Άνθρωποι περπατούν μπροστά από το κτίριο του Μινιόν που είναι καλυμένο με ζωγραφιά, στο κέντρο της Αθήνας, 27 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Άνθρωποι περπατούν μπροστά από το κτίριο του Μινιόν που είναι καλυμένο με ζωγραφιά, στο κέντρο της Αθήνας, 27 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μήλον της έριδος φαίνεται ότι έχει γίνει το ιστορικό Μινιόν, το εμβληματικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας επί της οδού Πατησίων για τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι σπεύδουν να πάρουν θέση στην επικείμενη πώληση του ακινήτου και είναι πρόθυμοι να ποντάρουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσουν.

Η κτηματαγορά έχει κάνει restart για τα καλά στην εγχώρια αγορά και οι υποψήφιοι  επενδυτές εμφανίζονται να αγοράσουν τα «καλά» ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση και σε πλειστηριασμούς.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ένα παράδειγμα με αγορά ημιτελούς ακινήτου στη Γλυφάδα, το οποίο πωλήθηκε σε διπλάσια τιμή από την τιμή εκκίνησης.

Το Μινιόν, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα γνωστότερα «φιλέτα» στα ακίνητα της πόλης (παρά το ότι έχει μείνει «κουφάρι» επί δεκαετίες»…), τόσο λόγω μεγέθους και επιτρεπόμενων χρήσεων όσο και λόγω σημείου και ιστορίας. Άλλωστε ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, παρά την υποβάθμιση και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, έχει ήδη προσελκύσει πληθώρα επενδυτών, κυρίως για ξενοδοχεία και τουριστικά ακίνητα.

Η πληροφορία για πώληση του ιστορικού ακινήτου κυκλοφορεί στους διαδρόμους των επενδυτών ακινήτων με ταχείς ρυθμούς και στο παρασκήνιο έχουν διαμορφωθεί συνεργασίες για την απόκτηση όπως και για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου.

Το «πράσινο φως» για την πώληση του ακινήτου έδωσε η διοίκηση του Γιώργου Σάμιου  της FF Group καθώς το ακίνητο είναι περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας Folli Follie Συμμετοχών, θυγατρική της μητρικής εταιρείας.

Το γεγονός ότι το κτίριο ανήκει σε θυγατρική οδήγησε να παραμείνει μακριά από το σκάνδαλο της μητρικής εταιρείας και δεν υπήρξε δέσμευση από την «Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος».

Ωστόσο το κτίριο του Μινιόν συμμετέχει στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, το όποιο να σημειωθεί συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η σχετική  απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πώληση του ακινήτου του ΜΙΝΙΟΝ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση των ομολογιούχων διότι το κτίριο θα περάσει στη νέα εταιρεία με βάση το σχέδιο εξυγίανσης  αφού αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων για την νέα εταιρεία.

Νομικές παρεμβάσεις πιθανόν να εκδηλωθούν και από τους νομικούς εκπροσώπους της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η οποία πρόσφατα έκανε κύρια παρέμβαση διατυπώνοντας αντιρρήσεις για το σχέδιο.

Αξιόπιστες πηγές λένε ότι τη διαδικασία πώλησης «τρέχει» και έχει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Οι σχετικές προσφορές των υποψηφίων αγοραστών θα εμφανιστούν σε ιδιωτική πλατφόρμα της εταιρείας.

Ως ελάχιστο τίμημα εκκίνησης έχει προσδιοριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες….

Παρά τα πολλαπλά προβλήματα που έχει από τις φθορές (πυρκαγιές κλπ) και την παλαιότητα το συγκρότημα, στην πραγματικότητα, κτιρίων του Μινιόν, είναι μοναδικό σε μέγεθος, θέση και ιστορία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αφορά κυρίως τουριστική και γραφειακή χρήση (ή μικτή….). Τελευταίο μεγαλεπήβολο σχέδιο για το κτίριο που έπαιξε ως story για το Μινιόν, πριν από 8-10 περίπου χρόνια (μέχρι που ακυρώθηκε στην πράξη…) ήταν η ανακατασκευή του για να στεγάσει το τότε ΥΠΕΚΑ και μάλιστα ως άξονα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής. Μια ανάπλαση που τώρα έχει ξεκινήσει ήδη με την Πλατεία Ομονοίας από το Δήμο, τα ξενοδοχεία του ισραηλινού ομίλου Brown (Acropol, Lighthouse κλπ), τα άλλα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται (Moxy) και άλλα που ανακατασκευάστηκαν και λειτουργούν ήδη από άλλες αλυσίδες (Melia Athens, Athens Tiare, Grecotel Pallas Athina κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμη ευμεγέθες και εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων (με ενοποιημένα λειτουργικά διατηρητέα και νεότερα κτίρια) του λιανεμπορίου, το παλιό Notos Home, στην κοντινή Πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας και την Εθνική Τράπεζα «περιμένει» την εκ νέου αξιοποίηση του….