Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα εν δυνάμει σχέδιο αγωγού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και η κατασκευή ενός εναλλακτικού συστήματος για να διακοπεί η εξάρτηση από τη Ρωσία δεν θα συμβεί άμεσα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες για να αποκαταστήσουν τις εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις τους και η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως πιθανό πεδίο συνεργασίας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσαν μετέδωσαν σήμερα πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι «πολύ, πολύ αισιόδοξος» για την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ και ότι ελπίζει να συζητήσει το θέμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

«Εάν συζητήσουμε το θέμα αυτό με τον Μπένετ μετά το Ραμαζάνι και κάνουμε άμεσα βήματα, η διαδικασία της συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας για το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα επιταχυνθεί », δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος ενώ επέστρεφε από την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, ξεκινά στις 2 Απριλίου.

Οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 και συχνά διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την παλαιστινιακή σύρραξη, τη στήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, και άλλα θέματα.

Μιλώντας στο δίκτυο A Haber, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στα μέσα Μαΐου και θα συζητήσει τον διορισμό πρεσβευτών με τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.