Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στον Δήμο Ανωγείων, μετά και την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων και «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ» για την επικαιροποίηση μελετών του πολιτιστικού πάρκου. Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό 101.044 ευρώ και ο τόπος δημιουργίας του πάρκου βρίσκεται σε οικόπεδο στο ανατολικό τμήμα του οικισμού.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, για οικόπεδο συνολικού εμβαδού 3.168,16 τμ πριν τη ρυμοτόμηση του με περιμετρικά ελεύθερο «πρόσωπο» σε δρόμους του οικισμού. Με βάση την περιγραφή έργου και τόπου δημιουργίας του Πολιτιστικού Πάρκου, το οικόπεδο έχει ελεύθερη θέα προς τον βορρά, το ιδιαίτερο ανάγλυφο ορεινό τοπίο της περιοχής και τη θάλασσα, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι στο νοτιοδυτικό και στο βορειοανατολικό όριο του οικοπέδου είναι διανοιγμένοι και ασφαλτοστρωμένοι. Οι δευτερεύοντες δρόμοι στα υπόλοιπα όρια δεν έχουν διανοιχθεί έως σήμερα. Το κτίριο του πολιτιστικού πάρκου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις, χαρακτηρίζεται από δύο βασικές λειτουργικές ενότητες με χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Η πρώτη λειτουργική ενότητα αποτελεί την εκθεσιακή υποδομή του κτιρίου με μια αίθουσα με τη θεματική έκθεση για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και μια αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις. Η δεύτερη λειτουργική ενότητα αποτελεί την υποδομή των χώρων συγκέντρωσης και οργάνωσης εκδηλώσεων με μια αίθουσα-αμφιθέατρο για συναυλίες, προβολές, συνέδρια, μια βιβλιοθήκη και υποστηρικτικές για αυτά λειτουργίες.

Η δημοτική αρχή στα Ανώγεια, όπως τονίστηκε, δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του κτιρίου όπου θα πρέπει να μπορούν να οργανωθούν υπαίθριες εκθέσεις, όχι μόνο εικαστικού χαρακτήρα αλλά και σε σχέση με τον παραγωγικό πλούτο του βουνού με στόχο την προώθησή του. Στο σύνολό του ο υπαίθριος χώρος θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, ως πάρκο αναψυχής και ανάπαυσης για τον επισκέπτη.

Επίσης υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ανωγείων και της «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ» με προϋπολογισμό 39.525 ευρώ, για το έργο «Τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Δήμου Ανωγείων που περιλαμβάνει τα έργα: «Αστεροσχολείο: Το σχολείο των αστεριών και επίσης βελτιωτικές παρεμβάσεις αγροκτηνοτροφικής οδοποιίας Δήμου Ανωγείων, που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”». Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, περιφέρεια και δήμος προετοιμάζουν την υλοποίηση έργων 10 εκατ. ευρώ για το χιονοδρομικό κέντρο, την στατική ενίσχυση του γυμνασίου-λυκείου Ανωγείων καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση τους, το πολιτιστικό πάρκο και τη βελτίωση του δρόμου Ανώγεια-Νίδα.