χωματερή, ταφή απορριμμάτων, διαχείριση αποβλήτων
χωματερή, ταφή απορριμμάτων, διαχείριση αποβλήτων
Πηγή Εικόνας: Tom Fisk - Pexels

Αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια για «πράσινη διαχείριση» των απορριμμάτων με εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, αποτελεί η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, το πρακτικό της οποίας ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι, «γεγονός που εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας.

Ειδικότερα, οι διαγωνισμοί αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά».

Οι μονάδες αυτές με τη λειτουργία τους θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στη δραστική μείωση των απορριμμάτων προς ταφή όσο και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι το σχέδιο για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων είναι ολιστικό με συγκεκριμένα στάδια και χρονοδιαγράμματα. «Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, μαζί με την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που ήδη υλοποιείται και την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού, θα ανακουφίσουν σημαντικά τον υφιστάμενο χώρο ταφής που παρουσιάζει κορεσμό και θα βάλουν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σύστημα νέων υποδομών επεξεργασίας».

Σημειώνει την υψηλή σημασία της ανακύκλωσης στο σύνολο του σχεδίου, τομέας στου οποίου το πλαίσιο ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί στην Αττική σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Μέσω αυτού «θα προχωρήσουμε στον εξοπλισμό όλων των δήμων με μοντέρνες υποδομές ανακύκλωσης, μέσω της σύμβασης – πλαίσιο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η διανομή εκατοντάδων πράσινων γωνιών, νησίδων, “έξυπνων” οικίσκων και πολυκέντρων ανακύκλωσης, καθώς και υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης.

Επίσης, 60 κινητά “πράσινα σημεία” εκτελούν πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και συλλέγουν δεκάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας προνόμια σε περισσότερους από 50.000 εγγεγραμμένους χρήστες του συστήματος της πράσινης κάρτας ανακύκλωσης.

Παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων και της προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση, συνεχίζεται από τον ΕΔΣΝΑ η διανομή των καφέ κάδων και των ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ απορριμματοφόρα) που ξεκίνησε το 2020. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 έχουν ήδη μοιραστεί 93 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων σε 50 δήμους και πάνω από 10.000 καφέ κάδοι όλων των διαστάσεων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να μοιραστούν τουλάχιστον άλλα 87 οχήματα και πάνω από 15.000 κάδοι, στο σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Αττικής».

«Για όλα αυτά τα προγράμματα και τις παρεμβάσεις αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς να επιβαρύνουμε πολίτες και δήμους», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.