Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Attica Bank ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2022, εξέλεξε ως νέα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Αιμίλιο Γιαννόπουλο και Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, σε συνέχεια της παραίτησης των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών κ.κ. Βενετίας Κουσία, Σωτηρίου Καρκαλάκου και Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου, ενώ περαιτέρω εξέλεξε και τον Patrick Horend, ως μέλος ΔΣ προς συμπλήρωση της 11μελους σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, που όρισε η γενική συνέλευση της 02-09-2020. Επίσης ανακοίνωσε ανασύνθεση Επιτροπών Διοικητικού Συμβουλίου

Η εκλογή ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, (έως και 01-09-2023).

Το διοικητικό συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, πρόεδρος Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος

2. Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

3. Μιχαήλ Ανδρεάδης του Θεοχάρη, διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

4. Ειρήνη Μαραγκουδάκη του Ιωάννη, εντεταλμένη εκτελεστική σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

5. Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, μη εκτελεστικό μέλος

6. Μάρκος Κούτης του Νικολάου, μη εκτελεστικό μέλος

7. Patrick Horend του Dieter, μη εκτελεστικό μέλος

8. Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

9. Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

10. Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

11. Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Βιογραφικά των νέων μελών του Δ.Σ.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος είναι τέως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπεύθυνος για την ψηφιακή στρατηγική και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ψηφιακή τεχνολογία. Πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση, ο κ. Ζαριφόπουλος διετέλεσε περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, καθώς και διευθύνων σύμβουλος της Google για την Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα. Πριν την Google, o κ. Ζαριφόπουλος κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή στην εταιρεία Gap για την Ελλάδα, Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες. Έχει επίσης εργαστεί στην ΙΚΕΑ Ελλάδας, στην συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Company στο Λονδίνο και στην Αθήνα και στην Seagate Technology, κατασκευάστρια εταιρεία δίσκων υπολογιστών (disk drive) στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος εταιρειών για θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Ζαριφόπουλος κατέχει πτυχίο Bachelor of Engineering στη Μηχανολογία από το Imperial College-University of London, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master) στη Μηχανολογία από το Πανεπιστήμιο του Stanford και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Kellogg School of Management-Northwestern University. Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Ο Ιωάννης Ζωγραφάκης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2013. Είναι ανώτερος ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος από τον Φεβρουάριο 2019 και από τον Μάιο του 2020 είναι πρόεδρος της επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων. Επίσης είναι πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας από τον Νοέμβριο του 2019, μέλος της επιτροπής Ελέγχου και μέλος της επιτροπής Τεχνολογίας. Από τον Σεπτέμβριο 2013 μέχρι τον Μάρτιο 2021 διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου.

Ο Ιωάννης Ζωγραφάκης έχει μεγάλη διεθνή πείρα στον τραπεζικό τομέα ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990 στη Citibank στην Ελλάδα ως Management Associate για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Το 1996 πήγε στην Αμερική ως Director of Finance της CitiMortgage και το 1997 έγινε Οικονομικός Διευθυντής του Citigroup Consumer Finance αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τη θέση του Γενικού Οικονομικού Διευθυντή (CFO) για το Consumer Assets Division της Αμερικής. Από το 1998 μέχρι και το 2004 εργάστηκε στο Student Loan Corporation, θυγατρική της Citigroup. Το 2005 επέστρεψε στην Ευρώπη ως επικεφαλής Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Citibank, καθώς και επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2006 ανάλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής στη Citibank Ελλάδος όπου παρέμεινε μέχρι το 2011. Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου: του Student Loan Corporation στην Αμερική, της Τειρεσίας ΑΕ στην Ελλάδα, του Diners Club Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζαs. Ο κος Ζωγραφάκης σπούδασε πολιτικός μηχανικός (BSc) στο Imperial College Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Carnegie Mellon University στην Αμερική.

Ο Αιμίλιος Γιαννόπουλος έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος της PwC Λονδίνου για 13 χρόνια και της PwC Αθήνας για 26 χρόνια και διαθέτει πολυετή και πλούσια εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις ευθύνης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Στο πλαίσιο της θητείας του στην PwC Ελλάδος από το 1994 έως το 2021 υπήρξε: Επικεφαλής Ελεγκτικού τμήματος, ιδρυτής και επικεφαλής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με εξαγορές, συγχωνεύσεις και χρηματοδοτήσεις (Deals Advisory), ιδρυτής και επικεφαλής της ειδικής μονάδας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων (NPL Advisory) καθώς και επικεφαλής πελατών και αγορών για την εταιρία.

Παράλληλα, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων αλλά και μέλος σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών όπως οι Quest Holdings, PQH (ενιαίος εκκαθαριστής των 17 Πτωχευμένων Ελληνικών τραπεζών), Fresh-Life UG, Campion School και St Catherine’s School.

Ο κ. Γιαννόπουλος είναι γεννημένος στο Λονδίνο όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Ελεγκτών Αγγλίας και Ουαλίας FCA, ICAEW καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λέσχης Μη-Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Σημαντική είναι επίσης η εθελοντική του δράση καθώς παρείχε υποστήριξη και συμβουλές προς νεοφυείς εταιρείες (Start ups) σχετικά με τον οικονομικό και στρατηγικό σχεδιασμό τους μέσω του Corporate Responsibility προγράμματος της PwC.

Ο κ. Horend διαθέτει πολυετή και εκτεταμένη εμπειρία στην ανάλυση, διαπραγμάτευση και υλοποίηση επενδύσεων σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, εστιάζοντας σε πιστώσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στον έλεγχο επενδύσεων, στο προβληματικό χρέος, στην ανάλυση πιστωτικού κινδύνου, στο ενδιάμεσο χρέος, RMBS, MSR, CLOs, ABS, καθώς και σε εναλλακτικές επενδύσεις, LBOs, επενδύσεις υποδομής, χρηματοδότηση έργων, διάρθρωση δανείων, fund of fund Investment και επενδυτικό due diligence.

Η καριέρα του κ. Horend ξεκίνησε από την GE Capital. Εργάστηκε για 9,5 χρόνια στο Sovereign Wealth Fund Abu Dhabi Investment Council, ως υπεύθυνος για την επενδυτική επιμέλεια σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής των επενδύσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως στην ομάδα Global Special Situations. Παράλληλα, υπήρξε υπεύθυνος για επενδύσεις σε πολλές ελληνικές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών καθώς και σε μια ελληνική τιτλοποίηση ΜΕΔ.

Ο κ. Horend κατέχει τίτλο MBA από το ESCP-EAP European School of Management καθώς και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Vordiplom του Humboldt University.


Ανακοίνωση ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ανακοίνωση του καλωσορίζει τα τρία νέα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank κ.κ. Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο και Ιωάννη Ζωγραφάκη, τα οποία εκλέχθηκαν σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Όπως αναφέρει, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, στον ελεγκτικό τομέα, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η εκλογή των παραπάνω Μελών έρχεται σε συνέχεια της εκλογής της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, ως Εντεταλμένης Εκτελεστικής Συμβούλου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank και των κ.κ. Patrick Horend και Marc Cutis, ως Μη Εκτελεστικών Μελών του.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank στοχεύει στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της Τράπεζας και στην επιχειρηματική ανάπτυξή της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, κ. Ηλίας Ε. Ξηρουχάκης, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την εκλογή των νέων Μελών τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να υλοποιήσει με συνέπεια τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Attica Bank, ώστε να συμβάλλει στην εκπλήρωση της αποστολής της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της τραπεζικής αγοράς. Eυχόμαστε σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο του».