Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε χθες μια νέα ειδική ομάδα στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, με σκοπό την παροχή στήριξης στην ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ και την υλοποίηση του στόχου του σχεδίου REPowerEU για διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Η ειδική ομάδα θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της απεξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, επιτρέποντας στα κράτη μέλη και στις γειτονικές χώρες κατά τα προσεχή έτη να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε προσιτές τιμές.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Στο σχέδιο REPowerEU περιγράψαμε το πώς η Ευρώπη μπορεί να απαλλαγεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Τώρα εφοδιαζόμαστε με τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τον στόχο αυτό. Είναι καιρός να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποδομές μας. Η ειδική ομάδα της ενεργειακής πλατφόρμας θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ευρώπης. Μέσω της συλλογικής πολιτικής και οικονομικής βαρύτητας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των 440 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε οικονομικά προσιτές και ασφαλείς εισαγωγές ενέργειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ειδική ομάδα της ενεργειακής πλατφόρμας θα αρχίσει τις εργασίες της την επόμενη εβδομάδα, την 1η Ιουνίου, και θα αναλάβει αμέσως τα νέα καθήκοντα που περιγράφονται στο σχέδιο REPowerEU που εγκρίθηκε στις 18 Μαΐου.