Ημερίδα με τίτλο «Όρη: Ομορφιά και Προκλήσεις» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλγαρία. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο και ο αντίκτυπός της στα βουλγαρικά βουνά, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βουλγαρία Φλοράνς Ρομπέν είπε ότι η βουλγαρική φύση είναι πανέμορφη. Πέρσι, είπε, επισκέφθηκε τις Επτά Λίμνες Ρίλα και περιέγραψε τη διαδρομή ως μια από τις γραφικότερες που έχει περπατήσει ποτέ.

Η Γαλλίδα διπλωμάτις είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά όλους τους ανθρώπους υπεύθυνους για την προστασία της φύσης και ότι χαίρεται που συνεργάζεται με τις βουλγαρικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μιλώντας στο φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για την Κλιματική Πολιτική και το Περιβάλλον και υπουργός Υδάτων Μπόρισλαβ Σάντοφ είπε ότι η Βουλγαρία θα θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP29 το 2024. Όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, η Βουλγαρία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις προστατευόμενες περιοχές της έως 30% και τους φυσικούς δρυμούς κατά 10%. Το υπουργείο σχεδιάζει έργα για δύο ακόμη πάρκα: ένα κατά μήκος των νότιων συνόρων αυτής της χώρας και ένα άλλο στα ανατολικά, κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.
Η ημερίδα στηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων και το Βουλγαρικό Ίδρυμα Βιοποικιλότητας. Ο εξερευνητής, κινηματογραφικός παραγωγός και αντιπρόεδρος του «Πράσινου Σταυρού» της Γαλλίας Λυκ Αρντί ήταν ειδικός καλεσμένος στην εκδήλωση.