινο» στόχο της θεματικής του διαγωνισμού.

«Ο διαγωνισμός αυτός ήταν άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο ερευνητικών ομάδων ή επιχειρήσεων, ενισχύοντας στην πόλη μας -και όχι μόνο- το οικοσύστημα της επιχειρηματικής καινοτομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος, που συντόνισε τον διαγωνισμό ως μέλος του δικτύου καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ. Ο αντιπρόεδρος του MITEF Greece Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τη λογική των incentive prize competitions, των διαγωνισμών δηλαδή εκείνων που περιλαμβάνουν ένα αρκετά καλά δομημένο πρόβλημα και αφήνουν τους συμμετέχοντες να βρουν λύσεις, συνδέοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον με τις επιχειρήσεις.

«Καταφέραμε, με μια μικρή σχετικά παρέμβαση, να μπορούμε να ανακτήσουμε χρήσιμα προϊόντα και να αυξήσουμε το ενεργειακό όφελος σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων», τόνισε ο επικεφαλής βραβευθείσας ομάδας «Envifyti» Γιώργος Φυτιάνος, ενώ ο Πέτρος Σαμαράς επισήμανε ότι «τέτοια εγχειρήματα μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την κλίμακα του εργαστηρίου, να πάμε σε κάτι πιο εφαρμοσμένο και μάλιστα για ένα θέμα που “καίει” αυτή την περίοδο, την ανάκτηση υλικών και ενέργειας από τα απόβλητα».

Οι άλλοι δύο βραβευθέντες, Μάνος Τζιώλας και Γιάννης Λεμονίδης, εξήραν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, της ποσοτικοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως της ομαδικής δουλειάς.

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν τρεις καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δύο εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥΑΘ. Οι κριτές αξιολόγησαν τις υποβληθείσες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια, όπως η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της εταιρείας, το χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος, το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ευελιξία των προτεινόμενων τεχνολογιών, κριτήρια τα οποία είχε θέσει εξαρχής η εταιρεία.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι στο πρώτο θεματικό – διαγωνιστικό πεδίο δεν αναδείχθηκε καμία πρόταση που να αντιμετωπίζει επαρκώς την πρόκληση που τέθηκε -σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια και τις προσδοκίες που είχε θέσει η ΕΥΑΘ- και έτσι δεν προέκυψε νικητής.