Εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, βασικού πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης και προσθέτει: «Η ενισχυμένη πορεία του ΕΛΑΠΕ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους στις αγορές ενέργειας. Οι ΑΠΕ, μέσω της διάθεσης των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ αλλά και της καθημερινής συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες σημαντικής μείωσης του κόστους ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και της αγοράς».

Σημειώνεται επίσης πως η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10GWh, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GWh.