Πηγή Εικόνας: Photo by Singkham from Pexels

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους Υδρογονάνθρακες και την Πράσινη Μετάβαση πραγματοποιήθηκε στο Regional Growth Conference στην Πάτρα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ υποστήριξε πως μπορεί να μειωθούν κατά 50% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση λιγνίτη με το να μετασχηματιστούν οι θερμοπαραγωγικές μονάδες σε μονάδες φυσικού αερίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έρευνες για το αν υπάρχουν πράγματι κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο.

Ο καθηγητής, Αβραάμ Ζελιλίδης υποστήριξε πως η μόνη λύση για τη σωτηρία της Ελλάδας είναι οι υδρογονάνθρακες, όμως σημείωσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει θελήσει να τους αξιοποιήσει. Τόνισε πως με ψύχραιμα βήματα και αποφασιστικότητα, πρέπει να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση τους ορυκτούς άνθρακες στην Ελλάδα.

Η Χέλεν Κρέι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να λύσει το «παράδοξο» της σύνδεσης των υδρογονανθράκων με την πράσινη Μετάβαση και τόνισε πως πρέπει να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει η ΕΕ τον βαθμό με τον οποίο εξαρτάται από την εισαγώμενη ενέργεια. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Re-power, το οποίο μακροπρόθεσμα προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σημείωσε πως άμεση λύση για την ενέργεια είναι το φυσικό αέριο από την ΕΕ.

Από τη μεριά του, ο Ιωάννης Χωματάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΔΕΣΦΑ να επεκτείνει το δίκτυο υποδομών του στην Ελλάδα, να δημιουργήσει για τη χώρα ένα διακομετακομιστικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και να προετοιμαστεί για τη νέα εποχή περιορισμού άνθρακα. Ο ίδιος αποκάλυψε πως ο ΔΕΣΦΑ έχει ένα πλοίο κοντά στη Ρεβυθούσα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το πλοίο θα παραλαμβάνει Αέριο και όποτε χρειάζεται θα το μεταφέρει στη Ρεβυθούσα, ώστε να καλύψει τυχόν ανάγκες της χώρας.