Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Χαρτί Ανακύκλωση Δέμα
Πηγή Εικόνας: Ben Kerckx / Pixabay

Η πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Πεντέλης πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς το 2021 έφτασε στο 33% η ανακύκλωση με τη διαλογή από την πηγή, όταν το 2019 βρισκόταν μόλις στο 12%. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, που είναι:

– Επεξεργασία των βλαστικών αποβλήτων από ιδιωτικό φορέα και παραγωγή κομπόστ.

– Χωριστή συλλογή και ανακύκλωση των ογκωδών αντικειμένων.

– Προμήθεια εξοπλισμού για την ολική εφαρμογή της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων. Ήδη ξεκίνησε από την Καλλιθέα Πεντέλης και επεκτείνεται το επόμενο διάστημα στα ‘Ανω Μελίσσια.

– Ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων βρώσιμων ελαίων.

Ο σχεδιασμός θα επεκταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, σε τομείς όπως:

– Χωριστή συλλογή χαρτιού.

– Χωριστή συλλογή φελιζόλ.

– Προμήθεια επιπρόσθετων κάδων για ανακυκλώσιμα υλικά, που θα τοποθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

– Προμήθεια συστημάτων υπόγειων κάδων για την ανακύκλωση, που θα εγκατασταθούν το καλοκαίρι.

Με βάση τα στοιχεία από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής, ανάμεσα στους 66 δήμους ο Δήμος Πεντέλης βρίσκεται στην 3η θέση με ποσοστό 32,9% σε ό,τι αφορά στη συνολική ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, πίσω από τον Δήμο Βριλησσίων με 35,4% και τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με ποσοστό 33,4%. Όλοι οι άλλοι δήμοι βρίσκονται κάτω από το 30%. Και είναι στη 2η θέση (με ποσοστό 29,3%) σε ό,τι αφορά στην ανάκτηση από τα απόβλητα.

«Από τις αρχές του 2020 εφαρμόζουμε μια άλλη πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων μας. Ενισχύσαμε τον εξοπλισμό του δήμου σε απορριμματοφόρα και κάδους και συμπληρώνουμε τις ανάγκες μας στην επεξεργασία των βλαστικών αποβλήτων και στη συλλογή και επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων», δήλωσε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και στη συνέχεια τόνισε: «Η πολιτική αυτή έχει αποτελέσματα. Το 2021 ο δήμος μας αύξησε σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης από 12% το 2019 σε 33%, μόλις δύο χρόνια μετά. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Βασικός στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά την ταφή αποβλήτων στον δήμο μας. Έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον, ενώ ο δήμος και οι πολίτες αποφεύγουν την επιβάρυνση με το τέλος ταφής».