Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Πηγή Εικόνας: Γιώργος Πατούλης

Τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αττική, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στο 5ο υβριδικό συνέδριο Auto Forum «Αττική Βιώσιμη Περιφέρεια», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

«Με τεράστια προσπάθεια ξεμπλοκάραμε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία παρέμεναν επί τρία χρόνια ‘παγωμένα’ σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, όπως οι ασφαλτοστρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, σημειώνοντας πως σταθερή προτεραιότητα της Περιφέρειας ειναι η ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας.

Στο συνέδριο τοποθετηθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου, ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του δήμου Αθηναίων Β. Αξιώτης, ο πρόεδρος Εισαγωγέων Αντιπρόσωπων Αυτοκίνητων Γ. Βασιλάκης και η Β. Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος.

Στην ομιλία του, ο περιφερειάρχης εστίασε σε δράσεις όπως η λειτουργία του νέου σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, το οποίο εποπτεύει την κυκλοφορία στην Αττική μέσω 300 περίπου καμερών και χιλίων αισθητήρων μέτρησης. Αναφέρθηκε στην κατασκευή διαβάσεων κατάλληλων για ΑΜΕΑ και σε καινοτόμες παρεμβασεις όπως:

* Η δημιουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1544 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο,

* Ο εξωραϊσμός των υπόγειων διαβάσεων

* Το έργο προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων απο σύγχρονα led, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση έως και 70%
* Η εγκατάσταση των μέσων εντοπισμού παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Αναφορικά με τη βελτίωση των κεντρικών οδικών αξόνων και χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος, ο κ. Πατούλης είπε ότι “αποτελεί μια σχεδόν καινούργια οδική αρτηρία με νέα αντιολισθητική άσφαλτο υψηλής ποιότητας, νέες διαγραμμίσεις, νέα φανάρια led, σύγχρονες πεζογέφυρες σε Φλοίσβο και ‘Αλιμο, και παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του Παραλιακού μετώπου, από τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού μέχρι τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης και τη Βάρκιζα, στις σήραγγες του Καραμανλή και τη Λ. Σουνίου”. Επισήμανε ότι ή η βελτίωση επεκτάθηκε κατά προτεραιοποίηση και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως στη Λ. Αθηνών, στην Κηφισίας, στην Πειραιώς, όπου ήδη έχουν ασφαλτοστρωθεί σημαντικά τμήματα, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η βελτίωση του οδικού δικτύου του Πειραιά. Δεν παρελειψε να αναφερθεί στην εμβληματική Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, σημειώνοντας οτι “μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η ολική ανακατασκευή των δρόμων στο κεντρικότερο σημείο της χώρας μας, πρωτοβουλία που στήριξε ουσιαστικά τη διεξαγωγή του Rally Acropolis”.

«Το στρατηγικό μας σχέδιο είναι σε τροχιά υλοποίησης. Τα έργα και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται καθημερινά σε απόλυτη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τους πολίτες της Αττικής. Η οδική ασφάλεια, η βελτίωση των όρων κίνησης για οδηγούς και πεζούς, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι για εμάς βασικά στοιχήματα. Και να είστε σίγουροι, ότι με μεθοδική δουλειά, συνέπεια και συνέχεια στο έργο μας, αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε», ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Γ. Πατούλης.

Το έργο της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας παρουσίασε ο διευθυντής Υποδομών Περιφέρειας Αττικής Π. Καρυώτης, ενώ στοιχεία σχετικά με την αύξηση της κυκλοφορίας στην Αττική παρουσίασε ο σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας, Κ. Λογοθέτης.