Η Βουλγαρία μπορεί να καλύψει από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε και δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλιεφ.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την Τετάρτη επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 90% προέρχεται από τη Ρωσία.

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλη την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου με ανεφοδιασμό από τον Νότιο Διάδρομο, συν τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από Ελλάδα και Τουρκία και αυτό το σχέδιο εκτελείται τώρα», είπε ο Βασίλιεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τις συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα προμήθειας, ακόμη και τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Ο Βασίλιεφ είπε ότι τα δολάρια που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η Βουλγαρία για να πληρώσει την Gazprom για τις ποσότητες που έλαβε τον Απρίλιο επιστράφησαν. Η Σόφια δεν συζητά προς το παρόν με τη ρωσική εταιρεία τρόπους επίλυσης του θέματος.

Όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, στις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και το σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τις χώρες της ΕΕ. Η απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθεί στα μέσα Μαΐου.

Στη Σόφια, η υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα και οι ομοσπονδίες εργοδοτών εξέφρασαν ανησυχίες για τη διακοπή των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου και κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναρχίσει συνομιλίες με τη Gazprom. Οι εργοδότες φοβούνται ότι οι εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού θα είναι 30-40% ακριβότερες και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον ήδη διψήφιο πληθωρισμό στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.