Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ corporate video

Το κόστος της ενέργειας τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμού για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών, τα οποία σήμερα θα πληρώσουν για να ζεσταθούν προς 328,46 ευρώ τη Mwh, από 222,75 χθες και 197,24 ευρώ προχθές.

Σε μία μέρα η αξία του ρεύματος ενισχύθηκε κατά 47,48%.

Οι χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν το target model στην τιμολόγηση της ενέργειας έγραψαν ακόμη υψηλότερες τιμές, προκαλώντας σοκ σε 300 εκατομμύρια καταναλωτές που πληρώνουν με το παραπάνω το τίμημα της πράσινης μετάβασης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη Γερμανία η τιμή βρίσκονται στα επίπεδα των 344 ευρώ, στη Γαλλία ήταν ακόμη πιο ψηλά στα 353, στην Ιταλία στα 347, στη Σερβία τα 358, στη Βουλγαρία τα 287. Εξαίρεση η Πολωνία, που με τη χρήση λιγνιτών βρίσκεται σχετικά χαμηλά με τιμές στα 143 ευρώ.

Στην ελληνική αγορά και με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή ρεκόρ της Mwh των 328,45 και με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου στα προθεσμιακά  συμβόλαια έφτασε τα 130 δολάρια ανά Mwh, δεν μπορεί να αξιολογηθεί με ακρίβεια.

Χθες, η Ελλάδα ήταν εξαγωγική χώρα σε ενέργεια, αφού οι εισαγωγές  ήταν λιγότερες σε σχέση με αυτές που ήταν προς εξαγωγή.

Το εγχώριο σύστημα έδωσε περισσότερες από 22.000 Mwh σε άλλες χώρες. Την Τρίτη 14  Δεκεμβρίου, που είχε τη χαμηλότερη τιμή (197 ευρώ), έδωσε 32.000 Mwh.

Όταν μία χώρα έχει χαμηλότερη τιμή από τις άλλες υπάρχουν αιτήματα από για την αγορά ενέργειας.

Τα στοιχεία της σημερινής αποκαλύπτουν ότι η μείωση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας κατά 20.000 Mwh, με τη συνολική παραγωγή να φθάνει σε 40.000 Mwh, όταν την προηγούμενη ημέρα οι μονάδες ΑΠΕ έδωσαν 62.000 Mwh.

Ακόμη μερική μείωση παραγωγής από λιγνιτικές  μονάδες κατά 6000 Mwh, με τη συνολική  παραγωγή να πέφτει κάτω από τις 20.000 Mwh, απαξίωσαν τη σημαντική συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ που έδωσαν 32.394 Mwh.

Στελέχη της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή της Mwh πιθανόν να «αγγίξει» άμεσα τα 400 ευρώ, διότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή θα είναι χαμηλότερη.

Πάντως, τα νοικοκυριά φαίνεται ότι ανεβάζουν την κατανάλωση ενέργειας της χαμηλής  τάσης για να ζεσταθούν, που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού θα καταβροχθίσει το μηνιαίο μισθό τους.

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μέχρι τα 130  ευρώ τη Mwh και η διαφορά καλύπτεται από τον καταναλωτή.

Σε μηνιαίες καταναλώσεις έως 300 Kwh η κυβέρνηση θα πληρώσει τα 39 ευρώ, όταν   o μηνιαίος λογαριασμός θα είναι 90 ευρώ, δηλαδή τα 51 ευρώ θα τα βάλει ο καταναλωτής.

Ωστόσο, για ζεσταθεί και να διατηρηθεί μία θερμοκρασία 22  βαθμών στο σπίτι θα χρειαστεί  να καταναλώσει 600 Kwh το μήνα.

Το κόστος εκτοξεύεται σε 180 ευρώ και η κυβέρνηση με το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα  συμβάλει με 39 ευρώ. Έτσι, ο καταναλωτής θα έχει βάλει από την τσέπη του 141 ευρώ. Τα  κόστη είναι αρκετά υψηλότερα, διότι από στη τιμή της Mwh του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  προσθέτουν και άλλα κόστη που οδηγούν πιο ψηλά την τιμή της Mwh.