Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίας στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη συνεδρία συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, και ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης.

Στην τοποθέτηση του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, ανέφερε ότι «έχουμε σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια».

«Ο κύριος όγκος των εργασιών στοχεύει στην Ανατολική Αττική που σχεδιάζονται έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το δίκτυο αποχέτευσης, που θα καλύψει όλο το τόξο της Ανατολικής Αττικής. Σιγά-σιγά θα βλέπετε τα εργοτάξια να αναπτύσσονται στην περιοχή».

Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται ένα δίκτυο σχεδόν 25.000 χλμ. Για αυτό οδεύουμε στην καλύτερη διαχείριση του δικτύου. Η αναζήτηση για νέες τεχνολογίες που θα μας δώσουν λύσεις στη διαχείριση είναι μέσα στο DNA μας.

Όσον αφορά την αποχέτευση, ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια υπάρχει ο οπτικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να αποκαθιστούμε εύκολα βλάβες που προκύπτουν. Και η αναβάθμιση των συστημάτων δεν σταματά».

Για την ύδρευση, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι «στοχεύουμε στο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινάει με την αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουμε. Η ψηφιοποίηση θα μας βοηθήσει ακόμα καλύτερα στη διαχείριση των πιέσεων που προκαλούν βλάβες στο δίκτυο. Θα πάμε στην τεχνολογία των έξυπνων μετρητών του νερού, ενώ έχουμε υπογράψει και συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ για να λαμβάνουμε και πληροφορίες από τους έξυπνους μετρητές ρεύματος όταν αυτοί τοποθετηθούν. Οι ψηφιακές παρεμβάσεις θα μας βοηθήσουν να μην πηγαίνουμε στα τυφλά αλλά να παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες».

Σε σχετική ερώτηση για την επάρκεια του νερού, ο κ. Τόσιος ανέφερε ότι «η Αθήνα έχει επάρκεια νερού για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο έχουμε τον στόχο να κάνουμε επενδύσεις που θα μειώνουν τις απώλειες νερού».

Γ. Πενέλης: Το νέο διυλιστήριο θα διπλασιάσει τη δυνατότητα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο για νέο διυλιστήριο νερού, που θα διπλασιάσει τη δυνατότητα υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης, με κόστος κατασκευής 25 εκατ. ευρώ».
Αυτό έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι, παρά την κλιματική κρίση, για τα προσεχή χρόνια υπάρχει επάρκεια νερού στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, όπως τόνισε, περί τα 41 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί πλήρως η εγκατάσταση, με σύγχρονα συστήματα και με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, επεσήμανε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αγωγού της Αραβησσού, καθώς επίσης και τις επενδύσεις αναβάθμισης υφιστάμενων μεγάλων δεξαμενών της ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Πενέλη η εταιρεία προχώρησε σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσής της κατά περίπου 5%.

Στόχος είναι επίσης η επέκταση της υδροδότησης σε περιοχές όπου ακόμη δραστηριοποιούνται ιδιώτες, αλλά και η δημιουργία ενός αξιόπιστου υδραυλικού μοντέλου, για τη χωροθέτηση νέων δεξαμενών και την αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων για τον έλεγχο και την αναβάθμιση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.