Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ενημέρωσε για τα πρόσφατα ταξίδια του στις ΗΠΑ και το Νταβός.

«Έχει μεσολαβήσει ένα πυκνό διάστημα, κυρία Πρόεδρε, από τότε που συναντηθήκαμε την προηγούμενη φορά, με πολλές επαφές στο εξωτερικό. Είχα την ευκαιρία, όπως γνωρίζετε, να βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πολύ τιμητική επίσκεψη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά ταυτόχρονα να απευθυνθώ και στο Κογκρέσο, ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος είχε αυτή την τιμή, να θέσω συνολικά το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, να κάνω, πιστεύω, τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές στην κοινή διαδρομή των δημοκρατιών μας, αλλά φυσικά να ενημερώσω τους Αμερικανούς γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου και για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο και πόσο σημαντικό είναι σε μία εποχή όπου η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην Ουκρανία να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Χθες, βρέθηκα στο Νταβός, όπου κι εκεί είχα μια σειρά από σημαντικές επαφές. Επαναεπιβεβαίωσα και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ το γεγονός ότι η Ελλάδα πια έχει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο, είναι μια χώρα η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους, αλλά και από την οικονομική κοινότητα, ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος, ως μια χώρα η οποία έχει βρει πια το δρόμο της, μια χώρα της οποίας το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και εξαιρετικά ευοίωνο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι διεθνείς επαφές είναι σημαντικές αλλά η προσοχή μας είναι πάντα στραμμένη στα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα και όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας αναταραχής που αυτό έχει προκαλέσει.

«Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα συζητήσουμε και πάλι τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις, οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου. Όπως γνωρίζετε, εμείς, ασχέτως των αποφάσεων της Ευρώπης, έχουμε προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης με πολλούς άξονες. Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη που αφορά τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο δραστική φορολογία, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από τη διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λαγκάρντ σε μία δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε χθες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, «έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα σχετικά τους στοιχεία ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους, άμεσα. Και φυσικά από 1η Ιουλίου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πια έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Και υπογράμμισε: «Κατά συνέπεια, το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τι κάνουμε, όμως, σε εθνικό επίπεδο, είναι δική μας πολιτική επιλογή και έχω πει πολλές φορές -το επαναλαμβάνω και σε εσάς- ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τέλος, επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας το λόγο είπε ότι, σε ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς συμμάχους.

«Με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μας συνδέουν ίδιες δημοκρατικές αξίες και οι δεσμοί μας είναι δυνατοί, όχι μόνο σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου, όπως τονίσατε στην ομιλία σας στο αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία έτυχε τόσο θερμής υποδοχής. Αποτελεί εθνική ανάγκη η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται σταθερή και ισχυρή σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή fora και νομίζω ότι στον σημερινό κόσμο είναι αυτονόητη η σημασία του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η δημοκρατία μας σήμερα απειλείται. Η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο ασφάλειας, αλλά και το μεταπολεμικό κεκτημένο ειρήνης, ευημερίας και προόδου, με τον κίνδυνο που υπάρχει, σε περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία, να επιστρέψουμε σε μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας. Στην εποχή όπου η θέληση των ισχυρών κρατών επιβαλλόταν με τη βία στα μικρότερα», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και προσέθεσε: «Ζούμε σε εποχές που τίθεται σε διακινδύνευση ο τρόπος ζωής μας και αξίες και ιδανικά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα. Η παρουσία λοιπόν μιας Ελλάδας ισχυρής, με διεθνείς συμμαχίες, με εξωστρέφεια, μιας Ελλάδας σίγουρης για τον εαυτό της, νομίζω ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες ζούμε. Σε μια πρόσφατη έκθεσή του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τριπλή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Κρίση στον εφοδιασμό με τρόφιμα του πλανήτη, κρίση στην ενέργεια και κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου. Την αποκάλεσε “ τέλεια καταιγίδα”, γιατί θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών. Νομίζω λοιπόν ότι η ευθύνη για τη λήψη αυτών των μέτρων, για την αντιμετώπιση του κινδύνου για την επισιτιστική κρίση ή για την κρίση στην ενέργεια, δηλαδή και για τις τρεις αυτές κρίσεις και για ό,τι άλλο προκύψει, ανήκει όχι μόνο στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση -άρα πολύ σωστά λέτε ότι κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς. Και η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και στη χώρα μας».