Δράσεις και προγράμματα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μέσω της θερμοκοιτίδας D-Hub παρουσίασε το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο επίκεντρο τέθηκε η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας καθώς το D-Hub συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης συμβάλλοντας στα ολιστικά και καινοτόμα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί.

«Χωρίς το δάσος δεν υπάρχει ανασυγκρότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Μπένος ενώ σχολιάζοντας τις δράσεις του D-HUB τόνισε: «Είναι σαν να πήραν μία απόχη και μάζεψαν όλο το φορτίο το αξιακό, το πολιτιστικό της Ευρώπης και το απλώνουν σε αυτόν τον ευλογημένο τρόπο που έχει κατακαεί και θέλουν να τον φτιάξουν από την αρχή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρθηκε στην «ελπίδα για ανάσταση της Βόρειας Εύβοιας» μέσω του προγράμματος ανασυγκρότησης και επισήμανε: «Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, στη Β. Εύβοια βιώσαμε την απόλυτη καταστροφή, βιώσαμε τον θάνατο. Ο άνθρωπος μπροστά στον θάνατο νιώθει αδύναμος, η μόνη του άμυνα μπορεί να είναι η ελπίδα της ανάστασης, και κ. Μπένο μας χαρίζετε αυτή την ελπίδα, με την ομάδα σας, τους πολύτιμους συνεργάτες, τους φορείς. Μας δίνουν την ελπίδα της ανάστασης του τόπου μας. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αυτό το σπάνιο πάντρεμα ιδιωτικού τομέα, δημόσιων φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης με τους πολίτες στο επίκεντρο και σε πρωταγωνιστικό ρόλο μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι η θερμοκοιτίδα θα βγάλει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Είμαι σίγουρος ότι η Β. Εύβοια όχι μόνο θα ξαναγεννηθεί αλλά θα γίνει και καλύτερη και θα γίνει ένα παράδειγμα και για άλλα μέρη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Όπως ανέφερε ο συντονιστής αναπτυξιακών προγραμμάτων Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, Ευδόκιμος Φρεγκόγλου, οι δράσεις του D-Hub αποτελούνται από τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις, το ψηφιακό κύμα, την πράσινη ζώνη και τον χώρο καινοτομίας.

Το Ψηφιακό Κύμα περιλαμβάνει δράσεις για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην τοπική κοινωνία. Μέσω του προγράμματος «POLITIS», που αποτελεί το μεγαλύτερο οριζόντιο έργο, σχεδιάζονται τρεις μείζονες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος ανασυγκρότησης, τα Ολιστικά Κ.Ε.Π, το ΚΕ.ΧΩΠ και ο διαδημοτικός αναπτυξιακός οργανισμός. Ακόμη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης «Εύβοια Μετά», την εφαρμογή APOLIPSIS, μια εφαρμογή για την οπτικοποίηση και την καταγραφή της δύσκολης διαδικασίας της απόληψης της καμένης ξυλείας, καθώς και τη δράση WIFI4EVIA, που προβλέπει την ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης με προτεραιότητα στα σημεία υψηλής συνάθροισης πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές της Β. Εύβοιας.

Ένας ακόμη πυλώνας του D-Hub είναι η Πράσινη Ζώνη. Πρόκειται δηλαδή για βιώσιμες, πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια και την επιστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ακόμη άξονας του D-Hub είναι ο Xώρος Kαινοτομίας, δηλαδή δράσεις για να αναδειχθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα της Βόρειας Εύβοιας.

Παράλληλα στο επίκεντρο του D-Hub τίθεται και η προστασία των μνημείων και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και συνολικά έργα υποδομών που θα αναπτυχθούν με σκοπό την λετουργικότητα, την προσβασιμότητα αλλά και την αισθητική της περιοχής.

«Γίνεται σαφές ότι η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα και το υπόδειγμα για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας», επισήμανε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Εύα Λιανού και προσέθεσε ότι προτεραιότητα του ιδρύματος αποτελεί η υποστήριξη φορέων και προγραμμάτων που προάγουν την κοινωνική καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης με έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι 9 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το ολιστικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εντός χρονοδιαγράμματος. Δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τον κ. Μπένο και την συμβολή όλων των συμμετεχόντων», υπογράμμισε.

Στη μεγάλη συμβολή του D-Hub στην ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και στη συνεργασία που έχουν αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας. «Το D-Hub έρχεται να καλύψει μια ανάγκη προσπαθώντας να μετουσιώσει την έννοια της αειφορίας και της καινοτομίας και να βρει τρόπους να τις μπολιάσει στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Κάππας.

Τις δράσεις του D-Hub παρουσίασαν ο σύμβουλος ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμών, Νίκος Στακιάς, η αρχιτέκτονας – μηχανικός, Ελίνα Αγγελή, ο υπεύθυνος σχεδιασμού και ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών, Χρήστος Χιώτης, ο σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης των φορέων διαχείρισης των Πολιτιστικών Διαδρομών, Ηλίας Χάντζος και ο υπεύθυνος ψηφιακής επικοινωνίας, Φώτης Μαραγκός.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση «Η αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας μέσα από τη θερμοκοιτίδα D-Hub» ήταν η τρίτη και τελευταία διάλεξη του κύκλου διαλέξεων «ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας».