ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο ΜεσογείωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

 

Βήμα πίσω έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) αναφορικά με τις υποχρεώσεις των πολιτών για την πυροπροστασία των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι τα όσα ζητούνται ως μέτρα πυροπροστασίας σε δεύτερο χρόνο (πχ. κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κ.τ.λ.) δεν είναι υποχρεωτικά αλλά αναφέρονται ενδεικτικά.

Προηγήθηκε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η επίμαχη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) «θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα.»

Σε επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ο Συνήγορος του Πολίτη καταλήγει με το εξής: «Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής, είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες».

Η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής ετέθη υπόψη του υπουργού Περιβάλλοντος ο οποίος είπε: «Ο μηχανικός θα εκπονήσει την τεχνική έκθεση που ζητείται σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με ευελιξία και δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβει ό,τι αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο αφού έχει προστεθεί ο χαρακτηρισμός «ενδεικτικά». Στόχος είναι να πράξουν ό,τι καλύτερο γίνεται ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου και όχι να δημιουργηθεί ένα δυσανάλογο κόστος για τον πολίτη. Άλλωστε, η προστασία δεν δύναται να είναι απόλυτη, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να κινητοποιηθούμε ως πολίτες».

Εν κατακλείδι οι ιδιοκτήτες κατοικίας κοντά σε δάση φέτος και μέχρι τις 21 Ιουνίου έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν για την σύνταξη από μηχανικό (ή και τοπογράφο, αρχιτέκτονα κ.λ.π.) του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.

Βάσει άλλης ρύθμισης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως τις 30 Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και με την απειλή προστίμων καθαρίσει τα αδόμητα οικόπεδα τους και να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης στο άμεσο μέλλον θα έχουμε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ ευάλωτα απέναντι στις συνέπειες του φαινομένου είναι όλα τα δασικά οικοσυστήματα στη χώρα, η Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου από πλευράς διαθεσιμότητας νερού, αλλά και όλη η χώρα με κινδύνους πλημμύρας, χαλαζιού κλπ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε σχετικά με το επίμαχο θέμα πως έπειτα από ένα χρόνο όταν θα υπάρχουν όλες αυτές οι τεχνικές μελέτες τα μέτρα που προτείνονται θα επανεξεταστούν αφήνοντας να εννοηθεί πως μελλοντικά θα δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις και πιθανότατα εξειδικεύσεις. Συμπλήρωσε ότι δημιουργείται ένα μεγάλο κόστος αν την ώρα μιας μεγάλης φωτιάς η πυροσβεστική χρειάζεται να ασχοληθεί με την κατάσβεση της σε σπίτια, ενώ με τα μέτρα που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες τους είναι δυνατόν η φωτιά να τα προσπεράσει.

Στα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των δασών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάθεση διαχειριστικών μελετών με νέες τεχνικές προδιαγραφές, για όλα τα δάση που βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Μεγάρων, Λιβαδειάς, Βυτίνας, Τρίπολης, Πύργου και Ολυμπίας).

Επίσης, αποφασίστηκε η διάθεση 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ορισμένους δήμους – δυνητικούς δικαιούχους. Από τη συμμετοχή του συνόλου των δήμων που καλύπτει το πρόγραμμα (από 196 που προβλεπόταν αρχικά, αυξήθηκαν σε 217) εκτιμάται πως θα καλυφθεί περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών χαρτών.