Θετικό outlook για την ελληνική οικονομία
Θετικό outlook για την ελληνική οικονομία
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν το αντικείμενο δείπνου, στο οποίο συμμετείχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;».

Οι πηγές επισημαίνουν πως στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης είχαν συναντήσεις με επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων απ’ όλο τον πλανήτη, με αντικείμενο τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala του Άμπου Ντάμπι, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ. Κατά την συνάντηση έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδύσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. Αλ Μουμπάρακ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί “ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο” για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί “εντυπωσιακή” πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τζάρεντ Κόεν διευθύνοντα συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

Άδ. Γεωργιάδης: Πάνω από 100 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συναντήσεις
«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι παρά πολύ αυξημένο, η χώρα μας για πρώτη φορά έχει δικό της χώρο στο Νταβός, το ελληνικό σπίτι», τόνισε άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100.3. Ανέφερε, ακόμη, ότι «περισσότερες από 100 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συναντήσουν τον ίδιο και τους άλλους υπουργούς, κ. Δήμα και κ. Πλακιωτάκη».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης ήταν και ομιλητής στο Greek House Davos (GHD – Ελληνικό Σπίτι στο Νταβός) αναπτύσσοντας τις εξής θεματικές:
– Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις ως βασικός μοχλός βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Mark Mueller-Eberstein, CEO της Adgetec Corporation.
– Μετατρέποντας την Ελλάδα σε επενδυτικό προορισμό: προτεραιότητες και προκλήσεις στη μεταπανδημική εποχή, με συντονίστρια της συζήτησης την κ. Rula Al Tarawneh, δημοσιογράφο του CNBC Arabia.

Στις ομιλίες του ο υπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Οι επενδύσεις πηγαίνουν πραγματικά πολύ καλά. Και μπορώ να σας πω ότι ο πόλεμος όχι μόνο δεν εμπόδισε τις επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά τολμώ να πω – χωρίς να παρεξηγηθώ – ότι μας βοήθησε και λίγο. Και αυτό επειδή ξαφνικά στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σταθερότητα σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο – ίσως η πιο σταθερή χώρα της ευρύτερης περιοχής».
«Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει τεράστιες προοπτικές στην Ελλάδα, η οποία έχει φυσικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι εμφανή σε όλους. Και ως Κυβέρνηση, αλλάξαμε τη νομοθεσία και επιταχύναμε τις διαδικασίες αδειοδότησης σε τέτοιο βαθμό που αν έρθει κάποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο να πάρει άδεια για ένα αιολικό πάρκο, για παράδειγμα. Γι’ αυτό η Ελλάδα προσελκύει πολλούς επενδυτές από όλο σχεδόν τον κόσμο. Πολύ μεγάλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ήρθαν ήδη φέτος στην Ελλάδα και πολύ μεγάλες εταιρείες θα έρθουν και τους επόμενους μήνες».
«Πέραν της ενέργειας, τομέας ελκυστικός για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Είμαι πολύ υπερήφανος που αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να προσελκύσουμε τις περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις στον τομέα αυτό, κάτι που ούτε το φανταζόμασταν παλαιότερα. Η Pfizer, η Microsoft, η Digital Realty, η Amazon Web Services, η Meta (Facebook), όλοι αυτοί οι παγκόσμιοι κολοσσοί και πολλοί άλλοι ακόμη επέλεξαν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους».
«Όλοι αυτοί επιλέγουν την Ελλάδα επειδή υπάρχει σταθερότητα σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο και βρίσκουν επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πάρα πολύ σημαντικοί για τις επιχειρήσεις.
Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους με προσόντα στον τομέα της πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι περισσότεροι έφευγαν στο εξωτερικό για να δουλέψουν. Αυτό ήταν το φαινόμενο brain drain. Τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν».
«Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον τομέα, πραγματικά, η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, αυτή είναι η πεποίθηση και το όνειρο του Πρωθυπουργού μας. Γι’ αυτό ανέθεσε σε μένα μαζί με το συνάδελφό μου, Χρίστο Δήμα, την αρμοδιότητα και τα μέσα για να φτιάξουμε αυτή την κοινωνία της ψηφιακής τεχνολογίας και να προσελκύσουμε ανθρώπους στον τομέα αυτό. Και φαίνεται να αποδίδει».
«Είμαστε ακόμα στην αρχή, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα. Ίσως είναι υπερβολή ότι δημιουργείται μια νέα Silicon Valley στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι όμως ότι αναπτύσσεται ένα μεγάλο ψηφιακό οικοσύστημα γύρω από τις εταιρείες αυτές. Και ξέρετε πως κινείται η αγορά; Όταν έρθει ο πρώτος και ο δεύτερος και ο τρίτος, τότε οι υπόλοιποι ακολουθούν γιατί αυτό δημιουργεί ένα τεχνολογικό οικοσύστημα με πολλαπλασιαστική αξία».
«Στη νέα οικονομία της γνώσης δεν είμαστε νούμερο 1 σε διεθνές επίπεδο αλλά φιλοδοξούμε να γίνουμε, για να είμαι ειλικρινής. Και θα το πετύχουμε σε μερικά χρόνια».