ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λειτουργικά κέρδη EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021) περιλαμβάνονται στους στόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το 2029, οπότε το παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας αναμένεται να φθάσει στα 6,4 γιγαβάτ.

Τα στοιχεία επισημάνθηκαν στην επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η εταιρεία, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρός της Γιώργος Περιστέρης, τόνισε:

«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, τονίστηκε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW – στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή. Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι το 2025, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.

Στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Παράλληλα, στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμμετέχει με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με το στόχο για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος. Επιπλέον σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας (Αντλησιοταμίευση και Μπαταρίες) τοποθετεί το στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Στις γειτονικές χώρες παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτιμά πως υπάρχουν για την εταιρεία περιθώρια ανάπτυξης έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1 GW.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών και επενδυτών, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από αποθήκευση ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης». Επιπρόσθετα, ερωτηθείς για ενδεχόμενες ευκαιρίες από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως «ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα».