Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Την κατασκευή δυο σημαντικών τεχνικών έργων που θα συμβάλουν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, στη δημόσια ασφάλεια και στην τοπική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, υπόγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Η υπογραφή της κατασκευής των δυο έργων, προϋπολογισμού 6.245.000 ευρώ, αφορά στην «κατασκευή λιμενικού καταφυγίου στην Σκαλέτα» προϋπολογισμού 4.395.000 ευρώ και στην «Ανακατασκευή της γέφυρας Σταυρωμένου», (όπου είχαν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα) με προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ.

«Προετοιμάζουμε μια νέα γενιά έργων…», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των δυο έργων που δρομολογήθηκαν, τόσο για την δημόσια ασφάλεια των πολιτών όσο και για την τοπική ανάπτυξη. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας υπάρχει, όπως είπε, προετοιμασία μιας νέας γενιάς έργων, οδικά και οριοθετήσεις ρεμάτων-ποταμών. «θα πρέπει να προλαβαίνουμε με έργα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όπως τις πλημμύρες που έγιναν στον Εσταυρωμένο και σε άλλες περιοχές. Καλύτερα πριν, γιατί έτσι προλαβαίνουμε την ανθρώπινη απειλή και πολλές καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Στη σημαντικότητα των έργων για την ανθρώπινη ασφάλεια και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης και ειδικότερα για την ανακατασκευή της γέφυρας ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα επείγον ζήτημα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ασφάλεια. Παράλληλα επισήμαναν την υπάρχουσα επικινδυνότητα και στα πλημμυρικά φαινόμενα που υπήρξαν στην περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε, το έργο της ανακατασκευής της γέφυρας Εσταυρωμένου χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου καθορίζεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Σκοπός του έργου όπως είπε η κα Λιονή είναι «η οριστική λύση και η αποτροπή της επανάληψης των καταστροφών από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που έγιναν τον Νοέμβριο του 2020. Το έργο περιλαμβάνει καθαίρεση της παλαιάς γέφυρας και κατασκευή νέας προεντεταμένης γέφυρας 30μ. Σε όλο το μήκος της χάραξης θα γίνει επανακατασκευή του οδοστρώματος και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας».

Το έργο κατασκευής «Αλιευτικού Καταφυγίου στην Σκαλέτα» είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020». Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας και περιλαμβάνει τα απαραίτητα εξωτερικά και εσωτερικά λιμενικά έργα για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος κοινόχρηστου χώρου μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη καθώς και του γενικού φωτισμού και ύδρευσης του αλιευτικού καταφυγίου. Ο χαρακτήρας του λιμένα θα είναι ως επί το πλείστων αλιευτικός. Αποτελεί μικρής κλίμακας λιμενική εγκατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη. Στον χερσαίο χώρο του παραλαμβάνονται και διακινούνται αλιεύματα τα οποία προέρχονται από τις παράκτιες και υπερπόντιες δραστηριότητες. Έτσι λοιπόν, ο λιμενίσκος χαρακτηρίζεται ως αλιευτικό καταφύγιο.

Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων θα επιλυθεί το πρόβλημα του ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της περιοχής, πρόβλημα οξύ για τους κατοίκους της περιοχής καθώς μεγάλος αριθμός ασχολείται επαγγελματικά και ερασιτεχνικά με την αλιεία. Η ευρύτερη περιοχή είναι αγροτική και προσφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας.