Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Βρετανία: Η κυβέρνηση συγκαλεί επείγουσες συνεδριάσεις για την κρίση στην Ουκρανία

Η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας θα προεδρεύσει σε μια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αργότερα σήμερα η οποία θα συζητήσει την αντίδραση στην κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Το απόγευμα η υπουργός Εξωτερικών [Τρας] θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης της COBR που θα συζητήσει την προξενική απόκριση στην κρίση στην Ουκρανία έπειτα από την επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία της Παρασκευής», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός θα λάβει ενημέρωση ασφαλείας από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών σήμερα.

»Αύριο ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μιας πλήρους συνεδρίασης της COBR η οποία θα συζητήσει την απόκριση του Ηνωμένου Βασιλείου στην τρέχουσα κατάσταση».

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη που θα διεξαχθεί εντός της ημέρας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria επικαλούμενο δήλωση ρώσου διπλωμάτη.

Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ με συμμετοχή της Ρωσίας ζήτησαν η Ουκρανία, κατηγορώντας την Μόσχα για την μη κοινοποίηση στοιχείων σχετικά με μαζικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς και οι βαλτικές χώρες, για «ασυνήθη στρατιωτική κινητικότητα» στην Λευκορωσία.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι η Μόσχα αγνόησε το αίτημα του Κιέβου σε σχέση με το Εγγραφο της Βιέννης (ΟΑΣΕ) που προωθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την διαφάνεια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των 57 χωρών μελών του Οργανισμού.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί συνεδρίαση με την Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ εντός 48 ωρών για να συζητηθούν η ανάπτυξη και οι μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε.

Η Ρωσία «οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στρατιωτική διαφάνεια ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια των χωρών μελών», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα απαντήσει έγκαιρα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας, όσον αφορά στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Έγκαιρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS, ερωτηθείς για το πότε συγκεκριμένα θα πρέπει να αναμένει κανείς την έγκριση από τον Πούτιν της απάντησης αυτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο, έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε νωρίτερα στον Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα τη διπλωματική οδό στις προσπάθειές της να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, καθώς η ένταση ανεβαίνει στα ύψη για την Ουκρανία.