Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων

Η Πολιτεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, όπως ανέφερε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι οι όποιες προσαρμογές γίνουν, στο Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στο κόστος των επενδυτικών σχεδίων, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, θα είναι περιορισμένες.

Ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας συνθήκες κρίσης. Ως εκ τούτου το μισό σχεδόν δεν επηρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση, ενώ στο υπόλοιπο του προγράμματος θα υπάρχουν μικρές προσαρμογές. Κατά συνέπεια σημείωσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός, η φιλοσοφία, τα έργα που υποβάλλονται κ.α. δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Στον αντίποδα αυτών, κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη μετάβαση και επενδύσεις στην ενέργεια, θα επιταχυνθούν.

Σημείωσε επίσης ότι στο κομμάτι της «πράσινης» μετάβασης, θα δοθεί ιδιαίτερα έμφαση, όπως επίσης και στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Στο σκέλος των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ εξήγησε πως είναι απολύτως εύπλαστα καθώς ορίζεται πως τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να πάει για τις πράσινες επενδύσεις.

Κατά συνέπεια, ανάλογα με τις ανάγκες θα προσαρμοστεί αντίστοιχα στην καινούρια πραγματικότητα αυτό το ποσοστό, και η αναλογία τέτοιων επενδύσεων. Επίσης, το χαμηλό ποσοστό επιδότησης, είναι πλεονέκτημα όπως είπε καθώς η μεγάλη επιδότηση συνήθως οδηγούσε σε υπερτιμολογήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι, η σημαντική απορρόφηση φέτος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 11 δισ. χωρίς τα δάνεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 5 δισ. ευρώ. «Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Managing Partner της Grant Thornton Ελλάδος, Βασίλης Καζάς χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα καλοσχεδιασμένο και αποτελεσματικό εργαλείο, όπου έχουν ήδη υποβληθεί σχέδια 15 δισ. ευρώ και αναμένονται νέα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα υπάρξουν ανακοστολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων, χωρίς αυτό να δημιουργεί σημαντικές αλλαγές. Επίσης, ο κ. Καζάς τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η παράλληλη χρήση Ταμείου Ανάκαμψης και νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και των επιδοτήσεων.

Ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης, έδωσε μεγάλη έμφαση στο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπου η σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο για την κάλυψη του κενού αυτού, αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών της Ελλάδος, όπου η χώρα υστερεί. Οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν και μέσω δανείων και μέσω αναδοχών στην προσέλκυση και την αύξηση των επενδύσεων. Αναφερόμενος στην Alpha Bank, ο κ. Εμίρης υπενθύμισε ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ το 2021 μόνο για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, λόγω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Μάριος Ψάλτης, Managing Partner της PwC Ελλάδος τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται στην κατάλληλη στιγμή προκειμένου να αναχαιτιστεί η αποεπένδυση και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αυτό διότι έρχεται τη στιγμή που βελτιώνονται τα μακροοικονομικά μεγέθη, σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία και μειώνεται η φορολογία. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί έναν πολλαπλασιαστή ανάπτυξης και μέσω των επιδοτήσεων προς μικρομεσαίες.

Ο Θεόδωρος Τζούρος, Executive Gen. Manager, Head of Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στο νέο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας, το οποίο προβλέπει εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από το ποσό αυτό, μεγάλο μέρος αφορά χρηματοδοτήσεις επενδύσεων άνω των 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima Bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος μία από τις 6 ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε τον καλό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, το οποίο μπορεί να επιταχυνθεί με επιπλέον κίνητρα, όπως φορολογικά. Τα κίνητρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο οικονομικό κλίμα και, ενισχύοντας τους στόχους για το κλίμα, όπως την πράσινη ενέργεια.

Δ. Σκάλκος: Πρέπει να προωθήσουμε γενικά την επενδυσιμότητα

Για την ευκαιρία που δίνεται στην χώρα μας να δημιουργήσει στην παρούσα φάση ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους επενδυτές, αξιοποιώντας τη φυσική της ομορφιά, τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα, συζήτησαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Partner, Head of Growth Investing and Strategy at Hermes GPE Hλίας Κορώσης, η Partner, COO & Chief Investment Strategist, ERShares Eva Ados και ο Σταύρος Σιώκος, Managing Partner, Astarte στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως για επενδυτικά έργα ψηφιοποίησης και κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Δ. Σκάλκος ενώ τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την εστίαση, τις πράσινες υποδομές όπως τα broadband networks, τα «πράσινα» νησιά και τα συστήματα μεταφορών. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε, θα υπάρξει επέκταση σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ανέφερε και τα προβλήματα όπως η νομοθεσία, την οποία χαρακτήρισε ως άκαμπτη και «βαριά» για τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να υλοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε, «ένα σημαντικό ζήτημα είναι το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχει η Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση μας έπληξε πολύ. Πρέπει να προωθήσουμε γενικά την επενδυσιμότητα, να δείξουμε σε ξένους και Έλληνες επενδυτές ότι αξίζει να γίνει εδώ επένδυση. Πρέπει να δείξουν ότι έχουμε αρκετά κεφάλαια, πόρους από επενδυτικά ταμεία και της Ευρώπης, ότι υπάρχει ένα εθνικό πλάνο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράδοξο: Έχουμε περισσότερους πόρους απ΄ όσους μπορούμε να απορροφήσουμε».

Ο ίδιος, επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες δημοσιεύσεις διαγωνισμών, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ έκανε μνεία για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα ενσωματωθούν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια χρηματοδότησε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο έτοιμη από τώρα για επενδύσεις εστίασε ο κ. Κορώσης, Partner, Head of Growth Investing and Strategy at Hermes GPE, αναφερόμενος στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα φάση για την ανάπτυξη τεχνολογίας και της καθαρής ενέργειας και σε μικρή και μεγάλη κλίμακα.
Αναφέρθηκε, εξάλλου και στην ανάγκη εξέλιξης της τεχνολογικής πλευράς αυτής της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα brand name στην τεχνολογία ESG στα μικρά νοικοκυριά, καθώς το branding είναι αυτό που αποζητούν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Κορώση, πλέον υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα, καθώς η επιχειρηματική κουλτούρα αλλάζει. «Mπορεί να γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα οικοσύστημα Venture, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Όμως, σταδιακά η Eλλάδα μπορεί να γίνει ένα hub, ένας παγκόσμιος επενδυτής θα θέλει να έρθει σε ένα τέτοιο hub» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Για την έλλειψη ικανοτήτων STEM σε ελληνικά στελέχη, αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν επιχειρηματικά οι κλάδοι της κυβερνοασφάλειας και της άμυνας έκανε λόγο η Eva Ados, Partner, COO & Chief Investment Strategist, ERShares, προσθέτοντας ότι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης για τις ελληνικές εταιρείες, το οποίο είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει.

Σύμφωνα, επίσης, με την ίδια υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για να έρθουν πίσω οι Έλληνες επιχειρηματίες στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στις ΗΠΑ όπου υπάρχει επιτυχημένη εταιρεία, πάντα πίσω από αυτή υπάρχει ένας Έλληνας επιχειρηματίας.

Για την ίδια είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα tech cities όπως στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα να προσελκύσει επενδυτές για αυτά τα project, όπως τις φυσικές ομορφιές της, τα ταλέντα, αλλά και τους πόρους.
Στην εισήγησή της αναφέρθηκε επιπρόσθετα στις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην παρούσα φάση σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα, ενώ συμπλήρωσε ότι αν στην Ελλάδα δημιουργηθεί ένα hub καινοτομιών, σύντομα θα έρθουν και οι επενδύσεις. Το γεγονός, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλο κατά κεφαλήν χρέος συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα.
Σημαντικό, κατά την κ. Ados, είναι επίσης το ό,τι υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης για τις εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και η έλλειψη μιας τράπεζας δεδομένων για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με την ίδια να τονίζει ότι εξαιτίας αυτού οι ευκαιρίες για επένδυση δεν είναι συχνά πολύ φανερές.

Στα νομικά εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας στην προσπάθεια ολοκλήρωσης ενός επιχειρηματικού project, αναφέρθηκε ο κ. Σιώκος, Managing Partner, Astarte τονίζοντας ότι παρ’ όλα αυτά, το επιχειρηματικό της οικοσύστημά της έχει αναπτυχθεί, υπάρχουν ταλέντα, υπάρχει θέληση και είναι έτοιμη η κοινωνία να προχωρήσει. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε έργα ESG, υπογραμμίζοντας ότι τα δέντρα είναι η καλύτερη τεχνολογία για την απορρόφηση του άνθρακα, υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία γι΄αυτό και ότι το ESG θεωρείται στην Ελλάδα έργο φιλικό προς το περιβάλλον και έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον της Ελλάδας. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, στην τοποθέτησή του, το συγκεκριμένο στέλεχος επικεντρώθηκε και στην ανάγκη προώθησης των νέων ταλέντων στη βιομηχανία από τις δεξαμενές των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς, όπως εκτίμησε, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έρθει το μέλλον στην επιχειρηματικότητα.

Β. Ράπανος (Alpha Bank) – Οι κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια

Στις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια, στις ευκαιρίες να επιτελέσουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αλλά και στον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην οικονομική σταθερότητα της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος, από το πάνελ “Towards a financial sector in transition & growth: An update” του 7ου Delphi Economic Forum.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μία τεράστια προσπάθεια να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παρά τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η πανδημία, έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Ράπανος, υπογραμμίζοντας ότι, μέσα στο 2022, το σύνολο των συστημικών τραπεζών θα επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό στον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, όμως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να εξορθολογήσει περαιτέρω τους ισολογισμούς του και να επιταχύνει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, που προέρχεται και από τις πολλές άλλες χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες».

Αναφέρθηκε δε και στο μεγάλο στοίχημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και της συμβολής των τραπεζών στην αξιοποίηση των πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτές προκλήσεις συνιστούν ταυτόχρονα και ευκαιρίες, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Μόνον εάν οι τράπεζες αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες, προσφέρουν νέες υπηρεσίες και, κυρίως, επιμείνουν στην πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα με στιβαρά επενδυτικά σχέδια, θα μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους έναντι της κοινωνίας και να δημιουργήσουν νέα αξία για τους μετόχους τους».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι – το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία – την κουλτούρα των πληρωμών, ότι «οι τράπεζες δεν μοιράζουν χρήματα δικά τους, μοιράζουν χρήματα των καταθετών» και συμπλήρωσε ότι τα χρήματα των καταθετών πρέπει να τοποθετούνται από τις τράπεζες «σε επενδύσεις, σε χρηματοδοτήσεις που ξέρουν ότι θα τις πληρώσουν». «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Κυβέρνηση ότι έπειτα από πολλούς αγώνες αρχίσαμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και να πληρώνουν τα δάνειά τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η έννοια του κέρδους πρέπει να επανέλθει στην κουλτούρα της επιχειρηματικής ζωής»

Σε ερώτημα σχετικά με τη μείωση των εισοδημάτων των νέων ανθρώπων βάσει έκθεσης της ΕΚΤ, ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε διατηρήσιμους θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, για να αυξηθούν τα εισοδήματα και να δοθούν νέες προοπτικές στους νέους. «Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους είτε να μείνουν εδώ, είτε να επιστρέψουν από το εξωτερικό. Χρειαζόμαστε ανθρώπινο κεφάλαιο».

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις αλλά και για την κατανόηση της σημασίας της απόδοσης των επενδύσεων προκειμένου να προσελκύονται επενδυτές. «Και οι τράπεζες πρέπει να ανταποδώσουμε στους επενδυτές μας, έχουν επενδύσει πολλά στις τράπεζες, έχουν χάσει πολλά και πρέπει τώρα να τους δώσουμε ένα σαφές δείγμα ότι οι επενδύσεις τους θα έχουν ανταπόδοση. ‘Αρα, η έννοια του κέρδους πρέπει να επανέλθει στην κουλτούρα της επιχειρηματικής μας ζωής. Να μην θεωρείται ενοχή το κέρδος, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε επενδύσεις, και αν δεν έχουμε επενδύσεις δεν θα έχουμε ανάπτυξη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία έναντι της σημερινής κρίσης» – στόχος η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank διατύπωσε και τις απόψεις του για τη νέα κρίση που πυροδοτεί ο συνδυασμός του υψηλού κόστους ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «το νέο σοκ έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αναμενόμενης μεγέθυνσης του ΑΕΠ και την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας», ενώ ήλθε σε μία χρονική στιγμή που τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης ήταν ήδη ορατά και οι προοπτικές πολύ ευνοϊκές, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία.

«Η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη όλων και πλήττει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε δοκιμασία την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει έναν διπλό στόχο, αφενός να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας, αφετέρου δε να μην υποσκάψει την οικονομική σταθερότητα, που με τόσους κόπους κατακτήσαμε», τόνισε για να συμπληρώσει όμως ότι «το μέγεθος της σημερινής κρίσης είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης και η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι το 2010», ενώ «όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, η νέα κρίση επηρεάζει το σύνολο των οικονομιών και δεν είναι μόνον ελληνικό ζήτημα». «Συνεπώς, επιτρέπει την αναζήτηση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη κι αν οι ρυθμοί που κινείται η Ένωση δεν είναι αυτοί που όλοι θα επιθυμούσαμε», κατέληξε ο κ. Ράπανος.

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει αν υπάρχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια

Η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός προκειμένου να προσελκύσει μέρος από την τεράστια δεξαμενή κεφαλαίων που κυκλοφορούν παγκοσμίως και αναζητούν ευκαιρίες, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σήμερα στο Delphi Forum, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. Χαντζηνικολάου υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να είναι «ευπρόσδεκτες» οι επενδύσεις στη χώρα με την έννοια της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως του περιορισμού της γραφειοκρατίας, της ταχύτερης επίλυσης των δικαστικών διαφορών, της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας κλπ.

Η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει αν υπάρχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόνισε, και μάλιστα, πρόσθεσε, η ελληνική οικονομία διαθέτει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορούν να στηριχθούν όλα τα βιώσιμα project. Οι ισχυρές τράπεζες που διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το 2021 συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 5,9 δισ. ευρώ, δίνουν ευχέρεια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων, με την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου. Για να υπάρχει ανάπτυξη, απαιτούνται επενδύσεις και συγκεκριμένα, αξιόλογα επενδυτικά σχέδια ενώ η χρηματοδότηση ακολουθεί, τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα μέρους των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ο πρόεδρος της Πειραιώς αναφέρθηκε στην πραγματικότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που, ενώ έχουν μεταφερθεί από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, παραμένουν στην οικονομία, εμποδίζοντας για τους δανειολήπτες αυτούς την κανονική οικονομική δραστηριότητα. Όπως είπε, η λειτουργία του πτωχευτικού νόμου μπορεί να τους δώσει μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθουν σε κανονικότητα.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι οι ψηφιακές εξελίξεις είναι καταλυτικές για το τραπεζικό σύστημα. «Οι επενδύσεις σε τεχνολογία βοηθούν τις τράπεζες στο σκέλος των δαπανών, να μειώσουν δηλαδή τα κόστη, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας διαδικασίες ενώ θα πάρει περισσότερο χρόνο για να συμβάλλουν στο σκέλος των εσόδων. Είναι βέβαιο όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο, ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά το τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με τις fintech, έχει το πλεονέκτημα της πίστης, της εμπιστοσύνης από τον πελάτη ενώ εξελίσσεται βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών», υπογράμμισε.

Π. Μυλωνάς – Η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη θα μεταμορφώσουν τις τράπεζες

Τους παράγοντες που θα μεταμορφώσουν τις τράπεζες στο προσεχές μέλλον, με βασικό στοιχείο την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του Delphi Economic Forum, σε συζήτηση που είχε με τον κ. Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο της Upstream και εταίρο της BigPi Venture Capital. Ο ίδιος τόνισε ότι εκτός από τις τεχνολογικές startups και οι παραδοσιακές μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, να επενδύσουν στην καινοτομία, για να εξελιχθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και να επιβιώσουν. Παράλληλα, και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να μείνουν στάσιμες, αλλά να επενδύσουν στην τεχνολογία και να αλλάξουν. Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο βήμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού προσφέροντας μία πολύ μεγάλη γκάμα νέων ανταγωνιστικών, καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Μυλωνάς, επίσης, ως σημαντικό παράδειγμα της νέας εποχής για τις τράπεζες, επισήμανε τις δυνατότητες αξιοποίησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο της εκμετάλλευσης των data, καθώς όπως υπογράμμισε, οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στοιχείων για διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς πελάτες. Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών με εταιρείες fintech, για τις οποίες επισήμανε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά των τραπεζών.

Σημείωσε επίσης ότι οι πελάτες των τραπεζών σήμερα δεν θέλουν να επισκεφθούν το κατάστημα, με αποτέλεσμα πάνω από το 95% των συναλλαγών να διενεργείται πλέον εκτός καταστημάτων. Στο άμεσο μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα. Γι’ αυτό το λόγο, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς το βασικό στοίχημα είναι ποιος θα συμβουλέψει σωστά, διατηρώντας τη σχέση με τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των startups, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι για τις τράπεζες είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες εταιρείες με δανεισμό καθώς το ρίσκο δεν είναι αναλογικό της απόδοσης. Ακόμη και η επένδυση των τραπεζών σε funds που συμμετέχουν σε startups, επιβαρύνεται σημαντικά από πλευράς εποπτικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες, ωστόσο, χρηματοδοτούν τις startups σε επόμενο στάδιο ωρίμανσης και ανάπτυξης. Ακόμη, τις στηρίζουν συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας.

Πριν όμως φτάσουμε στη χρηματοδότηση, ο κ. Μυλωνάς έστειλε το μήνυμα της υποστήριξης του ταλέντου και της καινοτομίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κυρίως την αναγκαιότητα σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Βασίλης Ψάλτης – Αλλαγή κουλτούρας και νέα πλατφόρμα εξυπηρέτησης οι προϋποθέσεις ανάπτυξης για τις τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την δυσμενή συγκυρία και το περιβάλλον αβεβαιότητας, έδωσε ο CEO του ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της συζήτησης “Greek banking system in unchartered waters ” στο 7ο Delphi Forum.

«Στον τραπεζικό κλάδο έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό δεν περιορίζεται στα θέματα της ποιότητας του ενεργητικού και της ρευστότητας. Έχουν δρομολογηθεί αποφασιστικές αλλαγές και στο λειτουργικό μας μοντέλο και πιστεύω ακράδαντα πως είμαστε πλέον πιο ανθεκτικοί και πιο ευέλικτοι, περισσότερο έμπειροι και ικανοί. Έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος διοίκησης μέσα από τις κρίσεις των τελευταίων ετών. Η έννοια της “ομάδας” είναι πιο αναγκαία από ποτέ, όπως και η κινητοποίηση όλων κάτω από έναν κοινό σκοπό, να σταθούμε δίπλα στους Πελάτες μας και να στηρίξουμε ό,τι σημαίνει πρόοδος για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Ο CEO της Alpha Bank υπογράμμισε ότι οι δράσεις για επιστροφή σε υψηλά ποσοστά κερδοφορίας δεν εξαντλούνται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του μετασχηματισμού και των συναλλαγών. Προϋποθέτει ότι «είμαστε ώριμοι να διαβάσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να το αξιοποιήσουμε ως καταλύτη για να οικοδομήσουμε την Alpha Bank και ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα, της επόμενης δεκαετίας».

Σημείωσε, δε, πως «ο πιο καθοριστικός τρόπος κινητοποίησης ενός μεγάλου οργανισμού είναι η αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας του» και αναφέρθηκε στα δομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη στρατηγική αυτή, μεταξύ των οποίων η αλλαγή του τρόπου προσέγγισης αλλά και της πλατφόρμας εξυπηρέτησης των πελατών:

– Το πρώτο είναι η εμφατική επιστροφή στον πυρήνα της τραπεζικής δραστηριότητας. «Λόγω της κρίσης, οι ελληνικές Τράπεζες είχαν – εξ ανάγκης – μπολιαστεί με τον φόβο της μη ανάληψης ρίσκου. Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και, εάν θέλουμε να επιτελέσουμε τον πραγματικό μας ρόλο, οφείλουμε να επιστρέψουμε στις αρχές της τραπεζικής διαμεσολάβησης και ενεργού διαχείρισης κινδύνων. Αυτό το σηματοδοτήσαμε εμείς πρώτοι με την τολμηρή ΑΜΚ που πραγματοποιήσαμε του 2021, δείχνοντας σαφώς τη διάθεσή μας να αναλάβουμε μεγαλύτερο ρίσκο και να στηρίξουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

– Το δεύτερο στοιχείο είναι η κατανόηση ότι η φύση των τραπεζικών εργασιών είναι ανθρωποκεντρική, προϋποθέτει την κινητοποίηση του δυναμικού της τράπεζας. «Δουλεύουμε με τους ανθρώπους μας και δημιουργούμε μία νέα τράπεζα περισσότερο ευέλικτη, περισσότερο τολμηρή – με σεβασμό πάντοτε στους αποταμιευτές μας και τους μετόχους μας» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως «συχνά, δεν είναι ούτε η κορυφή, ούτε η βάση ενός οργανισμού που αρνείται την αλλαγή. Συνεπώς, εμείς δουλεύουμε εντατικά με όλη την διοικητική ομάδα της τράπεζας με έναν και μόνον στόχο. Να δώσουμε ορατότητα και φωνή στα χιλιάδες στελέχη μας, προκειμένου να αναλάβουν την πρωτοβουλία, την ευθύνη και να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για τη νέα τράπεζα».

– Το τρίτο στοιχείο είναι η αποδοχή των προκλήσεων που συνεπάγεται ο ανταγωνισμός ως δομικό στοιχείο της κουλτούρας μας. Είναι αυτή η αντίληψη που γεννά, που δημιουργεί την αξία, το πλεόνασμα για τον καταναλωτή, για τον πελάτη.

– Το τέταρτο στοιχείο αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών. «Είναι νομίζω πλέον η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά για την πλατφόρμα εξυπηρέτησης των πελατών μας. Η πλατφόρμα αυτή θα πρέπει να αλλάξει – να ελαφρύνει σημαντικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσουμε την απόλυτη και ισότιμη πρόσβαση όλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης.

Προς μία νέα σχέση πελάτη και εργαζόμενου – ο ρόλος του τραπεζικού καταστήματος

«Οφείλουμε να συζητήσουμε εάν το μοντέλο εργασίας αλλά και το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος, που έρχεται από το χθες, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του αύριο», τόνισε συγκεκριμένα ο CΕΟ της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας πως πλέον τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό των τραπεζών μπορεί να εργάζονται εξ απόσταση (remote).

«Τα πρώτα δείγματα γραφής υπάρχουν, όπως η εξυπηρέτηση των πελατών της Alpha Bank ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχή μέσω βιντεοκλήσης από όποιον διαθέσιμο χειριστή ανά την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Ενισχύουμε την επιμόρφωση των πελατών μας ώστε να αξιοποιήσουν τα νέα δίκτυα και να προστατευθούν από τη διαδικτυακή απάτη, και προχωράμε στη δραστική αλλαγή της δικής μας κουλτούρας, ώστε να απαντούμε στις νέες αυτές ανάγκες τους και οδηγούμαστε σε μία νέα δυναμική σχέση που πρώτο ρόλο διαδραματίζουν οι ικανότητες του εργαζόμενου και όχι ο τόπος κατοικίας ή ακόμη και η ειδικότητα του».

Κατά τον κ. Ψάλτη, η αλλαγή παραδείγματος είναι εφικτή, εφόσον υπάρξει η στήριξη της θεσμικής εκπροσώπησης των εργαζομένων και του ίδιου του προσωπικού που «μαζί με την ισχυρή συνδρομή της Πολιτείας, κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα τη δεκαετία της κρίσης». Μάλιστα, εξήρε τους θεσμικούς εκπροσώπους του ομίλου και του κλάδου για την υπεύθυνη στάση τους κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση, που όπως είπε τον κάνει να αισιοδοξεί «ότι υπάρχει όχι μόνον περιθώριο αλλά και βούληση να διαμορφώσουμε από κοινού και με τρόπο παραγωγικό την επόμενη ημέρα για την αποδοτική και κερδοφόρο λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων και την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας».

«Συμπερασματικά, ο στόχος μας για ανάπτυξη και κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να περιορίζεται στο να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις όποιες κρίσεις. Προϋποθέτει ότι είμαστε ώριμοι να διαβάσουμε το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να το αξιοποιήσουμε ως καταλύτη για να οικοδομήσουμε την Alpha Bank και ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα, της επόμενης δεκαετίας», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

Οι διαδοχικές κρίσεις ως ευκαιρίες αλλαγών

Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων, ο CEO της Alpha Bank τόνισε πως «οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε σε ένα περιβάλλον εναλλασσόμενων – και συχνά επικαλυπτόμενων κρίσεων, να μάθουμε να τις βλέπουμε σαν ευκαιρίες θριάμβων και αλλαγών και όχι σαν απειλές καταστροφών» και επομένως «να προσαρμόσουμε το εθνικό μας αφήγημα και τη στρατηγική μας».

Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ οι αυξημένες τιμές ενέργειας περιορίζουν την κερδοφορία και επιβραδύνουν τον επενδυτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, εξασθενίζουν την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών, επιβαρύνουν για τρίτη συνεχή χρονιά το δημόσιο ταμείο στην προσπάθεια προστασίας τους και αποδυναμώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και συνεπώς τον αριθμό των τουριστικών αφίξεων και διάρκειας διακοπών τους.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν υφίσταται απειλή της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, ο κ. Ψάλτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποχωρήσει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως αναμένεται μείωση του εκτιμώμενου – πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ρυθμού ανάπτυξης (5,2%) κατά 1 ή ακόμη και δύο 2 ποσοστιαίες μονάδες, όμως δύσκολα η οικονομική μεγέθυνση του τρέχοντος έτους θα βρεθεί κάτω από το 3% «καθώς υπάρχουν αρκετές ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις που μας έχουν βάλει σε μονοπάτι ανάπτυξης και θα παραμείνουμε σε αυτό, έστω και με μικρότερες ταχύτητες».

Συγκεκριμένα, η πεποίθησή του εδράζεται στην επενδυτική ένεση των κεφαλαίων του ΤΑΑ, στον δεύτερο γύρο ανάκαμψης του τουρισμού λόγω της ανάγκης των ανθρώπων να ταξιδέψουν μετά από την πανδημία, με την Ελλάδα να είναι ένας ασφαλής προορισμός «μακριά από των θέατρο των πολεμικών συγκρούσεων», στην ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης, λόγω της υψηλής συσσώρευσης αποταμιεύσεων την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προστασία του επιπέδου διαβίωσης στην τρέχουσα κρίση, και στη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης «να διατηρήσει τον επεκτατικό οίστρο της δημοσιονομικής της πολιτικής και σε αυτήν την κρίση».

Επεσήμανε δε ότι η ενεργειακή κρίση, παρ’ ό,τι είναι μεγάλης κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας από τους αρχικούς υπολογισμούς, δεν θίγει με ιδιαίτερο τρόπο την Ελλάδα, σε αντίθεση με την κρίση δανεισμού του 2010 και την κρίση του τουρισμού και μεταφορών λόγω της πανδημίας. «Εκτιμώ ότι όλα τα ανωτέρω κρατούν την Ελλάδα μέσα στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά την υποχώρηση της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν και παράπλευρο όφελος (collateral benefit), ιδιαίτερα σημαντικό στην Ελλάδα, καθώς διαβρώνουν την αξία και άρα το βάρος το δημόσιου χρέους σε πραγματικούς όρους» τόνισε.

Η στήριξη των επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχιστεί

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε, τέλος, και στα σημαντικά βήματα που έγιναν από τις τράπεζες για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων στις συνθήκες ακραίας και αιφνίδιας κρίσης που επέβαλε η πανδημία, σημειώνοντας ότι η «η κυβερνητική πολιτική στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας, απλώνοντας ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας συνολικού ύψους 40 δισ. ευρω (23,1 δισ. ευρώ το 2020 και 16,9 δισ. ευρώ το 2021) στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις θέσεις απασχόλησης. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με τη στήριξη (με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις να φθάνει το 10% το 2020 και 3,7% το 2021 έναντι μόλις 1,7% το 2019), άμβλυνε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένας νέος γύρος μη εξυπηρετούμενων δανείων». Όσον αφορά στο νέο περιβάλλον πληθωρισμού των τιμών ενέργειας, δήλωσε ότι η στήριξη αυτή συνεχίζεται, καθώς οι αυξημένες ανάγκες των πελατών σε κεφάλαια κίνησης, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και μεταφοράς θα καλυφθούν με την απαραίτητη ρευστότητα εκ μέρους των τραπεζών, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συσσώρευση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών περιορίζουν τη διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

«Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης και άλλες που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση έχουν ένα ανθεκτικό γονιδίωμα που είναι προϋπόθεση για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξή τους», κατέληξε.

 

Ο επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού κλάδου στο επίκεντρο συζήτησης

Οι ασφάλειες ζωής, το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης και ο επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού κλάδου για το μέλλον τέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης με εκπροσώπους του κλάδου στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities», που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, πρέπει να βρούμε ένα κατάλληλο ισοζύγιο μεταξύ της κρατικής, ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε συσσώρευση κεφαλαίου.

«Στην Ελλάδα είμαστε ασφαλιστικά αναλφάβητοι», δήλωσε ο Πλάτων Τήνιος, Associate Professor, Department of Statistics and Insurance Science στην τοποθέτησή του. Όπως ανέφερε, ο κάθε τομέας – ιδιωτικός και δημόσιος – έχει τα δικά του δυνατά σημεία και αναγνώρισε ότι: «Στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα απαιτείται η παρουσία του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέγεθος, αλλά και η στήριξη προς όλους όσοι δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες». Ο καθηγητής επανέλαβε ότι στην Ελλάδα σε πολλές ιδέες υστερούμε αν και, όπως είπε, «η παραδοσιακή στάση αντιπαλότητας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει και φθίνει».

Για τον τομέα της ασφάλισης: «Μακροχρόνια φροντίδα, πληθωρισμός, γήρανση πληθυσμού είναι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά προβλήματα», σύμφωνα πάντα με τον Πλάτωνα Τήνιο, ενώ παράλληλα, μεγάλη σημασία έδωσε στην μακροοικονομική διάσταση του ζητήματος, καθώς και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στη μακροχρόνια φροντίδα: «Είναι ένα από τα θέματα που θα μπορούσε να υπάρχει συμπληρωματικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ, επεσήμανε ότι προκύπτουν και κίνδυνοι από την αύξηση του πληθωρισμού καθώς επίσης και από το φαινόμενο του brain drain.

«Απαιτείται ένας σοβαρός σχεδιασμός, καθώς αν αυτός δεν γίνει, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές τα επόμενα χρόνια», ανέφερε με τη σειρά του ο Μίλτος Νεκτάριος, Professor of Insurance, University of Piraeus.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα είναι κλασική περίπτωση χώρας που δεν έκανε κανέναν σχεδιασμό τα τελευταία 40 χρόνια και άφησε όλο το βάρος των συντάξεων στον κρατικό τομέα, με τα γνωστά αποτελέσματα: Μειώσεις συντάξεων και συσσώρευση χρέους, από το 2000 μέχρι σήμερα φθάνει στα 300 δισεκατομμύρια. Αυτά τα λάθη πρέπει να τα διορθώσουμε, με την εισαγωγή των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη να αντιληφθούμε ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να βρούμε ένα κατάλληλο ισοζύγιο μεταξύ της κρατικής, ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε συσσώρευση κεφαλαίου», όπως είπε.

Επιπλέον ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Η έλλειψη τεχνογνωσίας δε χαρακτηρίζει μόνο τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα». Συμπλήρωσε δε, ότι: «Η ασφαλιστική αγορά τα τελευταία 30 χρόνια είναι σε πλήρη στασιμότητα 2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος είναι στο 7%», ενώ κάλεσε τους ασφαλιστές να εκπαιδευτούν σε μία νέα τεχνογωσία.

Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, CEO, EXL Consulting Limited έκανε λόγο για συγκράτηση του κύκλου εργασιών, μείωση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών, εξαιτίας της μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών, κάτι το οποίο όπως είπε, δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να υπενδύσουν στην ποιότητα και την ανταποδοτικότητα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι: «Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι είναι πεπερασμένα τα όρια του κράτους». «Η ασφαλιστική αγορά να λύσει τα προβλήματα των πελατών της και να αυξήσει την κερδοφορία της», τόνισε.

Ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Chief Operations Officer, NN Hellas ανέφερε ότι οι Ολλανδοί επένδυσαν στην εταιρεία, καθώς προβλέπουν μία πολύ θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία. «Δε φοβήθηκαν και επένδυσαν στα θετικά σενάρια για τη χώρα μας. Επενδύθηκαν χρήματα σε μία εταιρεία που έχει μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα και ύστερα από χρόνια ζημιών, πέρασε σε δυναμική κερδοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Έχουμε να κάνουμε με μία έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης προς την διοικητική ομάδα της NN».

Τέλος, ο κ. Κουγιουμτζής τόνισε ότι: «Δεν υφίσταται αφελληνισμός της αγοράς, καθώς οι ξένες επενδύσεις εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν την αγορά».

Π. Τσακλόγλου – Η λειτουργία του ΤΕΚΑ ανοίγει νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση, έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη μεταρρύθμιση, η επίδραση του – ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας – δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα: (i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων, (ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα, όπως το υφιστάμενο, (iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.