Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος, πιο οικονομικά παραγωγικός και κυρίως μειώνει το βάρος στην τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αλλά και στους πιο αδικημένους από αυτήν τη φορολογία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ επεσήμανε ότι θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του φόρου.

Παράλληλα ο κ. Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «μία από τις μεγάλες αδικίες που υπήρχε στον ΕΝΦΙΑ μέχρι σήμερα, ήταν το θέμα των οικοπέδων. Είχαν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, ενώ η δυνατότητα να αποκομίσεις προσόδους από ένα απλό οικόπεδο είναι περιορισμένη και κυρίως είναι χρονικά απροσδιόριστη. Δεν ξέρεις, δηλαδή, πότε θα μπορέσεις να το πουλήσεις ή να το αξιοποιήσεις και ενδιαμέσως έπρεπε να πληρώνεις πάρα πολλά χρήματα, απλώς για να το διατηρήσεις. Και υπήρχαν και περιπτώσεις, όπου για λόγους πολεοδομικούς, δεσμεύσεων ή άλλους δεν μπορούσες να το αξιοποιήσεις το οικόπεδο, ή διότι δεν υπήρχε καθόλου αγορά, δηλαδή υπήρχαν περιοχές που κανένας δεν αγόραζε τα οικόπεδα σ’ αυτές, με αυτή την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Αυτή, λοιπόν, η μεγάλη αδικία, που εξόντωσε έναν αριθμό οικογενειών, αίρεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την παρέμβαση που κάνουμε σήμερα».

Αναφορικά με την εισπραξιμότητα τόνισε ότι «η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντικά μικρότερη, διότι περιμένουμε, ότι θα συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, θα υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση μια τόσο μεγάλη παρέμβαση, που διορθώνει αδικίες, να μην πετύχει μία σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου. Κοινώς, οι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνουν του φόρους τους και βλέπουμε ότι αυτά τα τελευταία χρόνια όσο ελαφραίναμε τον ΕΝΦΙΑ τόσο αυξανόταν η εισπραξιμότητα»