Πηγή Εικόνας: Daniel Lepadatu από το Pixabay

«Τεράστια αύξηση της ζήτησης για μάρμαρο» τα επόμενα χρόνια προέβλεψε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ελληνικού προϊόντος, ενώ ο Μάκης Βορίδης έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για αναλογικούς και αποτελεσματικούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

 

Οι δύο παρεμβάσεις, μαζί με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας, της αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας, ανέδειξαν τις μεγάλες προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κλάδος του μαρμάρου.

 

Στην εκδήλωση «Το Μέλλον του Ελληνικού Μαρμάρου – Βιωσιμότητα, Ανάπτυξη & Καινοτομία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Aristotelis Climate Forum στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαμορφώθηκε ένα σαφές συμπέρασμα: η επόμενη ημέρα του ελληνικού μαρμάρου δεν θα κριθεί μόνο από το πόσο μάρμαρο θα εξορυχθεί, αλλά από το πόση αξία θα δημιουργήσει η Ελλάδα από τον φυσικό αυτό πόρο.

 

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για μάρμαρο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό μάρμαρο θα αξιοποιήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και δεν θα αντιμετωπιστεί απλώς ως ένα ακόμη δομικό υλικό.

 

Το κρίσιμο, σύμφωνα με την τοποθέτηση, είναι η στρατηγική διαχείριση των αποθεμάτων και η μετατόπιση από την πώληση μεγάλων ποσοτήτων στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η τεχνολογία, η καλύτερη πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά κάθε κοιτάσματος και η απευθείας σύνδεση με τους διεθνείς αγοραστές μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό μάρμαρο τοποθετείται στις διεθνείς αγορές.

 

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης, τέως Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ορθολογικής και αναλογικής προσέγγισης των περιβαλλοντικών περιορισμών. Όπως ανέφερε, η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποσυνδέεται από τη δημιουργία οικονομικής υπεραξίας, καθώς μια παραγωγική δραστηριότητα που δημιουργεί αξία μπορεί παράλληλα να εξασφαλίσει πόρους για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

 

Τι ανέδειξε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κλάδου

 

Νέο και πιο λειτουργικό αδειοδοτικό πλαίσιο.

Η ανάγκη για ένα πιο σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα αδειοδοτήσεων αναδείχθηκε ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου. Το ζητούμενο είναι να συνδυάζεται η εξορυκτική δραστηριότητα με σαφείς περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και κανόνες που θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις επιχειρήσεις.

 

Εξόρυξη και περιβάλλον δεν είναι αναγκαστικά αντίπαλες έννοιες.

Η αποκατάσταση παλιών λατομείων, η αναδάσωση και η επαναφορά των περιοχών μετά το τέλος της δραστηριότητας μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός νέου μοντέλου, στο οποίο η περιβαλλοντική αποκατάσταση ενσωματώνεται στον κύκλο ζωής της εξόρυξης.

 

Έως και 40% της επεξεργασίας μπορεί να μετατραπεί από απόβλητο σε πόρο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της επεξεργασίας, καθώς σημαντικό μέρος του υλικού που σήμερα θεωρείται απόβλητο μπορεί να αποκτήσει εμπορική και παραγωγική αξία. Τα παραπροϊόντα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια σειρά εφαρμογών, από τεχνικά έργα και σιδηροδρομικές υποδομές έως την παραγωγή τεχνητού και νέου τύπου «εκτυπωμένου» λίθου, αλλά και στη βιομηχανία τσιμέντου. Η αξιοποίησή τους περιορίζει τα απόβλητα, ενισχύει την αποδοτικότητα του κλάδου και δημιουργεί νέες δυνατότητες ανάπτυξης.


Η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τα απόβλητα και να αυξήσει την αποδοτικότητα.
Η αξιοποίηση CNC συστημάτων, αλλά και νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία κοπής, μπορεί να περιορίσει τις απώλειες υλικού και να αυξήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής.

 

Το «Ελληνικό Μάρμαρο» χρειάζεται ισχυρό διεθνές brand.

Πεντελικό, Θάσος και Πάρος διαθέτουν ήδη ισχυρή διεθνή αναγνωρισιμότητα. Η πρόκληση είναι αυτή η αναγνωρισιμότητα να μετατραπεί σε ένα συνολικό brand «Ελληνικό Μάρμαρο», με μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας και απευθείας προσέγγιση αρχιτεκτόνων και designers που επιλέγουν υλικά για μεγάλα διεθνή έργα.


Η γεωλογική έρευνα παραμένει κρίσιμη.

Η καλύτερη χαρτογράφηση των κοιτασμάτων και η αξιοποίηση των διαθέσιμων γεωλογικών δεδομένων μπορούν να συμβάλουν στον ορθολογικό σχεδιασμό των επενδύσεων και στην αναζήτηση νέων αποθεμάτων.

 

Το ενεργειακό κόστος παραμένει βασικό ζήτημα ανταγωνιστικότητας.

Η πράσινη μετάβαση, όπως επισημάνθηκε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός ούτε ως απλό πρόσθετο κόστος για τη βιομηχανία. Για τον κλάδο απαιτείται πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και αξιόπιστη ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος.

 

Συνολικά, η συζήτηση ανέδειξε έναν κλάδο που βρίσκεται μπροστά σε ένα παράθυρο σημαντικής ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται διαφορετικό μοντέλο: περισσότερη τεχνολογία, μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, καλύτερη αξιοποίηση των αποθεμάτων, κυκλική οικονομία, περιβαλλοντική αποκατάσταση και ισχυρότερη διεθνή παρουσία. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, όπως τονίστηκε, δεν αποτελούν δύο αντίθετες επιλογές, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως οι δύο πυλώνες της επόμενης ημέρας του ελληνικού μαρμάρου.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • Θεόδωρος Σκυλακάκης, βουλευτής Επικρατείας και τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • Μάκης Βορίδης, βουλευτής Ανατ.Αττικής, τέως Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
  • Στάθης Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ
  • Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαρμάρων
  • Μαρία Στεφανίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ
  • Διονύσης Γκούτης, Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ
  • Ιουλία Χαϊδά, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΚΤΙΝΟΣ Ελλάς και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαρμάρων
  • Ζήσης Ιωαννίδης, Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σύμβουλος στο ΥΠΕΝ και Γενικός Γραμματέας στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
  • Βασίλειος Μέλφος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ
  • Αννίτα Τρυποσκούφη, Διευθύντρια Μικρομεσαίων & Μεγάλων Εξαγωγέων – Βιομηχανία, Ενέργεια, Ναυτιλιακά και & Προβολής Χώρας της Enterprise Greece

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Κόλλιας, Energy Transition Strategist, EU Climate Pact Ambassador

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δρ Ιωάννης Κ. Σάββας, Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονία.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Aristotelis Climate Forum, στις 4/9/26 στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, στην ΔΕΘ – Helexpo.

 

Χορηγός της Εκδήλωσης ήταν o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαρμάρων (Greek Marble Association).

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στην εκδήλωση εδώ: https://bit.ly/4igeNpc