Πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Το έργο κατασκευής της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ στις 15-04-2022, η ένταξη της πράξης «Νέα Προβλήτα Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας, που θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20m και βάθος θαλάσσης περίπου 12,00m στο μήκος αυτό. Το ελάχιστο πλάτος της προβλήτας θα είναι 30m.

Η προβλήτα αυτή θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ μικρής χωρητικότητας (μεταξύ 1.000 και 30.000 m³ ΥΦΑ). Το λειτουργικό βάθος κατά μήκος της προβλήτας θα βρίσκεται στα -12,60 μέτρα από τη μέση στάθμη θαλάσσης, παρέχοντας έτσι επαρκές βάθος για την υποδοχή των πλοίων ΥΦΑ.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μία πλατφόρμα φόρτωσης, δύο διπλά breasting dolphins (ναύδετα πλαγιοδέτησης) και έξι ανεξάρτητες δέστρες ταχείας απελευθέρωσης στην ακτή (QRMHs). Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση δυο βραχιόνων φόρτωσης LNG 12” (2X12”) και ενός βραχίονα επιστροφής απαερίων 12” (1X12”) και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το συνολικό κόστος της πράξης ανέρχεται σε 18.070.120 ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 9.185.060 ευρώ και τη συνολική δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 8.885.060 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10 Ιουνίου 2021 και λήξης η 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ δικαιούχους είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα υποδομής που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Σήμερα εντάξαμε τη νέα προβλήτα Small Scale LNG στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Σκοπός μας είναι με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου. Προχωράμε μπροστά με όσα διαθέσιμα εργαλεία έχουμε».