Πηγή Εικόνας: Photo by Singkham from Pexels

Τις πιθανότητες ενός πιο πράσινου και πιο έξυπνου ενεργειακού δικτύου στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα εξετάστηκε κατά το 10ο συνέδριο «Athens Energy Dialogues», που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

   Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου κλιματικού νόμου, ο Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, έκανε λόγο για τις εύθραυστες ισορροπίες τόσο στην ενέργεια όσο και στο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα γεωπολιτική κατάσταση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο στόχος πλέον είναι η ενεργειακή, ”πράσινη”, καθαρή αυτονομία της χώρας μας, κάτι που σηματοδοτεί η πορεία προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). 

   Σε μια απόπειρα να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου κλιματικού νόμου, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι το σύνθημά του είναι ”Ήλεκτροκίνηση παντού”, η οποία φέρνει ενίσχυση της πορείας προς τις ΑΠΕ, μέτρα όπως τερματισμό της χρήσης μαζούτ, διακοπή χρήσης καυστήρα θέρμανσης στα κτίρια από το 2030, υποχρέωση από το 2024 για τη χρήση εταιρικών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και απόλυτη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή ΄΄πράσινη΄΄ συμφωνία, καθώς μέχρι το 2050 θα πρέπει η χώρα να έχει πλήρη ανθρακική ουδετερότητα. 

   Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η οποία, όπως τόνισε, θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το Δεκέμβριο του 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Repower Eu, το οποίο, όπως είπε, παρέχει στα κράτη μέλη 800 δις ευρώ για κινήσεις ενεργειακής μετάβασης.   

   Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος τόνισε ότι η λύση του προβλήματος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ και σε αυτό βοηθά ο νέος κλιματικός νόμος που μόλις ψηφίστηκε. Αυτό που επισήμανε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι ότι ενεργειακή μετάβαση χωρίς δίκτυα δεν μπορεί να γίνει και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει ανεπάρκεια δικτύων και ως η ιδανική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός πλήρους δικτύου, αναφέροντας ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η στήριξη της προσπάθειας για τη σύνδεση ”Αττική – Αίγυπτος”, για την οποία έχει γίνει πρόταση για να ενταχθεί στο Repower Eu και στο πρόγραμμα Projects of Common Energy (PCIs).   

   Για τον κ. Κρεμλή, εξάλλου, σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, εγείρονται θέματα όπως ο συνδυασμός των αναγκών προστασίας των περιοχών Natura με τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ σημαντική για την πράσινη κατεύθυνση στην ενέργεια, αλλά θα πρέπει να γίνεται από ΑΠΕ. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι για να γίνει η χώρα ”πράσινη” θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη, τόσο θεσμική, όσο και δικτυακή, αλλιώς αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. 

   Για την πρακτική πλευρά της απολιγνιτοποίησης μίλησε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση για την απολιγνιτιποίηση, την οποία χαρακτήρισε ”τεράστιο εγχείρημα” δεν βρήκε τη χώρα έτοιμη και η παράταση μέχρι το 2028 είναι μια περίοδος στην οποία θα μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία, όχι μόνο για τις δύο περιοχές οι οποίες θα σηκώσουν το βάρος, δηλαδή η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, αλλά και από πλευράς όλης της χώρας. Όπως είπε, επείγει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, έτσι ώστε οι νέες εξελίξεις στην ενέργεια να συνδέονται με τις πράσινες τεχνολογίες, αλλά και για να υπάρξει ομαλή μετάβαση και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, καθώς από την απολιγνιτοποίηση, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν.

   Από την πλευρά του, ο Nικόλαος Λάζαρης, Managing Director, Huawei Technologies Greece, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που δίνει το πρόγραμμα Repower Eu για τη γρήγορη ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Huawei έχει αναπτύξει πρωτοποριακές λύσεις σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, με τη χρήση υψηλών τεχνολογιών, που βελτιώνουν, παράλληλα και τα κόστη για τον τελικό καταναλωτή. 

   Παρόλ’ αυτά, δήλωσε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται χρόνος να γίνουν αποδεκτές οι νέες τεχνολογίες και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ΑΠΕ, ωστόσο από τη Huawei έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που συνδυάζουν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και ψηφιοποίησης, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, προσαρμοσμένα στο προφίλ του κάθε καταναλωτή.

Η εμπορία ενέργειας, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί της αγοράς ενέργειας

Η εμπορία ενέργειας, αλλά και ο αντίκτυπος που έχουν οι νέοι θεσμοί και οι μηχανισμοί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας τέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιήθηκε 26 και 27 Μαΐου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αποτελεί την άμυνα της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην αναταραχή λόγω των γεωπολιτικών ασταθών συνθηκών ανακούφισης ενάντια στην ακρίβεια. Ενδυναμώνονται δράσεις ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους», ανέφερε η Διευθύντρια Διαχείρισης ΕΛΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ, κα. Ντιλένα Βασιλείου. Ενώ, έκανε λόγο για την ανάγκη πλήρους εξισορρόπησης των ΑΠΕ, προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια σε επιδοτήσεις και ενισχύσεις.

«Η κρίση του σήμερα δημιουργεί μία ρητορική για την αρχιτεκτονική της αγοράς. To target model, που έχουμε δημιουργήσει σε δέκα χώρες δουλεύει και δουλεύει πάντα. Δε φταίει η αρχιτεκτονική της αγοράς», ξεκαθάρισε απ΄ την πλευρά του ο Δρ. Alex Papalexopoulos, President & CEO, ECCO Intl, USA, προσθέτοντας ότι απαιτείται ισχυροποίηση της ΡΑΕ. «Κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτή η αγορά θα έχει τραγικά αποτελέσματα», εκτίμησε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα διμερή συμβόλαια, αλλά και στα προαπαιτούμενα για την ενίσχυση των ΑΠΕ, με έμφαση στην προώθηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας καθώς επίσης και σ το κόστος ενσωμάτωσης. Ενώ, τόνισε το σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και των capacity markets. Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέλυσε τη μελλοντική αγορά ενέργειας, καθώς επίσης και τις πολυεπίπεδες δυνατότητες εμπορίας ενέργειας, που θα προκύψουν μέσω των εκτεταμένων virtual power plants που θα δημιουργηθούν σε κτίρια, σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο χονδρεμπορίας (Transactive model).

«Αντιμετωπίζουμε μία κρίση τιμών φυσικού αερίου. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το target model», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, Strategy & Business Development Director, EnExGroup, και ανέφερε τις δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι αναταράξεις του target model, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα.

Δεν πρέπει να κατηγορούμε το target model που εφαρμόστηκε το 2020, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε αλλού την πηγή του κακού, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές, ανέφερε ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Energy Management Director, MYTILINEOS (Protergia). Μάλιστα, πρότεινε περαιτέρω βελτιώσεις στην αγορά ΑΠΕ, αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μικρών δομικών βελτιώσεων.