Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone), που υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισέρχεται σε τελικό στάδιο.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ, την Παρασκευή 1η Απριλίου, διοργανώθηκε ημερίδα από το γραφείο συνεργατών του υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες πτυχές του καινοτόμου προγράμματος «Αρχύτας», το οποίο θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για ισχυρή Ελλάδα» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία.

Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται, δε, ότι το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».
«Είναι σαφές», συνέχισε, «ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα».

Χρ. Σταϊκούρας: Μπορούμε να δρούμε ανταγωνιστικά, ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Κυβέρνηση παρέλαβε τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία με ταμειακά ελλείμματα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και «γκρίζα» πεδία.

Στα προβλήματα αυτά αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας πλέγμα πρωτοβουλιών και μέτρων σε τρία επίπεδα:
• Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες, και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των εισπράξεων της εταιρείας.
• Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια – κατ’ εξαίρεση – αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού της μέσω της κινητικότητας.
• Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία, θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας και επιφυλάχθηκε στουςΔ εργαζομένους της ΕΑΒ ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης.

»Σήμερα, η εταιρεία βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά της μεγέθη και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιών.
Ταυτόχρονα, η ΕΑΒ, με τη συνδρομή του κύριου μετόχου της, του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με τρία Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μας φιλοξενεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του.

Και βέβαια η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει –Εστον διεθνή στίβο –ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας.

»Είναι σαφές ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.

Επίσης, σημειώνω τις ισχυρές θετικές εξωτερικότητες και διαχυτικές επιδράσεις που θα προκύψουν για τη Βοιωτία και ευρύτερα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Δεν θα παραλείψω να τονίσω τη θετική επίδραση στη δημιουργική απασχόληση ερευνητών, επιστημόνων και τεχνικών, επαναφέροντας στην πατρίδα ακόμη και αρκετά από τα ξενιτεμένα παιδιά της.

»Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, τους φορείς, την οικονομία, και συνολικά τη χώρα.
Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την πρωτοβουλία που αναπτύξαμε από κοινού με την ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη συμβολή συνεργατών μου, της ΕΑΒ, των τριών πανεπιστημίων και αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ώσμωση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και σύνθετες συνεργασίες, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί παραγωγός σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων.

Μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας – μεταξύ των εμπλεκομένων – τον περασμένο Αύγουστο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (HUV) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

»Το πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Αρχύτας» – από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή –, συμπλήρωσε πρόσφατα το 2ο τρίμηνο των εργασιών του.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.

Στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.

Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα «Αρχύτας», θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως και τηρείται πιστά.
Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εμπλεκόμενους για τη μέχρι σήμερα σημαντική συνεισφορά τους στο έργο και να τους καλέσω να συνεχίσουν, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, τη συστηματική προσπάθειά τους, ώστε η ΕΑΒ, τα ελληνικά πανεπιστήμια και η χώρα μας να εδραιωθούν ως δρώντες στη διεθνή σκηνή.

Να αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να δρούμε ανταγωνιστικά, ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων για πολλαπλές χρήσεις.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, καθώς και το άνοιγμα νέων που δρομολογούνται, απαιτούν από όλες και όλους μας εθνική ευθύνη, απαλλαγή από τις γνωστές μιζέριες, προσήλωση στην ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων, απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, τήρηση των δεσμεύσεων και ολοκλήρωση των έργων στον συντομότερο – δυνατόν – χρόνο και με το μικρότερο – δυνατόν – κόστος».

Άδ. Γεωργιάδης: Η ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στα ερευνητικά κέντρα και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία θα εισπράξει τα όποια οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς θα μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει σε εμπορική εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην ημερίδα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη: «Η ΕΑΒ παρουσίασε πέρυσι οριακά κέρδη, ρύθμισε όλα της τα χρέη και οι δύο βασικοί της πελάτες, η Πολεμική Αεροπορία και η Lockheed Martin βλέπουν ουσιαστική πρόοδο στον χρόνο παράδοσης, με τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

»Άρα, πρώτο μέλημα ήταν η εταιρεία να διασωθεί και να μπει σε μια σειρά, πράγμα το οποίο έχει συμβεί. Δεύτερο μέλημα να μπορεί να προχωρήσει σε καινούριες δράσεις, όπως αυτό ακριβώς το πρόγραμμα για το οποίο η ημερίδα σας μας μιλάει σήμερα. Δηλαδή για τη συνεργασία πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με μία εταιρεία του δημοσίου μεν, αλλά εταιρεία που παράγει κέρδη και λειτουργεί στον ιδιωτικό χώρο με ανταγωνιστικότητα για να παράγουμε προϊόντα τα οποία θα είναι και χρήσιμα στην εθνική άμυνα της χώρας, αλλά θα φέρουν και κέρδη.

»Επενδύοντας χρήματα πάνω σε αυτά και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και που σχεδιάζονται από ανθρώπους της πατρίδας μας, καταφέρνουμε αντί να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό και να κάνουν αυτά τα πράγματα, να μείνουν να δουλέψουν στην ΕΑΒ και να δώσουν στην πατρίδα αυτά τα αποτελέσματα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο οι διάφορες αρνητικές ειδήσεις που ακούει η κοινωνία μονίμως για την ΕΑΒ, αλλά και οι θετικές ειδήσεις, όπως ότι η ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών. Βλέπετε στον πόλεμο της Ουκρανίας ότι οι Ουκρανοί με τα drones έχουν καταφέρει να κάνουν ζημιά στο ρωσικό στρατό τεράστιο, υπέρ-πολλαπλάσια της αξίας των drones. Άρα, λοιπόν εδώ έχουμε μια τεχνολογία αιχμής, εξαιρετικά χρήσιμη και μια συνεργασία, η οποία τελικώς είναι προς το συμφέρον όλων και για το πανεπιστήμιο και για την ΕΑΒ και για την Εθνική ‘Αμυνα».

Ο υπουργός σχολίασε ακόμη: «Συχνά μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΑΒ, αλλά μην ξεχνάμε την παροιμία ότι “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”. Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, η τρόικα είχε ζητήσει να κλείσουν την ΕΑΒ. Εμείς πετύχαμε να μην κλείσει η ΕΑΒ, με ρητή δέσμευση ότι η ΕΑΒ θα νοικοκυρευτεί και θα μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση, κάτι το οποίο είχαμε επιτύχει. Δυστυχώς, την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ ο τζίρος της ΕΑΒ έπεσε πολύ, κατέγραψε μεγάλες ζημίες και βεβαίως, οι χρόνοι παράδοσης υπερδιπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα ακόμα και προγράμματα που είχαν αναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον προηγούμενο υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, να κωλυσιεργούν και να μην προχωράει τίποτα. Αυτό με εμάς άλλαξε…».

«Άρα, λοιπόν, το να αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από την εποχή της αδράνειας και να περάσει στην εποχή της δράσης σε κάτι τόσο κρίσιμο, όπως η κατασκευή ενός ελληνικού drone, είναι αυτό που θέλουμε και γι’ αυτό σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια» κατέληξε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας ανέφερε ότι «η ΕΑΒ εφαρμόζει μια εξωστρεφή εμπορική πολιτική ανταγωνιζόμενη επάξια στο διεθνές περιβάλλον και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, συμβάλλοντας στην εισροή συναλλάγματος και στην ενίσχυση του ΑΕΠ».

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ι. Κούτρας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μ. Κορωναίος και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, η ΕΑΒ υπέγραψε Μνημόνια Συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης αλλά και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας τους για μία σειρά από προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας που θα ενισχύσουν την άμυνα, την ασφάλεια αλλά και την οικονομία της χώρας.