Σε δηλώσεις προέβησαν άνθρωποι του πολιτικού κόσμου και της εκκλησίας για την γιορτή του Πάσχα, προωθώντας μήνυματα ενότητας παρά τις δυσκολίες της περιόδου λόγω πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην περιφορά του Επιταφίου στους Ασκητές Ροδόπης παρέστη η ΠτΔ – Δηλώσεις για την Θράκη

Στην περιφορά του Επιταφίου σε ένα μικρό χωριό του Νομού Ροδόπης, τους Ασκητές, όπου το 1926 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Καππαδοκία, φέρνοντας μαζί τους την παράδοση αιώνων, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1899, ενώ στην περιφορά συμμετείχαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης της Ν.Δ και Τάκης Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στους Ασκητές οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 45, κυρίως ηλικιωμένοι. Κρατάνε ζωντανές τις μνήμες των προγόνων τους και τις παραδόσεις της Καππαδοκίας και εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η περιφορά έγινε στην πλατεία του χωριού και υπήρχε στρατιωτική μουσική και στρατιωτικό τμήμα απόδοσης τιμών.

«Για τη Θράκη προβάλλει ένα πολλά υποσχόμενο αύριο χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει την προσφυγική διαδρομή, που άρχισε τη Μεγάλη Πέμπτη από την Πτελέα, στο Τρίγωνο του Έβρου, και σήμερα επισκέφθηκε τη Νέα Κεσσάνη και τη Μάνδρα του νομού Ξάνθης.

«Στις λίγες μέρες που βρέθηκα στη Θράκη ακολουθώντας μια προσφυγική διαδρομή που χαράχτηκε πριν από εκατό χρόνια, βίωσα έντονα τον τόπο και τους ανθρώπους του. Συναντήθηκα με το παρελθόν, που επιβιώνει ολοζώντανο στις καρδιές των κατοίκων του, ψηλάφισα τα τραύματα που άφησαν οι πόλεμοι, η μετανάστευση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και είδα, με χαρά, να προβάλλει ένα πολλά υποσχόμενο αύριο, χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών.

Καλή Ανάσταση!», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τρίτη μέρα της περιοδείας της στη Θράκη με επίσκεψη στη Νέα Κεσσάνη του νομού Ξάνθης, ένα χωριό που ίδρυσαν πρόσφυγες.

Εκεί την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας Ζωή Μπουρλούκα και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θωμαή Κουτάλιου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ξεναγήθηκε στην έκθεση πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη, με θέμα «πυρογραφία στο 1821». Ο κ. Δετσαρίδης επιφύλαξε μία έκπληξη στην κ. Σακελλαροπούλου χαρίζοντας της μία πυρογραφία που απεικονίζει τον σταθμό της Σταυρούπολης (τόπος καταγωγής της), τον παππού με την ξαδέλφη της, από μία παλιά φωτογραφία, και την ίδια από την επίσκεψη της στη Σταυρούπολη το 2020.

Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με κατοίκους του χωριού που την χειροκρότησαν ενώ αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα.

Ξεναγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών ενδυμασιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Ο πολιτιστικός σύλλογος Νέας Κεσσάνης διατηρεί την προσφυγική μνήμη και την παραδίδει στις νεώτερες γενιές. Η Θράκη ως παράδειγμα αντοχής και δημιουργικότητας».

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το χωριό Μάνδρα του νομού Ξάνθης όπου την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Αναστάσιος Χαλκόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Μπαρδάκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με κατοίκους και επισκέφθηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης συναντήθηκε με νέες και νέους και συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο στη μάθηση, όσο και στον επαγγελματικό προσανατολισμό και απασχόληση. Μια σημαντική δυσκολία, όπως είπαν οι νέοι, είναι η έλλειψη υπολογιστών. Αναφέρθηκε η περίπτωση μαθητή που θέλει να σπουδάσει πληροφορική και δεν έχει αγγίξει καν υπολογιστή.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευαισθητοποιήθηκε και είπε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας άμεσα θα χαρίσει στο Εργαστήριο έναν υπολογιστή.

Συναντήθηκε με μαθητές δημοτικού οι οποίοι φτιάχνουν συνεχώς καραβάκια, που συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο σκοπός τους είναι να φτάσουν τα 890, όσοι ήταν και οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μάνδρα.

Ξεναγήθηκε, επίσης, στην έκθεση για τον προσφυγικό πολιτισμό και στη δανειστική βιβλιοθήκη.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Γιορτάζουμε ενωμένοι για την άνοιξη της πατρίδας και κάθε ελληνικής οικογένειας

«Γιορτάζουμε ενωμένοι τις άγιες ημέρες της πίστης και της ελπίδας. Για την άνοιξη της πατρίδας και κάθε ελληνικής οικογένειας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης.

 

Προτροπή-προσευχή για ειρήνη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Μήνυμα ειρήνης απέστειλε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μπροστά από τη Βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου σταμάτησε ο Επιτάφιος κατά την περιφορά του.

Μετά τη δέηση στο εμβληματικό μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: «Εντιμότατοι άρχοντές μας και αγαπητοί λοιποί αδελφοί, οι λιτανείες είναι ένα κομμάτι λατρευτικό της Εκκλησίας και οι χριστιανοί προστρέχουμε σε αυτές τις λιτανείες, οι οποίες διακρίνονται σε εορταστικές εκδηλώσεις, σε εκδήλωση της χαράς και της τιμής, για να τιμήσουμε αγίους, αλλά πολλές φορές και σε ώρα κινδύνων, σε ώρες που φοβόμαστε, που έχουμε αγωνία, που βλέπουμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής να μας περιτριγυρίζει.

Απόψε, στη λιτανεία αυτή, που λιτανεύουμε το Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι ευκαιρία που είμαστε όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως που ανέδειξε ιστορία, πολιτισμό, μεγαλοσύνη, και να αφήσουμε όχι μόνο τα δικά μας προβλήματα τα προσωπικά, όχι μόνο τις δικές μας δυσκολίες σε αυτή τη λιτάνευση του Κυρίου Ιησού Χριστού, αλλά να αφήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τη φαντασία μας, τις δυνατότητες που ο καθένας έχει προικιστεί από τον Θεό, τα χαρίσματα, και να αγκαλιάσουμε έναν κόσμο που τόσο υποφέρει. Να πάμε και να ζήσουμε, έστω και εικονικά απόψε, μαζί με τους αδερφούς μας ορθοδόξους -και της Ουκρανίας και της Ρωσίας-, μέσα στη φοβερή αυτή τραγωδία που οι αδερφοί μας αλληλοσφαγιάζονται, που οι αδερφοί μας δεν θα έχουν απόψε Επιτάφιο, δεν θα λιτανεύσουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά κλεισμένοι στα υπόγεια θα βομβαρδίζονται, χωρίς να έχουν να φάνε, χωρίς να έχουν να πιούνε, χωρισμένοι οι γονείς από τα παιδιά, μακριά εκείνοι που πήραν το βιος τους -όσα μπορούσαν- και έφυγαν από τα σπίτια τους, βλέποντας όλοι μας ισοπέδωση των πάντων και ερημιά.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μαζί με τα δικά μας τα προβλήματα, ας το κάνουμε αίτημα αυτό προσευχής όλων μας, όλων μας για αυτούς τους αδερφούς μας, και να παρακαλέσουμε ο Θεός να φωτίσει εμάς πρώτα και έπειτα τους μεγάλους της γης, αυτούς που διαθέτουν εξουσία και τρόπους διαχειρίσεως των προβλημάτων, να φωτίσει εκείνους οι οποίοι έχουνε ευθύνες να συνέλθουν και, πολύ περισσότερο, να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Θεός τους αρχηγούς των Εκκλησιών και της μίας χώρας και της άλλης, να απλώσουν αυτοί πρώτοι τα χέρια, να αγκαλιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα και στους εκεί άρχοντες και σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μία νίκη αν αυτό το χάρισμα, αυτός ο φωτισμός, δώσει μια διέξοδο, δώσει μια λύση στις τραγωδίες και στη φρίκη.

Όλοι μαζί απόψε, αδερφοί, ας προσευχηθούμε με αυτό που θα ακούσουμε αύριο: ‘’Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γη”, ‘’Ανάστα ο Θεός”, για να δώσεις τη δική σου εικόνα στον κόσμο.

Χθες βράδυ, τελειώσαμε την Ακολουθία με ένα αίτημα μεγάλο, καρδιακό, προσωπικό για όλους μας: ‘’Προσκυνούμεν Σου τα πάθη Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση”. Αυτή την Ανάσταση της χαράς, αυτή την Ανάσταση της ειρήνης, αυτή την Ανάσταση της λαμπρότητος ευχόμαστε όλοι να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές που έρχονται και ο τόπος μας μακριά από τέτοιες δοκιμασίες μακριά από τέτοιους κινδύνους.

Χρόνια Πολλά. Καλή Ανάσταση».

Νωρίτερα, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, ενώ συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Θαυμακού Ιάκωβος και Ανδρούσης Κωνστάντιος. Τελετάρχης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

 

Περιοδεία στο Αρκαλοχώρι πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται από το πρωί ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επτά μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, επισκέπτεται εκ νέου την περιοχή και ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου για να στείλει μήνυμα, προκειμένου οι πληγέντες τόσο του Αρκαλοχωρίου όσο και των υπόλοιπων πληγεισών περιοχών, να στηριχθούν ουσιαστικά και άμεσα, όπως τόνισε.

«Επτά μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και όλων των σεισμόπληκτων περιοχών μετρούν ακόμη τις πληγές τους εγκλωβισμένοι σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, που αποδεικνύει τις ολιγωρίες της κυβέρνησης» είπε ο κ. Ανδρουλάκης που σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ούτε μια άδεια ανακατασκευής.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας και να πιέσουμε να απαντηθεί αυτή η ολιγωρία, μέσα από την πρόσληψη περισσότερων μηχανικών που θα μπορούν να αξιολογήσουν τους φακέλους» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ζήτησε να δοθούν λύσεις για τους κατοίκους και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση και για την ανάγκη όπως τόνισε, αναθεώρησης των τιμών στο τιμολόγιο ανακατασκευής.

«Οι ανατιμήσεις έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τα πράγματα» είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, που διευκρίνισε ότι πρέπει επιπλέον να υπάρξει διαχωρισμός της πράσινης κατοικίας από τα μη κατοικήσιμα «ώστε να δοθεί αποζημίωση οικοσυσκευών και να μην απορρίπτεται σιωπηλά».

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «η αποζημίωση και η στήριξη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να αφορά μόνο το Αρκαλοχώρι, αλλά όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές» συμπληρώνοντας ότι αυτός «είναι ο μόνος τρόπος ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν γρηγορότερα στα σπίτια τους και σε μια οικονομική κανονικότητα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τους οικίσκους που έχουν στηθεί σε έκταση απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχώρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πληγέντες που του περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ βρέθηκε και στην αγορά της περιοχής, όπου και εκεί οι κάτοικοι του εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τόσο για την δύσκολη καθημερινότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τους.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα βρεθεί στο πνευματικό κέντρο Αρκαλοχωρίου όπου θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Θεσσαλονίκη: Το μήνυμα του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη για την Ανάσταση και το Πάσχα

Την ευχή να γίνουν πραγματικότητα τα μηνύματα που εκπέμπει η Χριστιανοσύνη τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, εξέφρασε στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Πριν από δύο χρόνια κάναμε Ανάσταση στα μπαλκόνια μας. Πέρσι ακούσαμε το “Χριστός Ανέστη” στις 9. Φέτος τιμούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα σχεδόν κανονικά. Όχι μόνο γιατί παραμένει ανάμεσά μας ο ιός, αλλά και γιατί είμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες ανατιμήσεις, που περιορίζουν τις δυνατότητές μας. Και δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους γύρω μας να γιορτάσουν όπως θα ήθελαν.

Σκεφτόμαστε ταυτόχρονα πως εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία ανεβαίνουν ένα ατέλειωτο Γολγοθά. Προσδοκώντας τη σιγή των όπλων, την ειρήνη, την ελευθερία. Εύχομαι το φως της Ανάστασης να σημάνει το τέλος του πολέμου και της φρίκης. Εύχομαι να γίνουν για όλους πραγματικότητα τα μηνύματα που -τις θείες αυτές ημέρες- εκπέμπει η Χριστιανοσύνη: Το μήνυμα της αγάπης. Της πίστης ότι τον Γολγοθά ακολουθεί η Ανάσταση. Της αλληλεγγύης στον άνθρωπο δίπλα μας, που έχει ανάγκη. Εύχομαι να δώσει στην Πατρίδα μας τη δυνατότητα να συνεχίσει την πορεία δυναμικής ανάπτυξης που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά. Να δώσει στην καθεμιά και τον καθένα τη δύναμη να υπερβούμε τα δύσκολα και να περάσουμε σε μέρες αναστάσιμες. Εύχομαι υγεία, αγάπη και πρόοδο σε κάθε οικογένεια. Από την καρδιά μου: Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα! Σε όλες και όλους!”.