Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Με τη σύσταση του Ιδρυτικού ΔΣ προχωράει δυναμικά το 1ο Πανελλαδικό Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την κλιματική Αλλαγή-CLIMATTICA®», τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Δικτύου Γ. Πατούλης, με την ολοκλήρωση της πρώτης συνέλευσης του, η οποία και ανέδειξε το ιδρυτικό 13μελές ΔΣ. 

   Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεν. γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικού εκπροσώπου για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Δρ. Χρήστου Ζερεφού και κατά τις αρχαιρεσίες αντιπρόεδρος αναδείχθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, γεν. γραμματέας ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ταμίας ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

   Το Δίκτυο αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γ. Πατούλη, ενώ σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική» στο πλαίσιο του πεδίου δράσης της για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

   Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Το CLIMATTICA®, αποτελεί το πρώτο ηχηρό βήμα ενωτικής κίνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε δράσεις κοινής αντιμετώπισης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένα πολύ-συμμετοχικό Δίκτυο περιφερειών και δήμων, μια διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης, ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένων, γνώσεων και καλών πρακτικών, που θα λειτουργεί ως αξιόπιστη διεπαφή τόσο μεταξύ των μελών του περιβαλλοντικά ευαίσθητου χώρου των τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων».

    Τέλος, η δράση του διαρθρώνεται στους εξής θεματικούς πυλώνες:

   1. Βιώσιμη Ανάπτυξη

   2. Ενεργειακή μετάβαση

   3.Ψηφιακός & Τεχνολογικός μετασχηματισμός- 4η βιομηχανική επανάσταση

   4. Κυκλική Οικονομία και η Διαχείριση Αποβλήτων