Άνθρωποι περπατούν μπροστά από το κτίριο του Μινιόν που είναι καλυμένο με ζωγραφιά, στο κέντρο της Αθήνας, 27 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Άνθρωποι περπατούν μπροστά από το κτίριο του Μινιόν που είναι καλυμένο με ζωγραφιά, στο κέντρο της Αθήνας, 27 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Σήμερα 12 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα είναι μια ιστορική ημέρα για το μέλλον του συγκροτήματος κτιρίων του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ στην περιοχή της Ομόνοιας, με πρόσωπο επί της Πατησίων.
Και αυτό γιατί για σήμερα πήρε αρχικά παράταση η διαδικασία πλειοδοτικού (;) διαγωνισμού που τρέχει, μέσω της εταιρείας ΔΑΝΟΣ (κατά πληροφορίες), η θυγατρική του FF Group καθώς το ακίνητο είναι περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας Folli Follie Συμμετοχών, θυγατρική της μητρικής εταιρείας.
Το γεγονός ότι το κτίριο ανήκει σε θυγατρική οδήγησε να παραμείνει μακριά από το σκάνδαλο της μητρικής εταιρείας και δεν υπήρξε δέσμευση από την «Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος».
Για το κτίριο αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετοί στην αγορά και λόγω αυτού η διαδικασία πήρε ήδη παράταση. Όπως έγραψε ήδη το Economix, οι σχετικές προσφορές των υποψηφίων αγοραστών θα εμφανιστούν σε ιδιωτική πλατφόρμα της εταιρείας που τρέχει τη διαδικασία. Ως ελάχιστο τίμημα εκκίνησης έχει προσδιοριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες….
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 5 επενδυτικά σχήματα θέλουν να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση. Ανάμεσα τους και οι δύο “μεγάλοι παίκτες” που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή της Ομόνοιας με νέα ξενοδοχεία: από τη μία πλευρά η Ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotel, σε συνεργασία πιθανόν με Ευρωπαίο επενδυτή και από την άλλη πλευρά το σχήμα Dimand με Prodea Investment που ήδη στην περιοχή επενδύει στην ανακατασκευή σε ξενοδοχείο του Σαρόγλειου Μεγάρου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται και σχήμα υπό τον, γνωστό παίκτη του λιανεμπορίου, ομίλου Φάις ο οποίος, σημειωτέον, υπήρξε ιδιοκτήτης του ακινήτου (μέσω ELMEC SPORTS) στην εποχή μεταξύ του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ και του περάσματος του ακινήτου στον κύκλο συμφερόντων Κουτσολιούτσου (μέσω εξαγοράς της ELMEC A από το FFG). Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον μίσθωσης του ακινήτου από το νέο ιδιοκτήτη, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε κοινοπραξίες επενδυτών.
Καθώς το ενδιαφέρον κρίνεται σοβαρό και αξιόπιστο, τουλάχιστον από κάποιους από τους ενδιαφερόμενους, είναι πολύ πιθανόν η διαδικασία να πάρει ακόμη μία ολιγοήμερη παράταση, πάντως σε κάθε περίπτωση θα καταλήξει εντός Νοεμβρίου και μάλιστα προ του τέλους του, καθώς πιθανότατα το αποτέλεσμα θα παίξει ρόλο στην απόφαση των δικαστηρίων για το μέλλον της διαδικασίας εξυγίανσης του Group που μένει να αποφασιστεί εντός Δεκεμβρίου. Αλλά και στη στάση των ομολογιούχων του ομίλου που βλέπουν να φεύγει ένα αξιοποιήσιμο ακίνητο αλλά πρέπει να δουν και τους όρους, ώστε εκείνοι που έβαλαν τα χρήματα τους στο παρελθόν να αποφασίσουν αν τους συμφέρει εν τέλει η διαδικασία εξυγίανσης του Ομίλου…
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο παρελθόν η διοίκηση Κουτσολιούτσου είχε δεχτεί επίσης ορισμένες υψηλές προσφορές ενώ το κτίριο είχε αποτιμηθεί και για να στεγάσει Υπουργεία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις προσφορές των ενδιαφερομένων. Τόσο το ύψος του τιμήματος όσο και οι χρήσεις (ξενοδοχείο, γραφεία, εμπορικές χρήσεις) μένει να διευκρινιστούν, καθώς, όπως έγραψε το Economix.gr, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που έχει από τις φθορές (πυρκαγιές κλπ) και την παλαιότητα το συγκρότημα, στην πραγματικότητα, κτιρίων του Μινιόν (που έχει και συνιδιοκτήτες αλλά με κυρίαρχη τη FF), είναι μοναδικό σε μέγεθος, θέση και ιστορία. Παντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αφορά κυρίως τουριστική και γραφειακή χρήση (ή μικτή….) χωρίς να αποκλείεται η εμπορική χρήση σε συνδυασμό με οικιστική….
Θυμίζουμε ότι το πρώην Μινιόν αποτελείται από πέντε κτίρια οριζόντιων ιδιοκτησιών που καλύπτουν πάνω από 20 στρέμματα στεγασμένου χώρου σε ορόφους, με περισσότερα από 15.000 τ.μ. να αφορούν ιδιοκτησίες της FF και τα υπόλοιπα πολλών συνιδιοκτητών, στο τετράγωνο που περιβάλλεται από τις
οδούς Πατησίων- 28ης Οκτωβρίου, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου.
https://www.economix.gr/2021/10/26/sto-sfyri-vgainei-to-ktirio-tou-minion-apo-ti-ff-symmetochon/
 
Εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν
Το (ορισθέν από το πρωτοδικείο) διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie έχει δεχτεί ήδη να κατατεθούν συγκεκριμένες προσφορές, ενώ η Γενική Συνέλευση του FF Group έχει εγκρίνει να χρησιμοποιηθεί το τίμημα στη διαδικασία εξυγίανσης του ομίλου καθώς με σύνθετες διαδικασίες το ακίνητο θεωρείται, ας πούμε, ελεύθερο βαρών στην τρέχουσα διαδικασία παρότι είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως εγγύηση για χρηματοδότηση των μετοχών προς τον όμιλο. Το τίμημα άλλωστε που ζητείται υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις που έχουν δοθεί με εγγύηση το ακίνητο και τη θυγατρική. Και οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το ζήτημα του κόστους της πολεοδομικής τακτοποίησης του ακινήτου σε σχέση με τον χρόνο και τρόπο της αξιοποίησης….
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας, όπως αναφέραμε, θα μετρήσει για τη στάση που θα κρατήσουν οι ομολογιούχοι “δανειστές” και “πιστωτές” του ομίλου καθώς αφορά ένα μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο. Άλλα ακίνητα του ομίλου (τόσο το εμβληματικό κτίριο της FF στον Άγιο Στέφανο, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό, όσο και η μονάδα στο Κορωπί) θα αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο, μέσω νέας εταιρείας ειδικού σκοπού, ενώ μένει να αποφασιστεί τί ακριβώς θα γίνει με τα ακίνητα και τις δραστηριότητες των Factory Outlets.