Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τις βασικές αρχές και τους ορθολογικά προδιαγεγραμμένους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ανέδειξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με θέμα: «Παρόν, Μέλλον και Προοπτικές των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «το υπουργείο Εργασίας στηρίζει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τον αντιλαμβανόμαστε ως κρίσιμο παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός Εργασίας ανέδειξε ως μείζον ζήτημα το θέμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις εναλλακτικές μορφές ασφάλισης και την έννοια της επένδυσης γενικότερα, επισημαίνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει σημαντικά και η λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλες οι προσπάθειές μας εντάσσονται στο πλαίσιο ενός συμβολαίου εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, τους σημερινούς εργαζόμενους και τους σημερινούς συνταξιούχους. Στο στοίχημα της εμπιστοσύνης συμμετέχουμε όλοι. Για εμάς, στο υπουργείο, είναι μονόδρομος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«1. Καλή διακυβέρνηση για ένα Ταμείο σημαίνει διοίκηση με γνώσεις και πείρα, με αξιολόγηση και λογοδοσία, με άρτια μηχανογραφικά συστήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. Σημαίνει τήρηση κανόνων και εφαρμογή πολιτικών αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων.

2. Διαφάνεια για ένα Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει διαφάνεια στις διαδικασίες, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, στις επενδύσεις και στις χρεώσεις. Σημαίνει τακτική και αναλυτική ενημέρωση των ασφαλισμένων.

3. Αποτελεσματική εποπτεία σημαίνει ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία λειτουργούν στο τρίγωνο που ορίζουν οι έννοιες της ευθύνης, της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης. Και ευθύνη χωρίς λογοδοσία δεν νοείται, όπως δεν νοείται ισοτιμία και δικαιοσύνη χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και συλλογική οριζόντια εφαρμογή των κανόνων. Ελεγκτικοί μηχανισμοί που προσθέτουν αξία και όχι περιττή γραφειοκρατία στη λειτουργία των Ταμείων, που προσθέτουν ασφαλιστικές δικλείδες, χωρίς να αφαιρούν λειτουργική ευελιξία».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, «σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή που θα καλύψει τα κενά που παρουσιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο. Προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα, όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στον ρόλο που προοπτικά καλούνται να διαδραματίσουν τα επαγγελματικά Ταμεία».