Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αξιώσεις που εγείρει η κυβέρνηση της Ρωσίας να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και να σταματήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς ανατολάς, ειδικά να μην προχωρήσει η εισδοχή της Ουκρανίας σε αυτόν τον τελευταίο.

«Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερησία διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία», έκρινε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά παρουσίασε «σε γραπτή μορφή την ατζέντα της», κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ. «Αυτό το κάνουν μόνο οι νικητές: λένε πως αυτοί κι αυτοί είναι οι όροι μου», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.